Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: corona heeft ons geleerd wat schaarste in de zorg is

De Jonge: corona heeft ons geleerd wat schaarste in de zorg is

DEN HAAG (ANP) - De coronacrisis "heeft ons geleerd wat schaarste is" in de zorg. Dat zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) donderdag in het debat over zijn begroting voor komend jaar. "Dat zijn we helemaal niet zo gewend in ons landje."

De ic-zorg in Nederland werd in de coronacrisis snel opgeschaald, maar "daar zijn grenzen aan", aldus De Jonge. En de schaarste van personeel zal in de toekomst toenemen. De stijgende kosten zijn een probleem waar een oplossing voor moet worden gevonden, maar de beschikbaarheid van personeel is een nog groter knelpunt.

"We worden steeds ouder. Wat we uitgeven aan de zorg gaat omhoog. Dit terwijl de echte vergrijzing nog moet beginnen." De houdbaarheid, toegankelijkheid en betaalbaarheid van het systeem komt volgens de minister in gevaar als er geen fundamentele keuzes worden gemaakt over bijvoorbeeld het aantal spoedeisende hulpposten, en meer gespecialiseerde ziekenhuizen, of de manier waarop de ouderenzorg en verpleeghuizen in Nederland zijn ingericht.

Meer geld voor salarissen

SP-Kamerlid Maarten Hijink hekelt de grote uitstroom van zorgpersoneel, en vindt dat er meer kan worden gedaan om mensen voor de zorg te behouden, als er bijvoorbeeld meer geld komt voor salarissen. De Jonge erkende dat het niet goed lukt om iedereen vast te houden, wat volgens hem met verschillende dingen te maken heeft. "Salaris is daar ook een component in", aldus de zorgminister.

Volgens PVV-Kamerlid Fleur Agema is De Jonge schuldig aan de afbraak van de zorg. "Er is toch iets ernstig mis met de capaciteit op de ic", zei Agema. Ze doelde daarmee op de mogelijke nieuwe maatregelen tegen de coronacrisis waarover het OMT donderdag spreekt. Er liggen namelijk weer meer coronapatiënten in het ziekenhuis. Maar volgens De Jonge gaat het niet alleen over extra ic-bedden. "Je wilt ook dat de reguliere zorg doorgaat." Daarnaast zijn maatregelen mogelijk nodig om te voorkomen dat de zorg overbelast raakt.

Meer uit Binnenland

Zomertijd ingegaan, veel mensen hebben uur minder slaap

DEN HAAG (ANP) - De zomertijd is ingegaan en dus is de klok om 02.00 uur vooruitgegaan naar 03.00 uur. Voor veel mensen betekent dat een uur minder slaap.

1 uur geleden
Drie gewonden door mishandeling in Gouda

GOUDA (ANP) - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie gewonden gevonden in een woning aan de Bockenbergstraat in Gouda. Ze zouden rond 00.30 uur zijn mishandeld op de Lazaruskade in de Zuid-Hollandse plaats, laat een woordvoerder van de politie weten. Alle slachtoffers zijn naar het ziekenhuis vervoerd. Hoe erg ze er aan toe zijn, kon de voorlichter niet zeggen.

1 uur geleden
Meerdere gewonden door vechtpartij in Leeuwarden

LEEUWARDEN (ANP) - Meerdere mensen zijn zaterdagavond gewond geraakt door een vechtpartij in Leeuwarden. De politie heeft twee verdachten aangehouden bij het incident dat rond 22.45 plaatsvond op De Hooidollen in de Friese hoofdstad. Ze zijn naar het politiebureau gebracht en worden verhoord.

2 uur geleden
Op één na alle aangehouden demonstranten XR weer vrij

EINDHOVEN (ANP) - Bijna alle activisten van Extinction Rebellion (XR) die aangehouden werden op Eindhoven Airport zitten niet meer vast. Dat meldt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. Zaterdagmiddag hielden politie en marechaussee 104 activisten aan omdat ze op verboden terrein waren. 103 van hen zijn weer op vrij voeten.

6 uur geleden
Zomertijd gaat in, klok moet uur vooruit

DEN HAAG (ANP) - De klok moet een uur vooruit worden gezet, want in de nacht van zaterdag op zondag gaat de zomertijd weer in. Om 02.00 uur gaat de klok een uur vooruit naar 03.00 uur.

9 uur geleden
Schapenhouder: wolf doodde 21 schapen in twee dagen in Renkum

RENKUM (ANP) - Op de Renkumse Heide zijn in de afgelopen twee nachten 21 schapen gedood. Dat bevestigt een van de houders van de getroffen schaapskudde na berichtgeving door regionale media. Schapenhoudster Ellen van der Zweep is ervan overtuigd dat een wolf de dader is.

10 uur geleden
Ruim honderd klimaatactivisten aangehouden op Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - De Koninklijke Marechaussee heeft zaterdag 104 klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) aangehouden op Eindhoven Airport, laat een woordvoerder weten. De activisten werden aangehouden omdat ze op verboden terrein waren.

12 uur geleden