Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: begin volgende week meer informatie over vaccineren

De Jonge: begin volgende week meer informatie over vaccineren

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Hugo de Jonge kan dinsdag nog niet zeggen wat de eerder verwachte goedkeuring van de eerste vaccins door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gaat betekenen voor de planning van de eerste vaccinaties in Nederland. Hij wil de Tweede Kamer begin volgende week daarover informeren, zei hij tijdens het coronadebat.

De EMA meldde dinsdag dat het goedkeuringsbesluit waarschijnlijk op 21 december komt. Eerder ging men uit van 29 december. Volgens De Jonge is die datum niet helemaal zeker. Daarom weet hij pas volgende week wat de betekenis is voor Nederland als het vaccin ook echt eerder wordt geleverd.

Volgens hem wordt er hard gewerkt en is alles erop gericht om "zo snel mogelijk, maar ook verantwoord" met het vaccineren te beginnen. Eerder zei hij dat Nederland daar "zo vroeg mogelijk in januari" mee van start gaat.

Planning

De minister benadrukte dat het vaccineren "niet valt of staat met een week eerder beginnen", maar wel met een veilig en zorgvuldig verloop. Zijn ministerie beziet de komende dagen of er aanleiding is de planning te wijzigen.

Na goedkeuring van de EMA moet er volgens de minister nog een hoop gebeuren. "Dat kan voor een groot deel parallel maar ook voor een deel volgordelijk". Er komt nog een gezondheidsadvies, richtlijnen met de werking en bijwerkingen en contra-indicaties.

De eerste vaccins, van Pfizer, zijn eerst voor kwetsbare mensen en vervolgens voor de medewerkers die hen verzorgen. De Jonge zal daarover ook volgende week verder informeren.

10 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

V.v.C. 4 maanden geleden
Hoor hier maar de leugens. https://youtu.be/oHXf4_y-FvA
V.v.C. 4 maanden geleden
David van Overbeek in gesprek met emeritus hoogleraar milieukunde en duurzaamheid en oprichter van het Sustainable Finance Lab Klaas van Egmond. “Ons systeem is echt onrechtvaardig en eerlijk.” Al sinds Aristoteles 2500 jaar geleden worstelt men met de vraag: wie is gerechtigd om geld te maken? Van Egmond vertelt over de problemen als gevolg van het feit dat bijna de gehele geldschepping in private handen is terechtgekomen. “Dat is een van de grootste ongelukken van de afgelopen honderd jaar.” Er is gigantisch veel geld gedrukt, en daarmee zijn ook de schulden gigantisch gegroeid. Dat wordt tijdens deze coronacrisis volgens Van Egmond meer dan ooit duidelijk. “Mijn kleinkinderen moeten dat de komende veertig jaar gaan terugbetalen.” Van Egmond voorziet dan ook een paradigmawisseling, waarbij geldschepping weer in publieke handen terechtkomt. Daar hoort een staatsbank bij waar men voor 0% geld kan stallen. “Commerciële banken worden dan gewoon makelaar op de financiële markten.” Volgens Van Egmond zie je nu op diverse plekken worden gezet bij het huidige systeem. “Ons systeem is echt onrechtvaardig en eerlijk.” Deze ontwikkeling zijn evenwel gestoeld op politieke keuzes. “Uiteindelijk is het een parlementair democratisch proces. Wij bepleiten deze gedachtegang ook bij volksvertegenwoordigers. Maar de belangen vanuit de private sfeer zijn enorm.” Wat voor baat zouden we erbij hebben, als geld maken weer (primair) bij de overheid komt te liggen? “Dan krijgen we een stabielere economie. Wanneer ‘ie in de mineur komt, kan Klaas Knot iets meer gas geven en geld drukken.” Van Egmond bepleit een Keynesiaanse methode: stimuleren vanuit de overheid als het slecht gaat, en omgekeerd. “Er komt een andere economie aan, hoe je het ook wendt of keert, dat kan niet anders. En dan moet je het anders sturen. Dit is een van de stappen die je moet nemen.” https://www.youtube.com/watch?v=11QdaUx_R0s
Louis53 4 maanden geleden
Als het kabine vanaf het begin zijn verantwoordelijkheid had genomen, en niet alleen de burgers de schuld aanpraten want zij zijn gewoon zelf onderdeel van het probleem, dan was het niet zo ver gekomen. Ziekenhuizen stromen vol maar beste Rutte en de Jonge, de oorzaak daarvan ligt wel enkele weken in het verleden en niet in het heden. Ga niet vliegen en niet naar het buitenland en waarom niet, op de meeste plaatsen is het momenteel veiliger dan in Nederland en bovendien zijn veel mensen het gesukkel van dit kabinet en RIVM meer dan zat en willeen gewoon enkele weken relaxen onder de zon en wat is daar verkeerd aan??
V.v.C. 4 maanden geleden
Volgens Laroes, oud hoofdredacteur van het NOS-journaal en KRO-NRCV, is de verslaggeving gedurende de pandemie behoorlijk eenzijdig. “Wat ik heb gemist, zowel in het beleid als in de vragen erover, zijn scenario’s.” Hij doelt daarmee op bredere afwegingen en strategieën die gekozen (kunnen) worden, en welke consequenties deze keuzes hebben op de samenleving. Kelder wijst op het dedain van veel journalisten ten opzichte van ‘het volk’: zij zijn de hoeders van de waarheid. “Ze denken: de kijker is dom en bang. Daar moeten we op inspelen.” Media zouden kijkers en lezers serieuzer moeten nemen. “Neem ons mee in de afweging van het kabinet.” Terugblikkend begrijpt Laroes wel dat omroepen en kranten niet van meet af aan kritiek formuleerden. “Met een crisis als deze kan ik me voorstellen dat je de eerste vier, vijf weken alleen maar bezig bent met de opwinding van de dag. Maar daarna moet je op een andere manier gaan kijken: wat gebeurt hier nou eigenlijk?” De vraag is volgens hem wel of dit überhaupt kan met de huidige formats. “Een crisis als deze leent zich niet voor behandeling in talkshows.” Hij pleit ook bijvoorbeeld bij het journaal voor bredere narratieven: Ik zou een x aantal verhalen willen zien die niks met de dag te maken hebben, maar wel met de grote thema’s.” Kelder ziet de tendens naar het emotionele. “Media zijn niet geneigd te relativeren [..] het gevoel van paniek leidt tot hoge kijkcijfers.” Kelder schetst de grote rol die media spelen bij de vorming van de publieke opinie. “De meeste artsen en hoogleraren vind ik buitengewoon geserreerd, voorzichtig. De journalisten poken het op.” De verantwoordelijkheid van journalisten is breder, zo betoogt Laroes. “De journalistiek zou zich veel meer bewust moeten zijn van de keuzes die gemaakt worden.” Hij pleit voor een eigen agenda, “niet een politiek-ideologische agenda, maar over: wat is er aan de hand in dit land, en welke verhalen horen daarbij?” Daar zou de ervaringskennis van burgers bij kunnen helpen, zo stellen beide heren. Bovendien is er ook bij politici en deskundigen veel meer twijfel over de koers dan nu wordt getoond. Kelder: “Op televisie krijg je dat niet op beeld.” Laroes: “Vertel het dan maar zelf.”
V.v.C. 4 maanden geleden
TV heeft de angstpsychose aangewakkerd. https://youtu.be/xSzloHqe6Wk
V.v.C. 4 maanden geleden
De hardste speech ooit. Haga gaat all-in tegen Lockdown kabinet. https://youtu.be/TXUT9R_Nznk
V.v.C. 4 maanden geleden
Thierry Baudet, je kunt bevolking niet jaar lang opsluiten. https://youtu.be/fWY9iGheMag
V.v.C. 4 maanden geleden
Wilders, volstrekte willekeur en chaos. https://youtu.be/zMeaKtS7Th8
bung 86 4 maanden geleden
kan die mooiprater een ban krijgen? doodziek maakt hij je met zijn smoesjes.
GebakkenBanaan 4 maanden geleden
Hou toch op met die onzin

