
De Jonge: bouw 37.500 flexwoningen klus, maar noodzakelijk
DEN HAAG (ANP) - De geplande bouw van 37.500 flexwoningen is een "enorme klus", maar het kan en het moet. Dat zei minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) voor de ministerraad. Huurkorting voor slecht geïsoleerde huizen ziet De Jonge niet zitten.
Woningcorporaties en bouwers twijfelen aan de haalbaarheid van het kabinetsplan om eind 2024 37.500 flexwoningen te hebben gerealiseerd, zo blijkt uit een rondgang van de Volkskrant. "Het is een grote taak", erkent De Jonge. De doelstelling voor dit jaar is het bouwen van 7500 flexwoningen; voor zowel 2023 als 2024 gaat het om 15.000 nieuwe flexwoningen. Dat zijn kleine woningen die relatief snel gebouwd kunnen worden. Ze zijn bedoeld voor onder meer starters en statushouders.
"Het zal heel hard werken worden. Maar het punt is: het moet. We hebben meer sociale woningen nodig en we hebben meer betaalbare woningen nodig", zegt De Jonge. "Het modulair bouwen is ook iets nieuws. De bouwcapaciteit is daar nog niet op berekend en daarom willen we maximaal opschalen."
Flexwoningen
Corporaties moeten opdracht voor de plaatsing van flexwoningen geven, maar kunnen dat pas doen als gemeenten locaties ter beschikking stellen. Het kabinet gaat daarover met gemeenten afspraken maken. "Het niet hebben van locaties is een belangrijke showstopper voor het realiseren van zowel sociale woningbouw als flexwoningen. Het is een enorme klus, maar het kan wel."
De Jonge voelt niets voor een huurkorting van slecht geïsoleerde woningen. Daarvoor pleit de Woonbond, die zich ernstig zorgen maakt over de huurstijging van gemiddeld 3 procent dit jaar, zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag bekend heeft gemaakt. Eind juni zijn tussen kabinet, woningcorporaties en de Woonbond bindende afspraken gemaakt over onder meer de huurstijging; die wordt gekoppeld aan de loonontwikkeling. "Het is belangrijk maximaal rekening te houden met wat mensen overhouden in hun portemonnee", vindt de minister.
Omdat de energieprijzen zo sterk zijn gestegen, wil de Woonbond huurkorting toepassen als een huis slecht is geïsoleerd. "Wat we doen is iets anders", reageert De Jonge. Naast het koopkrachtpakket waarover deze week in de coalitie en het kabinet overeenstemming is bereikt, is met de woningbouwcorporaties afgesproken dat slecht geïsoleerde woningen op kosten van de corporatie worden verbeterd. "Het voordeel van de energierekening landt bij de huurder en de kosten voor de woningverbetering zijn voor de corporatie. Dat is eigenlijk de beste afspraak die je zou kunnen hebben."
Meer uit Binnenland
BOXTEL (ANP) - Een paardentrailer is donderdagavond op een spoorwegovergang in Boxtel door een trein geraakt. Daardoor is een van de twee paarden in de trailer om het leven gekomen. De bestuurder van de auto voor de trailer raakte zwaargewond, maakte de politie bekend.
1 uur geledenGOES (ANP) - De gemeenteraad van Goes wil Cees van den Bos (43) als nieuwe burgemeester. De raad heeft Van den Bos, die nu nog burgervader van Urk is, donderdag voorgedragen. Het is de bedoeling dat hij per 1 februari 2024 wordt benoemd, meldt de gemeente Goes.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dakloze en thuisloze mensen weten de zogeheten winterkoudeopvang in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag deze week goed te vinden. Vooral in Amsterdam werd veel gebruikgemaakt van de voorziening, die de vier grote steden maandagavond openden om de verwachte lage temperaturen. In de nacht van woensdag op donderdag sliepen in de hoofdstad 303 mensen in de opvang, meer dan de 250 beschikbare plekken. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat bij ruimtegebrek ook plekken van de reguliere winteropvang kunnen worden gebruikt, die vrijdag officieel opengaat.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gemeente Assen en de provincie Limburg houden een opvanglocatie voor asielzoekers langer open. In de voormalige woonboerderij aan de Graswijk in Assen zijn daardoor tot 1 januari 2025 maximaal 45 plekken beschikbaar. In Maastricht blijft de opvang in 't Lab, een bijgebouw van het provinciehuis, voor veertig vluchtelingen nu tot 1 juli 2024 in gebruik.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk voert vrijdag gesprekken met leiders van de overgebleven vier partijen die in ieder geval één zetel hebben binnengesleept bij de verkiezingen van vorige week. Hij gaat achtereenvolgens in gesprek met Mirjam Bikker (CU), Laurens Dassen (Volt), Joost Eerdmans (JA21) en Chris Stoffer (SGP). DENK staat ook op drie zetels, maar voorman Stephan van Baarle weigert met Plasterk in gesprek te gaan, omdat hij de verkenner als "de boodschapper van extreemrechts" ziet.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is "urgenter en zorgwekkender dan ooit" geworden of een nieuw kabinet de rechtsstaat wel respecteert, zegt Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand. Dat een nieuw kabinet dat doet, is dan ook haar voornaamste boodschap aan verkenner Ronald Plasterk.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag zeventien jaar cel geëist tegen de 35-jarige Syriër Mustafa A. voor zijn rol bij de gewelddadige arrestatie van twee mannen in een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië, nabij de noordelijke stad Aleppo, in januari 2013. A. kwam in 2020 als asielzoeker naar Nederland en werd in mei 2022 in zijn woonplaats Kerkrade opgepakt.
6 uur geleden