De Jonge bezorgd over achterblijven huisvesten statushouders
DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken (BZK) maakt zich grote zorgen over de achterstand van gemeenten in het huisvesten van statushouders. "Er wordt op dit moment met mensen die in de opvang verblijven, gesleept van de ene naar de andere locatie omdat er overal een tekort aan opvangplekken en woningen is. Dit is zeer ongewenst", laat de demissionaire bewindsman via zijn woordvoerder weten.
"Statushouders hebben een tijdelijke verblijfsvergunning en moeten daarom snel de kans krijgen om in te burgeren, mee te doen in de samenleving en hun leven hier op te bouwen. Hoe langer het duurt voor ze daarmee kunnen starten, hoe slechter dat is voor de personen die het betreft, en voor de samenleving als geheel", voegt de woordvoerder daaraan toe.
In de tweede helft van dit jaar moesten gemeenten bijna 23.000 statushouders aan een woning helpen. Bijna 10.000 van deze asielzoekers met een verblijfsvergunning hebben nog geen woning toegewezen gekregen, blijkt uit een analyse van het ANP van cijfers van het ministerie van BZK. Mede hierdoor "knelt het in de opvang", zegt de woordvoerder.
Achterstand wegwerken
Op verschillende manieren wordt gepoogd de achterstand zo snel en zo veel mogelijk weg te werken. Zo worden gemeenten die te weinig statushouders een woning bieden, benaderd om zo snel mogelijk alsnog voldoende woningen te regelen. Dat doen medewerkers van de ministeries van BZK en Justitie en Veiligheid (J&V). Ook de provincies spreken achterblijvende gemeenten aan op hun tekortkoming.
Als gemeenten te weinig huizen regelen, kunnen provincies in het uiterste geval die taak van gemeenten overnemen. De rekening daarvan is voor gemeenten. Boetes opleggen kan niet, zegt de woordvoerder.
Verzoek aan gemeenten
Daarnaast wordt sinds een paar weken aan gemeenten gevraagd statushouders vanuit een opvanglocatie alvast onder te brengen in een hotel om de druk op de opvang te verminderen. De ministeries van BZK en J&V werken daarin samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De eerste zes maanden van zo'n verblijf wordt door het Rijk betaald. Het is de bedoeling dat gemeenten die tijd gebruiken om alsnog een woning voor hen te vinden.
"De echte oplossing voor de lange termijn is een groter aanbod van betaalbare woningen, in combinatie met het beter spreiden van het huisvesten van alle kwetsbare groepen", zegt BZK. Ook flexibele huisvesting moet de nood ledigen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - "Nederland zal al het mogelijke doen om de objecten terug te vinden en de daders op te sporen en te straffen." Dat laat minister Eppo Bruins (Cultuur) weten in een reactie op de roof van zeker vier topstukken uit het Drents Museum in Assen. Hij heeft "met ontzetting kennisgenomen" van de inbraak.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Bevrijdingsfestivals krijgen dit jaar 700.000 euro van het kabinet om tachtig jaar bevrijding te vieren. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van RTL Nieuws. Vorig jaar trok het kabinet een miljoen euro uit voor de Bevrijdingsfestivals.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ondanks de kritiek van de Raad van State gaat staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen door met zijn voorstel voor een nieuwe vermogenstaks. Aan alternatieven kleven te grote bezwaren, aldus de staatssecretaris verantwoordelijk voor belastingen. "Ik zie eigenlijk geen andere route. Uiteindelijk moet je van alle routes uiteindelijk de minst slechte kiezen. En dat ben ik ook aan het doen."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd) vindt het overlijden van een jongen door een soort stikspel een "vreselijk tragisch en een afschuwelijk incident", zei hij vrijdag voorafgaand aan de ministerraad. "Dit soort spelletjes, dat zijn geen spelletjes, dat is levensgevaarlijk". Karremans gaat nadenken over wat de overheid aan dit soort dingen kan doen, "maar het is een lastige vraag om te beantwoorden".
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) drukte zich voor aanvang van de ministerraad voorzichtig uit over het voornemen van Donald Trump om het Panamakanaal terug te nemen. "We gaan zien hoe de woorden van Donald Trump zich omzetten naar beleid en in daden", aldus de bewindsman.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eelco Heinen van Financiƫn wil niet meteen de portemonnee trekken om het stikstofprobleem op te lossen, liet hij vrijdag weten voor aanvang van de ministerraad. Hij wil eerst "stap voor stap kijken" hoe de 5 miljard euro die de coalitiepartijen hiervoor hebben vrijgemaakt het beste kan worden uitgegeven.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) waarschuwt dat het voorstel van zijn eigen partij om deelnemers van pensioenfondsen alsnog inspraak te geven over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel, "behoorlijke gevolgen gaat hebben voor het transitieproces". Hij wil die gevolgen "echt goed in beeld brengen", zei hij vrijdag voor aanvang van de ministerraad. Een definitief oordeel over het voorstel gaf hij nog niet.
2 dagen geleden