Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: afschalen acute zorg onvermijdelijk

De Jonge: afschalen acute zorg onvermijdelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is onvermijdelijk dat de acute planbare zorg, die eigenlijk binnen zes weken moet plaatsvinden, de komende tijd moet worden afgeschaald. Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) donderdag na overleg over de coronabestrijding.

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg vroeg De Jonge woensdag om de zogenoemde fase 2D af te kondigen, waarbij kritieke zorg zoals chemotherapie of niertransplantaties moeten worden afgeschaald. De Jonge hoopt "voor het einde van de dag" een besluit te nemen over het verzoek. Toezichthouders kijken momenteel of andere vormen van zorg al genoeg zijn afgeschaald, om tot fase 2D over te gaan, aldus de bewindsman.

De Jonge benadrukt dat het land eerder dit jaar, van januari tot mei, ook in fase 2D zat. "We wilden daar zo lang mogelijk uit blijven, maar het is onvermijdelijk dat die fase gaat intreden. Het betekent wel dat hele goede afspraken nodig zijn over het afschalen van andere zorg. Het kan niet dat er in de ene regio nog heupoperaties worden uitgevoerd, terwijl elders chemokuren eruit gaan."

Alle hulp is nodig om de zorg overeind te houden, aldus De Jonge, ook van privéklinieken. "Ook tegen hen zeg ik, schaal die zorg af die de rest van de ziekenhuizen al aan het afschalen is. Zorg dat je mensen ter beschikking stelt om te helpen in de ziekenhuizen."

4 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

AadRolloos 3 dagen geleden
Aangifte doen tegen dit kabinet, als er sterfgevallen plaats vinden in uw familie, omdat zij, en het vorige kabinet de zorg weg bezuinigd hebben DANK JULLIE WEL. niet vreemd als er iets zou gaan gebeuren natuurlijk
Louis53 3 dagen geleden
Weet je wel hoeveel moorden je straks op je geweten hebt de Jonge? Er moet een strafzaak gestart worden tegen een minister van VWS die chemo's en acute zware ingrepen moeten krijgen maar onthouden worden door de Jonge
Louis53 3 dagen geleden
Afschalen opnames niet gevaccineerde coronapatienten zal hij bedoelen zeker. Wat een ongelooflijk slappe zak, hij wordt steeds senieler en idioter. Iemand die acute zorg nodig heeft heeft daar MEER RECHT op dan de niet gevaccineerde coronapatient. En dit bepaalt een minister van VWS die zich 1,5 jaar niets aangetrokken heeft van de bedden- en personeelstekorten in de ziekenhuizen. Hoe krijgt hij het ouit zijn botte grijze massa en over zijn lippen. Oprotten met zulke zwalkers die horen niet thuis is een vertegenwoordiger van ALLE Naderlanders
C.J. de Loof 3 dagen geleden
Onvoorstelbaar dat deze idioot nog denkt dat iemand hem nog serieus neemt.... Hij moet zich schamen en op zijn knieën om zijn excuses aan ons moeten aanbieden en om vergeving vragen. Niets maar dan ook werkelijk niets heeft deze onderwijzer goed gedaan, zorg afgeschaald, niet werkende lockdown, avondklok en promoten van niet werkende vaccins. Resultaat?? inflatie, enorme achterstanden en psychische problemen bij leerlingen, bedrijfsleven heeft grote klappen gehad en krijgt die nog steeds, oversterfte door bijwerkingen vaccins, en zo kan ik nog een hele tijd door gaan. Mijn advies ga terug naar school en dan niet voor de klas maar om een vak te leren!

Meer uit Gezond

Vaccinaties hoeven niet te stoppen, eisen Viruswaarheid afgewezen

DEN HAAG (ANP) - Nederland hoeft niet te stoppen met het vaccineren tegen het coronavirus. De eisen van protestgroep Viruswaarheid zijn maandag afgewezen door de rechtbank in Den Haag.

8 minuten geleden
Eerste Omikron-gevallen in Canada

TORONTO (ANP/RTR) - In Canada zijn zondag voor het eerst coronabesmettingen met de Omikron-variant vastgesteld, meldt het ministerie van Gezondheid van de provincie Ontario. Het gaat om twee mensen die recentelijk in Nigeria zijn geweest. Beiden zitten nu in quarantaine.

11 uur geleden
PCR-test bij aankomst niet verplicht voor reizigers uit Z-Afrika

DEN HAAG (ANP) - Reizigers die vanuit zuidelijk Afrika aankomen in Nederland hoeven bij aankomst niet verplicht een PCR-test af te laten nemen. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei zondagmiddag nog dat iedereen na aankomst uit een land met zeer hoog risico wel een PCR-test moet laten afnemen. Tot dusver waren twee negatieve tests vooraf voldoende. De test achteraf "hebben we toegevoegd aan de verplichting die sowieso geldt", aldus De Jonge.

13 uur geleden
WHO: houd grenzen open zolang ernst Omikron onduidelijk is

GENÈVE (ANP/AFP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft er zondag bij landen op aangedrongen om "de wetenschap te volgen" in plaats van reisverboden op te leggen in een poging de nieuwe Omikron-variant in te dammen. "Er is momenteel geen informatie die erop wijst dat de symptomen die gepaard gaan met Omikron verschillen van die van andere varianten", aldus de WHO.

14 uur geleden
Zuid-Afrikaanse experts: klachten Omikron voornamelijk mild

PRETORIA (ANP/BLOOMBERG) - De klachten van mensen die besmet zijn met de Omikron-variant van het coronavirus zijn voornamelijk mild van aard. Tot die conclusie komen zowel Covid-adviseurs van de Zuid-Afrikaanse overheid als de arts in de stad Pretoria die als eerste aan de bel trok over de nieuwe variant.

16 uur geleden
Nederland onder landen die meeste Omikron-gevallen tellen

DEN HAAG (ANP) - Nederland staat in één klap in de top van de lijst met landen waar de meeste coronabesmettingen met de Omikron-variant officieel zijn bevestigd, nu het RIVM bij dertien mensen de nieuwe variant heeft ontdekt. Zuid-Afrika voert de lijst aan.

18 uur geleden
Weer zo'n 22.000 coronabesmettingen vastgesteld

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal positieve coronatests groeit nauwelijks meer. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 22.193 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is vergelijkbaar met de vorige dagen. Maar dat wil niet zeggen dat de piek van de coronagolf bereikt is.

19 uur geleden