Meer uit Politiek

Ook D66-leider Kaag wil niets zeggen over toeslagenkwestie

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Sigrid Kaag wil evenmin ingaan op de beschuldiging dat het kabinet bewust gevoelige informatie over de toeslagenaffaire heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer. Zij zegt zich ook niet te herinneren of zij zelf bij de ministerraad was op de dag dat daartoe zou zijn besloten. CDA-leider Wopke Hoekstra deed er eerder ook al het zwijgen toe.

1 uur geleden
Kamer wil snel debat met Rutte over achterhouden informatie

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil opheldering van demissionair minister-president Mark Rutte over de beschuldiging dat het kabinet doelbewust gevoelige informatie over de toeslagenaffaire heeft achtergehouden. Daar moet zo snel mogelijk een debat over worden gehouden met de premier en andere betrokken ministers.

2 uur geleden
Wilders: toeslagenkwestie roept ook vragen op over CDA en D66

DEN HAAG (ANP) - Als de ministers uit het inmiddels demissionaire kabinet-Rutte inderdaad bewust informatie hebben achtergehouden voor de Tweede Kamer, zoals RTL Nieuws woensdag meldt, is dat voor PVV-leider Geert Wilders reden om ook het vertrouwen op te zeggen in andere partijleiders die in dat kabinet zitten. Wilders vindt dat het formatieproces waar de Kamer nu in zit dan opgeschort moet worden, zei hij na zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink.

2 uur geleden
Hoekstra zwijgt over achterhouden informatie door kabinet

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider en demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra weigerde na zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink te reageren op beschuldigingen dat het inmiddels demissionaire kabinet bewust informatie heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer. Hij verwacht dat daarover snel een Kamerdebat zal worden gehouden. "Ik ga daar nu niet over speculeren."

3 uur geleden
SP-vertrouwen in Rutte verder geslonken na toeslagenaffairenieuws

DEN HAAG (ANP) - De SP zou een voorstander zijn van een regeerakkoord op hoofdlijnen, maar denkt niet dat dat de oplossing zal zijn voor de veelbesproken bestuurscultuur in het kabinet. Partijleider Lilian Marijnissen vindt dat de andere partijen duidelijk moeten maken hoe zij vinden dat het kabinet moet omgaan met de Tweede Kamer. Ze herhaalde na overleg met informateur Herman Tjeenk Willink dat zij geen vertrouwen meer heeft in VVD-leider Mark Rutte, en wil van de andere partijen weten hoe die dat zien.

4 uur geleden
Oppositie wil notulen ministerraad over toeslagenaffaire openbaar

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen willen dat notulen van een of meer ministerraden waarin werd gesproken over de toeslagenaffaire (deels) openbaar worden gemaakt. Het gaat in ieder geval om de ministerraad van 15 november 2019. Aanleiding is berichtgeving van RTL Nieuws woensdag dat het kabinet in die vergadering de afspraak maakte dat er géén volledige tijdlijn openbaar zou worden gemaakt van de toeslagenaffaire. Dit terwijl de Kamer hierom had gevraagd.

4 uur geleden
Ploumen ziet geen beweging bij Rutte om vertrouwen te herstellen

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft wat de PvdA betreft de afgelopen weken geen stappen gezet om het vertrouwen te herstellen. "Ik zie daar geen beweging", zei partijleider Lilianne Ploumen na een gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink.

7 uur geleden