Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: AIVD vond nadelige info voor veiligheid over Markuszower

De Jonge: AIVD vond nadelige info voor veiligheid over Markuszower

DEN HAAG (ANP) - Dat formateur Richard van Zwol informatie kreeg van de veiligheidsdiensten over PVV'er Gidi Markuszower betekent dat er over hem "nadelige gegevens gevonden zijn met oog op de nationale veiligheid". Dat zegt minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), als minister verantwoordelijk voor de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Door het onderzoek van de veiligheidsdiensten "is voorkomen dat iemand die kennelijk wordt gezien als een risico voor de integriteit van het landsbestuur" bewindspersoon is geworden.

PVV-leider Geert Wilders trok de kandidatuur van Markuszower als minister in na de screening van de AIVD. Markuszower is al jarenlang Kamerlid en zou minister van Asiel en Migratie worden. Na het onderzoek is zijn kandidatuur ingetrokken. "Het systeem heeft dus gefunctioneerd", is de conclusie van De Jonge. Omdat de naam van Markuszower wel al expliciet rondging, is het "voor de persoon in kwestie altijd beschadigend". Deze zaak is wat dat betreft bijzonder omdat Markuszower "eigenlijk al in alle kranten stond", en daarna pas is gescreend.

De AIVD kan alleen aangeven dat er sprake is van "negatieve bevindingen" in de zogenoemde naslag, aldus De Jonge. De veiligheidsdienst richt zich voornamelijk op de vraag of "staatsgeheime informatie bij kandidaat-bewindspersonen in goede handen is", legt de minister uit. "En vervolgens is het aan de formateur om daar in overleg met de fractievoorzitter die de betreffende kandidaat heeft voorgedragen, conclusies aan te verbinden."

Meer uit Politiek

Minister: blauwtong bij 20 bedrijven, onderzoek naar verschijnselen

DEN HAAG (ANP) - Er is deze zomer tot nu toe op twintig schapenhouderijen blauwtong geconstateerd, meldt de minister van Landbouw Femke Wiersma. Een maand geleden werd voor het eerst een besmetting sinds de winter aangetoond. Er is geen reden tot paniek, maar Wiersma stelt wel vast "dat het virus niet weg is". Ze laat onderzoek doen naar de huidige situatie, waaronder de verschijnselen van gevaccineerde dieren.

8 uur geleden
Honderden VVD'ers tekenen brief aan bestuur met zorgen om coalitie

DEN HAAG (ANP) - Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze "grote zorgen" aangeven over de coalitie waar de partij in is gestapt. "We tolereren schadelijke situaties veel te lang en we verliezen de kracht om daar nog uit te komen", aldus de ondertekenaars. Ze willen een andere koers met duidelijkheid over "niet-onderhandelbare liberale principes, waarden en idealen".

9 uur geleden
Schoof over Biden: verspreking kan gebeuren

DEN HAAG (ANP) - Dat de Amerikaanse president Joe Biden zich tijdens een persconferentie op de NAVO-top enkele keren versprak "kan gebeuren", zegt premier Dick Schoof. Hij zag op de top dat Biden vrijwel voortdurend aanwezig was en "krachtige woorden" sprak.

10 uur geleden
Keijzer: goed dat maatschappelijk debat mag worden gevoerd

DEN HAAG (ANP) - Mona Keijzer is tevreden met het besluit van het Openbaar Ministerie (OM) om haar niet te vervolgen voor groepsbelediging. Er waren in mei meerdere aangiftes tegen haar gedaan nadat ze in het tv-programma Sophie & Jeroen had gezegd dat "Jodenhaat bijna onderdeel is van de islamitische cultuur".

11 uur geleden
Grootste fractie Europarlement wil extreemrechts buitensluiten

BRUSSEL (ANP) - De grootste politieke groep in het Europees Parlement, de EVP, wil met een aantal andere politieke fracties een cordon sanitaire vormen tegen extreemrechtse groepen in het parlement. Dat zei de woordvoerder van de EVP vrijdag op een persconferentie. Samen met de sociaaldemocraten en de liberale Renew willen zij in ieder geval de recent opgerichte Patriotten voor Europa en de Groep Europa van Soevereine Naties (ENS) consequent negeren. Doel is hen buitenspel te zetten. Ook de Groenen zijn daar voorstander van.

11 uur geleden
Minister Klever tevreden met uitspraak over F-35

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is tevreden met de uitspraak in een kort geding over de uitvoer van onderdelen van het F-35-gevechtsvliegtuig. De Staat hoeft van de rechter geen dwangsom te betalen als er toch nog onderdelen van de F-35 in Israël terechtkomen. De zaak was aangespannen door Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum.

12 uur geleden
Brekelmans juicht discussie binnen VVD over liberalisme toe

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans juicht het toe dat binnen zijn partij een discussie wordt gevoerd over "wat liberalisme in deze tijd betekent". Volgens hem is het alleen maar positief dat er debat is binnen de VVD-gelederen. Hij reageerde daarmee op een petitie die zeker twintig VVD'ers hebben opgesteld, omdat ze zich zorgen maken over de samenwerking met de PVV.

14 uur geleden