Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: boosteren gaat snel, maar hogere opkomst is nodig

De Jonge: boosteren gaat snel, maar hogere opkomst is nodig

DEN HAAG (ANP) - Het zetten van boostervaccinaties tegen het coronavirus gaat sneller dan verwacht. Dinsdag worden de laatste 18-plussers opgeroepen om een afspraak te maken, zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge. Maar hij benadrukt ook dat op dit moment nog onvoldoende mensen de extra prik zijn komen halen.

Dat het 'boosteren' sneller gaat dan verwacht, ligt volgens De Jonge niet aan een tegenvallende opkomst, Het priktempo ligt hoger dan de GGD'en aanvankelijk voor mogelijk hadden gehouden. "Vorige week zijn anderhalf miljoen prikken gezet, deze week gaan we daar nog overheen".

De scheidende coronabewindsman - eind deze week geeft hij het stokje over aan zijn beoogde opvolger Ernst Kuipers - benadrukt dat de boosterprikken "heel erg helpen" om de naderende besmettingsgolf als gevolg van de omikronvariant het hoofd te bieden. Ze zijn ook "echt nodig", omdat de oorspronkelijke vaccinaties onvoldoende bescherming bieden.

Omikronvariant

De omikronvariant is bovendien besmettelijker dan de tot voor kort dominante deltavariant, wat zich nu al vertaalt in een weer oplopend aantal besmettingen. De afgelopen weken was het aantal positieve tests juist afgenomen, mede dankzij de strenge lockdown die een week voor kerst van kracht werd.

Onderzoek in andere landen laat zien dat de omikronvariant waarschijnlijk wel een milder verloop kent dan de deltavariant. Maar het kabinet durft daar op grond van de nu bekende gegevens nog geen conclusies over te trekken. Het eerstvolgende weegmoment voor de handhaving van de huidige maatregelen blijft dan ook staan op 14 januari.

De komende tijd zal moeten blijken of met het aantal besmettingen ook het aantal ziekenhuisopnames weer gaat oplopen. Maar bij de besluitvorming zal volgens De Jonge ook meewegen hoeveel mensen tegen die tijd een boosterprik hebben gehaald om beter beschermd te zijn tegen de omikronvariant.

Meer uit Binnenland

Slagter (MAX) gaat bij NPO programma voor Van Nieuwkerk aanvragen

HILVERSUM (ANP) - Omroepbaas Jan Slagter gaat "op korte termijn" voorstellen bij de NPO indienen voor programma's waarmee Matthijs van Nieuwkerk kan terugkeren op televisie. Dat laat Slagter dinsdag aan het ANP weten. In eerste instantie zet Slagter in op "een programma waarin Van Nieuwkerk zijn kant van het verhaal kan doen. Maar het lijkt me terecht dat hij daarna weer meer gaat doen op de Nederlandse televisie."

30 minuten geleden
Ruim 900 kilo cocaïne onderschept in Zeeland

VLISSINGEN (ANP) - Op twee locaties in Zeeland hebben de opsporingsdiensten dinsdag in totaal 939 kilo cocaïne onderschept. De drugs hebben een waarde van ruim 70 miljoen euro en zijn vernietigd, meldt de douane.

1 uur geleden
Van der Burg wil binnen maand vier 'overlooplocaties' Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) heeft binnen een maand drie tot vier locaties nodig die als 'overloop' voor het overbelaste Ter Apel kunnen worden ingezet. Daarnaast moet er in elke provincie een 'doorstroomlocatie' komen waar 500 tot 1500 erkende vluchtelingen vanuit het asielzoekerscentrum (azc) kunnen verblijven, in afwachting van definitieve huisvesting. In een brief doet Van der Burg een dringend beroep op alle burgemeesters en commissarissen van de Koning om snel beide types locaties aan te bieden.

3 uur geleden
Vervuilend verkeer in 2025 niet welkom in groot deel Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Vanaf 2025 zijn in een groot deel van Amsterdam alleen taxi's, bestel- en vrachtauto's, brom- en snorfietsen en boten welkom die geen uitlaatgassen uitstoten. Deze voertuigen rijden op waterstof of zijn elektrisch. De hoofdstad wil met de maatregel de lucht schoner maken en de stad gezonder en stiller, meldt wethouder Melanie van der Horst (Verkeer, vervoer en luchtkwaliteit) in een brief aan de gemeenteraad.

3 uur geleden
Kantoorpand Amsterdam wordt opvangplek voor 650 vluchtelingen

AMSTERDAM (ANP) - Een kantoorgebouw in Amsterdam-West wordt een opvangplek voor maximaal 650 vluchtelingen. Dat meldt de gemeente dinsdag. Het gaat om het Einsteingebouw aan de Kabelweg in Sloterdijk.

4 uur geleden
Rutte: aanslag op dam in Oekraïne is oorlogsmisdaad

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte gaat er "absoluut" van uit dat de Russen achter het opblazen van een stuwdam in het zuiden van Oekraïne zitten. "Dit is een schending van het humanitair oorlogsrecht, die zich rechtstreeks richt tegen de burgerlijke, civiele infrastructuur." Daarmee is het "echt een oorlogsmisdaad", zei Rutte voor aanvang van het Kamerdebat over de gaswinning in Groningen.

4 uur geleden
Honderden varkens omgekomen bij brand op boerderij Groningen

BEERTA (ANP) - Bij een brand op een varkensboerderij in het Groningse dorp Beerta zijn dinsdag twee- tot driehonderd varkens omgekomen, volgens een eerste schatting van de brandweer. Een deel van de biggen en zeugen in de schuren kon gered worden.

5 uur geleden