De Jonge blijft bij stemrecht vanaf 18, maar 'misschien ooit' 16
DEN HAAG (ANP) - Stemmen vanaf zestien jaar is een mooie manier om jongeren meer betrokken te maken bij de politiek, zegt Hugo de Jonge die als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk is voor de democratische rechtsstaat. "Maar er zijn ook argumenten tegen, en die hebben met name ermee te maken dat het stemmen echt iets groots en gewichtigs is, en dat past bij de leeftijd dat je voor de wet volwassen bent", aldus De Jonge.
Hoogleraar Sarah de Lange opperde zondag om de stemgerechtigde leeftijd in ieder geval voor de Europese verkiezingen te verlagen naar zestien, omdat dit qua wetgeving makkelijker kan dan bij de landelijke verkiezingen. Uiteindelijk wil zij dat 16-jarigen ook bij de landelijke verkiezingen kunnen stemmen. Dit gaat volgens De Jonge allebei "niet in de nabije toekomst" gebeuren, maar "ooit misschien wel".
De minister geeft aan dat de discussie al lang speelt, maar dat een meerderheid van de politieke partijen vindt dat achttien de geschikte leeftijd is om voor het eerst naar het stemhokje te gaan. "En ik denk dat dat zo blijft", aldus De Jonge. "Maar tegelijkertijd ben ik wel gevoelig voor het argument dat je jongeren juist enthousiast moet maken voor de politiek". Daarom doet hij een "hartstochtelijk pleidooi" voor meer burgerschapsonderwijs, jongerenraden en leerlingenparlementen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Geert Wilders houdt niet alleen stevig vast aan de veel bediscussieerde asielnoodwet als de camera's draaien, zei premier Dick Schoof voor aanvang van de ministerraad. Ook achter de schermen blijft de PVV-leider volhouden dat hij alleen op deze manier het aantal asielzoekers omlaag wil brengen, en niet via een spoedwet. De minister-president zegt te werken aan een "goede landing" van de plannen en spreekt van "spannende weken".
9 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Volgens minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) hebben "zo'n vierhonderd" mensen zich in Libanon gemeld om te worden gerepatrieerd. Van die groep voldoen inmiddels "ruim tweehonderd" mensen aan de voorwaarden om mee te mogen met de vliegtuigen van Defensie, aldus de bewindsman.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De oppositie heeft NSC hard aangevallen op het kabinetsbesluit om een groep Afghaanse bewakers en beveiligers toch niet over te laten komen naar Nederland. De coalitiepartijen lijken de gelederen gesloten te houden. Derk Boswijk (CDA) zag vooral "rook en mist" in de antwoorden van NSC.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet laat onderzoeken hoe het kan dat de overheid structureel meer inkomsten heeft dan voorspeld. Deze negatieve ramingen zorgen er samen met de begrotingsafspraken voor dat de staatsschuld flink terugloopt. Maar de politiek heeft eigenlijk steeds meer geld dan waar ze van uit mag gaan, klinkt de kritiek uit de Kamer. Minister van Financiën Eelco Heinen roept een expertgroep in het leven "die het verschil tussen ramingen en realisaties nader gaat onderzoeken".
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins zou eigenlijk meer geld willen uitgeven aan onderzoek en innovatie, maar dat is door de krappe overheidsfinanciën volgens hem niet mogelijk. Hij wil vasthouden aan de Europese norm dat de overheid en het bedrijfsleven 3 procent van de economie (bbp) in onderzoek en innovatie steken. Maar hij geeft toe dat die uit zicht blijft door de bezuinigingen van circa 1 miljard euro op hoger onderwijs. Dat leidde tijdens een debat over onderzoeks- en wetenschapsbeleid weer tot verbazing bij de oppositie.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De lokale VVD-fracties in Den Haag, Leeuwarden, Alkmaar, Groningen en Enschede dringen er bij de NS op aan om voor maandag aangekondigde sit-in-acties op stations in hun gemeente in te perken waar mogelijk. Meerdere pro-Palestijnse actiegroepen zijn van plan op 7 oktober op zestien stations in het land een sit-in te houden. De VVD-politici vinden dat respectloos en onverdraagzaam, onder meer omdat het op die datum een jaar geleden is dat Hamas een dodelijke aanval uitvoerde in Israël. Ook vrezen zij dat reizigers zich onveilig voelen door de acties en dat looproutes worden geblokkeerd.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen steunen de bezuinigingen die onderwijsminister Eppo Bruins wil doorvoeren, maar ze willen wel weten hoe in het hoger onderwijs het geld precies wordt uitgegeven. In een debat verwezen PVV en VVD naar een opiniestuk van een hoogleraar die stelde dat slechts een derde van het budget wordt besteed aan onderzoek en onderwijs. De rest zou gaan naar ondersteunende zaken. Als dat klopt, dan vindt de VVD dat "onwenselijk", zei Kamerlid Claire Martens-America.
20 uur geleden