Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: diefstal GGD-gegevens had niet voorkomen kunnen worden

De Jonge: diefstal GGD-gegevens had niet voorkomen kunnen worden

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge denkt dat de GGD'en alles hebben gedaan wat "redelijkerwijs" verwacht kan worden om diefstal van medische gegevens te voorkomen. Als mensen die bij de GGD'en werken doelbewust proberen data te stelen en door te verkopen, is het moeilijk daartegen te beveiligen. "Hier is gewoon sprake van diefstal", zegt de bewindsman.

RTL Nieuws onthulde maandag dat persoonsgegevens uit de GGD-systemen te koop werden aangeboden op chatapp Telegram. Het ging onder meer om namen, adressen en geboortedata. De Jonge is blij dat er inmiddels twee medewerkers van een GGD-callcenter zijn aangehouden.

De minister belooft dat er van alles wordt gedaan om de persoonsgegevens van mensen beter te beschermen. "Alle maatregelen die daarvoor nodig zijn, worden nu getroffen." Op die manier probeert hij ook mensen gerust te stellen die door de diefstal huiverig zijn om zich te laten testen.

Pakkans vergroten

Maar tegen het stelen van de persoonsgegevens had de GGD niet veel meer kunnen doen, denkt De Jonge. "Uiteindelijk denk ik dat diefstal niet voorkomen kan worden. Maar ik denk wel dat je de pakkans groter kunt maken, en de kans op diefstal zo klein mogelijk kunt maken."

Dat het kabinet steken laat vallen bij het beveiligen van zorggegevens, bestrijdt de zorgminister. "Er zijn natuurlijk heel veel gegevens in de zorg. Er werken 1,3 miljoen mensen in de zorg en die werken alle dagen met medische gegevens, kunnen in medische dossiers." Die mensen werken bovendien voor "duizenden, duizenden, duizenden instellingen". Dan gaat er nu eenmaal af en toe wat mis, zegt De Jonge. "Het gaat denk ik juist heel vaak heel goed."

Meer uit Binnenland

Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

1 uur geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

2 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

3 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

4 uur geleden
Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

APELDOORN (ANP) - Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie. De pijlen worden naar verwachting vooral gericht op de perikelen met asiel en migratie. Ontevreden leden geven aan dat ze hun leider en premier Mark Rutte kritisch gaan bestoken met vragen over zijn eerdere belofte dat de instroom van asielzoekers zou worden beperkt.

7 uur geleden
Actiedag voor een nationaal heksenmonument

DEN HAAG (ANP) - Op bijna twintig plekken in Nederland voert de Stichting Nationaal Heksenmonument zaterdagmiddag actie. De missie van de net opgerichte stichting is een nationaal monument voor de slachtoffers van de grootschalige verbrandingen als heks van voornamelijk vrouwen, die in Europa plaatsvonden tussen 1450 en 1750. In onder meer Amsterdam, Nijmegen, Delft en Maastricht worden witte bloemen gelegd en namen van slachtoffers voorgelezen.

7 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht

DORDRECHT (ANP) - Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

12 uur geleden