De Jonge: coronaspoedwet mogelijk pas op 1 oktober van kracht
DEN HAAG (ANP) - De coronaspoedwet zal mogelijk pas op 1 oktober van kracht worden, denkt zorgminister Hugo de Jonge. Het kabinet gaat na tal van "fundamentele commentaren" over de conceptwet eerst nog schaven aan het wetsvoorstel voordat het naar de Tweede Kamer gaat. De minister wil dat dit nog voor de zomer gebeurt. Na het reces begin september zullen beide Kamers het wetsvoorstel behandelen, verwacht De Jonge.
Rond de nieuwe coronaspoedwet is "een misverstand ontstaan", meent De Jonge. Uit de reacties maakt hij op dat het misverstand is gerezen dat deze wet bedoeld is om het kabinet meer bevoegdheden te geven. "Maar dat is niet het geval. Het kabinet heeft bevoegdheden genoeg om de coronacrisis te bestrijden. Wat wij willen is juist de bevoegdheden van de Kamer versterken en weer de normale bestuurlijke verhoudingen terugbrengen."
Dat doel blijft overeind, maar alleen de vormgeving wordt nog aangepast, zei De Jonge, die premier Mark Rutte vrijdag verving in de ministerraad.
De vicepremier wees erop dat juist de Tweede Kamer had aangedrongen op een tijdelijke wet, omdat de huidige noodverordeningen nog lang zullen gaan duren. Totdat er een nieuwe wet van kracht is, zijn de noodmaatregelen om de coronacrisis te bestrijden gebaseerd op de Wet publieke gezondheid (Wpg).
De nieuwe coronawet is tijdelijk en zal nodig zijn totdat er een werkend vaccin is, zei De Jonge.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Een kwart van de fietsers moet binnen tien jaar vrijwillig een helm dragen. Dat doel staat in een plan dat minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Op dit moment fietst zo'n 4 procent van de Nederlanders met helm.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet zet in op vrachtwagens die kunnen opladen tijdens het rijden. Tot en met 2030 gaat 115 miljoen euro naar deze zogeheten Electric Road Systems (ERS), heeft minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) bekendgemaakt.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet vindt het niet zijn schuld als ongedocumenteerden op straat terechtkomen als de landelijke financiering voor hun opvang stopt in 2025. Premier Dick Schoof benadrukt dat het de "eigen verantwoordelijkheid is" van de betrokkenen om Nederland te verlaten. Vaak gaat het om uitgeprocedeerde asielzoekers. "Belangrijk is, ze horen niet in Nederland te zijn", zei hij in zijn wekelijkse persconferentie. Dat ze ervoor kiezen om hier toch te blijven is volgens Schoof "niet de schuld van de overheid".
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft de coalitieleiders deze week afzonderlijk gesproken over de asielaanpak, maar "ongetwijfeld" spreekt hij later ook nog met alle vier tegelijk. Wanneer dat is, weet de premier nog niet, zei hij in de persconferentie na de ministerraad. Maar: "Dat moet wel snel, want we moeten uiteindelijk voor het herfstreces een besluit hebben genomen als kabinet." Dat is dus uiterlijk 25 oktober.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet zal niet meer van mening veranderen over het besluit om een afgebakende groep Afghaanse bewakers die voor Nederland heeft gewerkt te weigeren. "Er vindt nog een Kamerdebat plaats, maar het standpunt van het kabinet is helder", aldus premier Dick Schoof vrijdag.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlanders die negatieve reisadviezen negeren en vervolgens door de overheid uit gevaarlijk gebied moeten worden weggehaald, krijgen daar in de toekomst mogelijk de rekening voor gepresenteerd. Dat zei minister-president Dick Schoof tijdens zijn persconferentie na de ministerraad.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft twee campagnevideo's van Forum voor Democratie (FVD) als strafbaar beoordeeld. Het gaat om een spotje waarin de partij aandacht vraagt voor de gevolgen van de spreidingswet en een over non-binaire en transgender personen, aldus het OM vrijdag.
11 uur geleden