Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge bereid te kijken naar keuzevrijheid bij AstraZeneca-prik

De Jonge bereid te kijken naar keuzevrijheid bij AstraZeneca-prik

DEN HAAG (ANP) - Coronaminister Hugo de Jonge is bereid te kijken of mensen die niet in aanmerking komen voor het vaccin van AstraZeneca daar tóch voor kunnen kiezen, als de 60-plussers eenmaal zijn ingeënt. Maar heel enthousiast toonde hij zich donderdag in de Tweede Kamer niet over het idee.

Vanwege een zeldzame, maar ernstige bijwerking bij mensen die de AstraZeneca-prik kregen, is besloten het vaccin alleen nog aan mensen van 60 tot en met 64 jaar te geven. Zij hebben een veel hogere kans om ernstig ziek te worden door het coronavirus, en de bijwerking komt voornamelijk voor bij jonge vrouwen.

Volgens De Jonge is het vaccin tot eind mei nodig om mensen van 60 tot en met 64 jaar te prikken. D66 en GL willen mensen onder de 60 daarna de keuze geven.

Enorme puzzel

De Jonge is "zeker bereid" naar die mogelijkheid te kijken, maar benadrukt dat het "een enorme puzzel in de uitvoering" zou zijn. Daarnaast zijn andere vaccins een beter alternatief voor mensen jonger dan 60, onder meer omdat er minder tijd tussen de eerste en tweede prik zit.

PVV-leider Geert Wilders vroeg de minister naar de mogelijkheid om meer keuzevrijheid te bieden in het omgekeerde scenario: 65-plussers die géén AstraZeneca-vaccin willen. Uit peilingen blijkt dat honderdduizenden mensen in die doelgroep zich niet willen laten inenten terwijl ze daarvoor wel in aanmerking komen. Ook dat kan leiden tot een groter aantal besmettingen, zei Wilders. "Al heeft u inhoudelijk het gelijk aan uw kant."

De Jonge zei Wilders' redenering te kunnen volgen, maar benadrukte dat deskundigen geen veiligheidsbezwaren zien bij mensen die ouder zijn dan 65. Als die groep toch zou mogen kiezen voor een ander middel, zoals Wilders suggereerde, zou dat volgens de minister leiden tot vertraging in het vaccinatieprogramma, eveneens met een lagere vaccinatiegraad tot gevolg. Pas als de schaarste voorbij is, mogelijk deze zomer, ziet De Jonge kans om wel alternatieve opties aan te bieden.

Meer uit Binnenland

Adviesrapport over archief Bijlmervliegramp gepresenteerd

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam-Zuidoost wordt vrijdagochtend een adviesrapport gepresenteerd over het archief van de Bijlmervliegramp. Het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) komt met dat rapport, genaamd 'Geen afgesloten hoofdstuk', na een door de Tweede Kamer unaniem gesteunde motie van Pieter Omtzigt (NSC).

1 uur geleden
Vijlbrief tekent in Groningen wet die einde maakt aan gaswinning

KOLHAM (ANP) - In het Groningse dorp Kolham tekent demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag symbolisch de wet die definitief een einde maakt aan de gaswinning uit het Groningenveld. Ruim zestig jaar geleden werd in een weiland bij Kolham voor het eerst Gronings gas ontdekt. Dat was het startsein voor de decennialange winning van gas in de provincie.

1 uur geleden
Extra maatregelen bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

AMSTERDAM (ANP) - Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

1 uur geleden
Noodverordening rond Gronings vliegveld tijdens XR-actie zaterdag

TYNAARLO (ANP) - Burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo heeft een noodverordening afgegeven voor Groningen Airport Eelde (GAE) en de directe omgeving. De reden is een demonstratie van Extinction Rebellion (XR) bij het vliegveld zaterdag. De noodverordening geldt van vrijdag 19 april 15.00 uur tot zondag 21 april 15.00 uur.

6 uur geleden
Organiseren NAVO-top kost Nederland zeker 95 miljoen euro

DEN HAAG (ANP) - Het organiseren van de NAVO-top volgend jaar kost het kabinet zeker 95 miljoen euro. Dit geld komt uit een speciaal potje voor internationale samenwerking. Er zijn al kosten gemaakt voor de voorbereiding, zoals de huur van de locatie en het boeken van hotelkamers, blijkt uit de Voorjaarsnota.

7 uur geleden
Formateurs: twittergedrag benoemd, maar geen regels afgesproken

DEN HAAG (ANP) - Na opnieuw gedoe over een post van Geert Wilders op X, het vroegere Twitter, hebben de betrokkenen het er "met z'n allen kort over gehad" aan de formatietafel. Dat zeggen formateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. Wilders haalde woensdag in een tweet hard uit naar VVD'er Eric van der Burg. De vier formerende partijen hebben hun zegje erover gedaan, maar er zijn geen afspraken gemaakt.

10 uur geleden
Onderzoek: blauwtongvirus mede verspreid door diertransport

WAGENINGEN (ANP) - Het blauwtongvirus, waaraan afgelopen najaar tienduizenden schapen doodgingen, is waarschijnlijk mede verspreid door het transport van dieren. Daardoor kon het virus zich ver verplaatsen, denken onderzoekers van de universiteit in Wageningen.

10 uur geleden