
De Grave wil na verzet oppositie evacuatie Kabul niet onderzoeken
DEN HAAG (ANP) - Frank de Grave gaat geen leiding geven aan het onderzoek naar de evacuatie uit Afghanistan. Hij heeft dat laten weten nadat dinsdag de hele oppositie een motie van de PvdA steunde waarin werd gevraagd om een andere voorzitter.
De VVD'er De Grave was eerder minister van Defensie en zijn benoeming speelt de schijn van partijdigheid in de kaart, vond de oppositie. De benoeming van De Grave had alleen de steun van de VVD, D66, CDA en ChristenUnie.
Het demissionaire kabinet bleef achter De Grave staan. Minister Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) zei vorige week in een Kamerdebat over de benoeming geen enkele twijfel te hebben aan de deskundigheid en onafhankelijkheid van de oud-bewindsman.
Goede kandidaat
Minister Henk Kamp van Defensie noemde hem een "heel goede kandidaat". Hij zei niet te begrijpen waarom de Kamer twijfelde over de benoeming. De Grave was minister van Defensie van augustus 1998 tot juli 2002. Hij is tegenwoordig lid van de Raad van State.
De ex-bewindsman schrijft aan Knapen en Kamp dat de stemming hem heeft doen nadenken over "de vraag of ik in het licht van de discussie die is ontstaan in staat zou kunnen zijn op een verantwoorde wijze invulling te geven aan mijn taak". "Mijn conclusie is dat dit niet langer mogelijk is", aldus De Grave. "Tot mijn spijt moet ik u daarom berichten dat ik mijn voorzitterschap van de genoemde commissie neerleg."
Onderzoek
De Kamer had gevraagd om een onderzoek naar de evacuatie uit de Afghaanse hoofdstad Kabul in augustus, die noodzakelijk werd nadat de Taliban Afghanistan hadden overgenomen. Veel partijen hadden kritiek op de gang van zaken. Er zou uit het kabinet weinig urgentie zijn getoond. Ministers Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) en Ank Bijleveld (Defensie) stapten op om de kwestie nadat de Kamer hun optreden in de evacuatie had afgekeurd.
Volgens SP'er Jasper van Dijk was De Graves vertrek "onvermijdelijk. Zijn aanstelling was van begin af aan omstreden. Nu op zoek naar een voorzitter mét draagvlak", zegt hij op Twitter.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) ziet dat er in Gaza nog onvoldoende gebeurt om de humanitaire situatie te verbeteren, maar "ik wil wel dat het gaat werken". Israël moet zich volgens hem houden aan de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Het belangrijkste wat Veldkamp dinsdag wil bereiken op de vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is dat de lijst met maatregelen niet van tafel gaat, zei hij voor het begin van de vergadering.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.
5 dagen geleden