Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: Bij vaccins geen risico's nemen met de veiligheid

De Jonge: Bij vaccins geen risico's nemen met de veiligheid

DEN HAAG (ANP) - Bij de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus mogen geen risico's worden genomen met de veiligheid voor de gezondheid. Daarover zijn afspraken gemaakt met de medicijnfabrikanten die hiermee bezig zijn, zei zorgminister Hugo de Jonge tijdens een vragensessie op internet. Hij reageerde op het stilleggen van de proeven door farmaceut AstraZeneca, omdat bij een van de proefpersonen een aandoening is vastgesteld.

Volgens De Jonge wordt er heel secuur getest met verschillende vaccins en is openheid daarover belangrijk. Resultaten van onderzoeken en testfases worden openbaar gemaakt, onder meer in medische tijdschriften, zodat iedereen ook van elkaar kan leren, benadrukte hij.

De aansprakelijkheid voor eventuele negatieve effecten en bijwerkingen van vaccins ligt tijdens de ontwikkeling bij de farmaceut, zoals gebruikelijk. Zodra het vaccin is goedgekeurd door het Europese Geneesmiddelenbureau EMA en Nederland het heeft aangekocht, wordt Nederland aansprakelijk, zei De Jonge. "Burgers moeten hun recht kunnen halen."

Vragen

Nederland reserveerde samen met andere Europese landen al miljoenen doses van het AstraZeneca-vaccin.

Tijdens de sessie beantwoordden De Jonge en premier Mark Rutte allerlei vragen van geïnteresseerden over het coronavirus, het beleid, de miljarden euro's die eraan worden uitgegeven en de reisadviezen die per land verschillen. Zo heeft Nederland code oranje afgegeven voor de Griekse eilanden, maar niet elk Europees land doet dat. Rutte kan zich de verwarring goed voorstellen en zou het liefst ook meer eenheid op dit punt zien tussen de EU-landen.

Rutte zei dat hij nog geen coronatest heeft gedaan, omdat hij tot nu toe geen klachten heeft gehad. De Jonge deed dat maanden terug al wel toen hij snotterig was. Hij vond de afname "best pijnlijk".

De digitale ontmoeting met gewone Nederlanders beviel de bewindslieden. Ze zeiden dat vaker te willen doen.

Meer uit Politiek

Rutte: voor- én nadelen aan wensen van partijen, Kamer is aan zet

DEN HAAG (ANP) - De voorstellen die veel partijen op tafel hebben gelegd om in de begroting voor volgend jaar meer te doen voor bepaalde inkomensgroepen, "hebben allemaal voor- én nadelen", waarschuwt minister-president Mark Rutte. Hij benadrukt dat de Tweede Kamer erover gaat, nu het kabinet demissionair is.

19 minuten geleden
GL en PvdA 'fuseren' in Zuid-Holland en zijn nu grootste partij

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks en PvdA hebben in de Provinciale Staten van Zuid-Holland hun fracties samengevoegd en zijn vanaf nu de grootste partij met negen zetels. Volgens GroenLinkser Sinan Özkaya, die fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA wordt, geeft dat 'verenigd links' meer slagkracht en invloed in de Staten. "We bundelen onze krachten en kunnen zo straks meer voor elkaar krijgen", aldus Özkaya, die de 'fusie' een "diepgewortelde wens" van de leden noemt.

1 uur geleden
D66'ers zetten gepasseerde Kamerleden alsnog op kandidatenlijst

DEN HAAG (ANP) - D66-leden hebben twee Kamerleden die niet op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen stonden, daar alsnog opgezet. Kiki Hagen komt op plek 38 van de lijst en Hind Dekker-Abdulaziz op plaats 46. Hagen haalde bij de vorige verkiezingen bijna 25.000 voorkeurstemmen, ruim genoeg voor een zetel.

1 uur geleden
Kabinet verdedigt begroting die Kamer wil verbouwen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte verdedigt namens het kabinet de begrotingsplannen voor volgend jaar. Ondanks de val van het kabinet gaat het om een "goed pakket", meent Rutte. Maar veel partijen in de Kamer vinden dat er niet genoeg wordt gedaan om te voorkomen dat mensen hun rekeningen niet kunnen betalen. Zij doen voorstellen om de begroting te verbouwen, en zo meer inkomenssteun aan huishoudens te geven.

9 uur geleden
Ondanks excuses slavernijverleden ziet Simons geen verandering

DEN HAAG (ANP) - BIJ1-fractievoorzitter Sylvana Simons is trots dat mede dankzij haar continue strijd zowel het kabinet als de koning excuses hebben gemaakt voor het slavernijverleden. Bij het maken van de excuses namens het kabinet door premier Rutte zei hij dat er achter het slavernijverleden geen punt staat, maar een komma. E zijn echter nog geen stappen gezet, na die komma, zei Simons tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

14 uur geleden
JA21: voorkomen 'dwangwet' opvang asielzoekers topprioriteit

DEN HAAG (ANP) - Het voorkomen van de invoering van de spreidingswet, die moet zorgen voor een eerlijke verdeling van de opvang van asielzoekers in Nederland, is "topprioriteit" van JA21, zei fractievoorzitter Joost Eerdmans tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

14 uur geleden
Den Haan opgelucht door vertrek uit Kamer na 2,5 jaar

DEN HAAG (ANP) - Onafhankelijk Kamerlid Liane den Haan, die namens 50PLUS in eerste instantie de Kamer in kwam, voelt zich opgelucht dat ze de Tweede Kamer verlaat. Ze doet niet mee aan de komende verkiezingen. Ze is evenwel "dankbaar en blij" dat ze tweeënhalf jaar Kamerlid mocht zijn.

15 uur geleden