Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Groenen geven leden laatste woord over eventueel regeerakkoord

De Groenen geven leden laatste woord over eventueel regeerakkoord

BERLIJN (ANP/DPA) - De Groenen geven de 120.000 leden het laatste woord over een regeerakkoord als de Duitse klimaatpartij daarbij betrokken is. Dat is tijdens een partijbijeenkomst in Berlijn besloten, bijna een week na de verkiezingen waarbij De Groenen de derde partij van Duitsland werden.

Als De Groenen deel zullen uitmaken van de nieuwe regering, mogen de leden ook stemmen over de regeringsfuncties die onder partijgenoten worden verdeeld. Leiders Annalena Baerbock en Robert Habeck zijn tijdens de bijeenkomst ook officieel aangesteld als leden van een groep die zich bezighoudt met verkennende coalitiegesprekken.

De Groenen hebben afgelopen week al meermaals gesproken met de Vrije Democraten (FDP), de vierde partij van het land. Zij moeten nog ontdekken of ze met elkaar verder willen gaan, wat belangrijk is voor het vervolg van de coalitieonderhandelingen. Zowel de SPD en de CDU/CSU wil met De Groenen en de FDP in een regering.

De Groenen en de FDP zullen de komende dagen los van elkaar praten met de SPD van Olaf Scholz en de CDU/CSU van Armin Laschet. Hoewel de sociaaldemocraten van Scholz de verkiezingen hebben gewonnen, ten koste van het conservatieve blok, heeft Laschet zijn hoop op het vormen van een coalitie nog niet opgegeven.

Meer uit Buitenland

Frankrijk trekt troepen en ambassadeur terug uit Niger

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk trekt in de komende maanden zijn troepen terug uit Niger, meldt de Franse president Emmanuel Macron. Ook roepen de Fransen hun ambassadeur terug uit het West-Afrikaanse land. "Frankrijk heeft besloten zijn ambassadeur terug te roepen en de militaire samenwerking met Niger te beëindigen", zei Macron in een televisie-interview.

5 uur geleden
Doden na strijd bij Kosovaars klooster

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft de strijd tussen gewapende mannen en de Kosovaarse autoriteiten in een klooster nabij de Servische grens beëindigd, meldt minister Xhelal Svecla van Binnenlandse Zaken. Volgens de politie zijn minstens drie mannen gedood en vier anderen opgepakt. Ook een agent werd gedood.

5 uur geleden
Niger sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen

NIAMEY (ANP/AFP) - De Nigerese junta sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen. Dat betekent dat niet alleen Franse militaire vliegtuigen niet meer boven Niger mogen vliegen, maar ook de commerciële vluchten van Air France.

6 uur geleden
Amerikaanse ruimtecapsule met materiaal asteroïde op aarde geland

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse ruimtecapsule met aan boord materiaal van een asteroïde is teruggekeerd op aarde. De capsule landde in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah, ongeveer 100 kilometer ten westen van Salt Lake City. De landing was live te volgen via de website van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

9 uur geleden
Duizenden protesteren in Spanje om mogelijke amnestie Catalanen

MADRID (ANP) - In Madrid zijn volgens Spaanse media duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de mogelijke amnestie voor Catalaanse separatisten. Alberto Núñez Feijóo, de leider van de conservatieve PP die het protest heeft georganiseerd, zegt dat er zeker 40.000 mensen zijn komen opdagen.

11 uur geleden
Armenië lijkt afstand te nemen van Rusland

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian lijkt in een televisietoespraak afstand te nemen van bondgenoot Rusland. Hij zegt dat de huidige veiligheidsalliantie waar Armenië aan deelneemt "ineffectief en onvoldoende" is. Pasjinian denkt ook dat zijn land zich moet aansluiten bij het Internationaal Strafhof (ICC), dat een arrestatiebevel tegen de Russische president Vladimir Poetin heeft uitgevaardigd.

12 uur geleden
Agent gedood bij schietpartij in dorp Kosovo

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - Bij een schietpartij in een dorp in het noorden van Kosovo is volgens premier Albin Kurti een agent doodgeschoten. Het dorp kwam volgens hem onder vuur te liggen van zwaarbewapende en gemaskerde aanvallers en er is ook een agent gewond geraakt. Kurti spreekt van een terroristische aanval. In de regio zijn veel spanningen tussen etnische Albanezen en etnische Serviërs.

12 uur geleden