Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: buitenslapers onderstreept hoe groot asielvraagstuk is

De Jonge: buitenslapers onderstreept hoe groot asielvraagstuk is

DEN HAAG (ANP) - Dat er opnieuw honderden mensen buiten hebben geslapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel "onderstreept hoe groot het vraagstuk eigenlijk is, onderstreept ook dat we er nog niet zijn", zei minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) vrijdag.

Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hebben ongeveer driehonderd mensen in de nacht van donderdag op vrijdag buiten geslapen bij Ter Apel. Er waren elders onvoldoende plekken om ze onder te brengen.

Het kabinet bereikte onlangs een akkoord dat de asielcrisis moet oplossen. Dat er toch nog weer mensen buiten slapen onderstreept volgens De Jonge ook "hoezeer het noodzakelijk is om uitvoering te geven aan die deal". Er is nog een hoop te doen, aldus de bewindsman. Het gaat nog "maanden duren" om alle problemen op te lossen.

Onmacht

"Als je kijkt naar wat er de afgelopen tijd in Ter Apel allemaal niet goed is gegaan, kun je het niet anders zien dan georganiseerde onmacht. Die moet je zien te doorbreken en daarvoor hebben we afspraken gemaakt met gemeenten, provincies en de veiligheidsregio", zei De Jonge.

Of het de afgelopen nacht de laatste nacht was dat er in Ter Apel mensen buiten hebben moeten slapen "durf ik gewoon niet te zeggen", zei De Jonge. "Wel weet ik dat er alles op is gericht de asielopvang op orde te krijgen."

Naar verwachting gaat zaterdag de eerste 'overlooplocatie' in Zoutkamp (gemeente Het Hogeland) open. Daar kunnen maximaal zevenhonderd asielzoekers worden opgevangen. De Jonge wil niet ingaan op de vraag of daarmee de buitenslapers tot het verleden behoren. Hij verwijst daarvoor naar staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken).

Meer uit Politiek

VVD pleit voor verbod op zelfdodingspoeders als middel X

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet zelfdodingspoeders zoals middel X verbieden, vinden VVD-Kamerleden Judith Tielen en Sophie Hermans. Zij zijn geschrokken van het bericht van GGD Amsterdam en 113 Zelfmoordpreventie dat tussen 2015 en 2022 zeker 172 mensen zijn overleden na inname van deze stof die wordt gebruikt in de chemische industrie. Middel X zou voor "niemand beschikbaar en toegankelijk" moeten zijn, vinden de Kamerleden.

5 uur geleden
Informateurs voorzichtig positief over chemie tussen partijleiders

DEN HAAG (ANP) - De informateurs zijn toch nog voorzichtig positief over de chemie tussen de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB na een week van verwijten over en weer. "Als je het vergelijkt met vier weken geleden, dan denk ik, op onderwerpen vinden ze elkaar wel meer", zegt een van de twee, Elbert Dijkgraaf. Dat de onderhandelaars in de openbaarheid met elkaar discussiëren is volgens de informateurs van alle tijden. "Nu is dat via Twitter en tv. Vroeger was dat via de krant", aldus Dijkgraaf.

7 uur geleden
Yeşilgöz vindt dat onderhandelende partijen eruit moeten komen

DEN HAAG (ANP) - VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz vindt dat de onderhandelende partijen voor een nieuw kabinet eruit moeten komen. "Ik vind dat het land daar recht op heeft en dat we die verantwoordelijkheid moeten pakken", zei Yeşilgöz vrijdagochtend na vertrek bij de informateurs.

12 uur geleden
Wet sluiting gasveld Groningen gaat vrijdag al in

DEN HAAG (ANP) - De wet die de sluiting van het Groningenveld regelt, gaat vrijdag al in. Eerder werd gesproken over 1 mei. De koning heeft de wet woensdag ondertekend, nadat de Eerste Kamer dinsdag tegen middernacht voor definitieve sluiting van het gasveld had gestemd.

1 dag geleden
Yeşilgöz geërgerd over tweet Wilders: 'dit moet echt ophouden'

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz is niet te spreken over een tweet van Geert Wilders, die daarin demissionair staatssecretaris Eric van der Burg beschreef als een "eng mannetje". Ook hoopte hij dat Van der Burg "snel opkrast". Wilders tweette dat, omdat de staatssecretaris in een debat zijn blijdschap had uitgesproken dat er geen kabinet-Wilders 1 gaat komen.

1 dag geleden
Rutte: 'geld is niet eerste probleem' bij wapenleveringen Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Bij het zoeken naar mogelijkheden om Oekraïne op het slagveld te helpen, is "geld niet het eerste probleem", aldus demissionair premier Rutte. Volgens hem is geld bij de lidstaten van de EU en de NAVO makkelijk bij elkaar te brengen. De moeilijkheid zit er volgens Rutte in de gevechtssystemen en de munitie zelf te bemachtigen.

2 dagen geleden
Kamer ontevreden over extra tijd IND-beoordeling asielaanvraag

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is ontevreden over het wetsvoorstel om de wettelijke termijn te verlengen waarop een besluit moet worden genomen over een asielaanvraag. De redenen van die ontevredenheid verschillen, maar de Kamer is het er wel over eens dat het voorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) niet de oplossing is voor de dichtgeslibde asielketen. Het is nog niet duidelijk of het wetsvoorstel de steun krijgt van een Kamermeerderheid, zo is na het debat over het wetsvoorstel duidelijk geworden.

2 dagen geleden