Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: corona heeft ons geleerd wat schaarste in de zorg is

De Jonge: corona heeft ons geleerd wat schaarste in de zorg is

DEN HAAG (ANP) - De coronacrisis "heeft ons geleerd wat schaarste is" in de zorg. Dat zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) donderdag in het debat over zijn begroting voor komend jaar. "Dat zijn we helemaal niet zo gewend in ons landje."

De ic-zorg in Nederland werd in de coronacrisis snel opgeschaald, maar "daar zijn grenzen aan", aldus De Jonge. En de schaarste van personeel zal in de toekomst toenemen. De stijgende kosten zijn een probleem waar een oplossing voor moet worden gevonden, maar de beschikbaarheid van personeel is een nog groter knelpunt.

"We worden steeds ouder. Wat we uitgeven aan de zorg gaat omhoog. Dit terwijl de echte vergrijzing nog moet beginnen." De houdbaarheid, toegankelijkheid en betaalbaarheid van het systeem komt volgens de minister in gevaar als er geen fundamentele keuzes worden gemaakt over bijvoorbeeld het aantal spoedeisende hulpposten, en meer gespecialiseerde ziekenhuizen, of de manier waarop de ouderenzorg en verpleeghuizen in Nederland zijn ingericht.

Meer geld voor salarissen

SP-Kamerlid Maarten Hijink hekelt de grote uitstroom van zorgpersoneel, en vindt dat er meer kan worden gedaan om mensen voor de zorg te behouden, als er bijvoorbeeld meer geld komt voor salarissen. De Jonge erkende dat het niet goed lukt om iedereen vast te houden, wat volgens hem met verschillende dingen te maken heeft. "Salaris is daar ook een component in", aldus de zorgminister.

Volgens PVV-Kamerlid Fleur Agema is De Jonge schuldig aan de afbraak van de zorg. "Er is toch iets ernstig mis met de capaciteit op de ic", zei Agema. Ze doelde daarmee op de mogelijke nieuwe maatregelen tegen de coronacrisis waarover het OMT donderdag spreekt. Er liggen namelijk weer meer coronapatiƫnten in het ziekenhuis. Maar volgens De Jonge gaat het niet alleen over extra ic-bedden. "Je wilt ook dat de reguliere zorg doorgaat." Daarnaast zijn maatregelen mogelijk nodig om te voorkomen dat de zorg overbelast raakt.

Meer uit Binnenland

Raad van toezicht WNL baalt van eerdere reactie op AD-artikel

HILVERSUM (ANP) - De raad van toezicht van omroep WNL baalt van eerdere reacties op het AD-artikel over het vermeende wangedrag van directeur Bert Huisjes. Zo zei de raad van toezicht eerder onder meer dat zij "zich gelukkig prijst" met Huisjes, iets wat tot kritiek leidde van onder meer de NPO.

1 uur geleden
Chemours betaalt schoonmaak van met PFAS vervuilde moestuinen

DORDRECHT (ANP) - Chemiebedrijf Chemours uit Dordrecht betaalt het schoonmaken van moestuinen in de buurt die zijn vervuild met PFAS. Het is de eerste concrete stap die Chemours zet, nadat de rechter in september had geoordeeld dat het bedrijf aansprakelijk is voor de schade die in ieder geval tussen 1984 en 1998 is aangericht door PFAS-uitstoot. Het ging om een tussenvonnis in de zaak die is aangespannen door de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden.

2 uur geleden
Raad van toezicht in gesprek met redacteuren omroep WNL

HILVERSUM (ANP) - Raad van toezicht-voorzitter Loek Hermans van omroep WNL is donderdagmiddag in gesprek gegaan met redacteuren van de omroep. Dat bevestigt raad van toezicht-lid Fons van Westerloo aan het ANP na berichtgeving daarover van het AD. Omroepdirecteur Bert Huisjes was niet bij het gesprek aanwezig. Over de uitkomst van het gesprek is vooralsnog niets bekend.

2 uur geleden
Nieuwe korpschef: gevaar dat politie 'manusje-van-alles' wordt

DEN HAAG (ANP) - Janny Knol, de nieuwe korpschef van de Nationale Politie, wil dat de organisatie zich weer meer richt op "het opsporen van delicten die burgers en de rechtsstaat het meeste raken". Dat zei ze donderdag in de speech na haar installatie in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Knol volgt Henk van Essen op, die sinds 2020 de hoogste baas van de politie was.

2 uur geleden
UWV wil snel aan de slag met eindrapport arbeidsongeschiktheid

DEN HAAG (ANP) - Het UWV hoopt snel aan de slag te kunnen met de aanbevelingen uit het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdag is gepresenteerd. Volgens de uitvoeringsinstantie van uitkeringen is het van groot belang dat het huidige stelsel vereenvoudigd wordt. "Door de complexiteit van het huidige stelsel is de uitvoerbaarheid en uitlegbaarheid in het geding gekomen", zegt Johanna Hirscher, lid van de raad van bestuur van UWV.

2 uur geleden
FNV snoeihard over eindrapport arbeidsongeschiktheidsstelsel

DEN HAAG (ANP) - Vakbond FNV is niet te spreken over het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdagmiddag werd gepresenteerd. De bond mist met name concrete aanbevelingen en zegt dat er niet goed is gekeken naar eerdere voorstellen die FNV over herziening van onderdelen van het stelsel heeft gedaan.

3 uur geleden
Advies: arbeidsongeschiktheidsstelsel kan en moet veel simpeler

DEN HAAG (ANP) - Inkomensregelingen voor mensen die door een aandoening of beperking niet (meer) kunnen werken, moeten hoe dan ook veel simpeler worden. Er zijn verschillende varianten nodig, maar juist voor een groep voor wie het stelsel "onevenredig slecht uitpakt", de vroeggehandicapten, kan de commissie nog geen structurele oplossing aanbevelen. In totaal ontvingen vorig jaar ruim 790.000 mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

4 uur geleden