
De Bruijn, Wiersma en Van Weyenberg vullen vacatures kabinet
DEN HAAG (ANP) - De drie vacatures in het demissionaire kabinet zijn gevuld. Tom de Bruijn (D66) wordt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de Tweede Kamerleden Dennis Wiersma (VVD) staatssecretaris voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Steven van Weyenberg (D66) staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.
In het kabinet is de laatste tijd een aantal verschuivingen geweest. Sigrid Kaag is minister van Buitenlandse Zaken geworden, en kon de post voor Buitenlandse Handel er niet bij doen. Koolmees kon het werk van de staatssecretaris van SZW er niet meer bij doen, en wilde er weer een staatssecretaris bij. Van Weyenberg volgt Stientje van Veldhoven op die haar positie vroegtijdig verlaat omdat ze ander werk heeft gevonden.
De in 1948 in Eindhoven geboren Tom de Bruijn is geen onbekende op het departement van Buitenlandse Zaken. Hij ging daar na zijn afstuderen aan de slag. Hij klom op tot Permanent Vertegenwoordiger van Nederland bij de Europese Unie. Daarna vertrok hij in 2011 naar de Raad van State. Van juni 2014 tot juni 2018 was hij wethouder Financiën, Verkeer, Vervoer en Milieu in Den Haag. Op dit moment is hij onder meer voorzitter van de Raad van Toezicht van de denktank Clingendael.
Tijdelijke benoemingen
De liberaal Wiersma (35) kent het terrein van sociale zaken goed. Hij zit sinds 2017 in de Tweede Kamer en was enkele jaren daarvoor voorzitter van de FNV-jongerenclub. Hij zat toen ook in de Sociaal-Economische Raad (SER). In de Kamer hield hij zich onder meer bezig met sociale zaken en onderwijs. Sinds de verkiezingen in maart voerde hij het woord over asielbeleid, migratie, mensenhandel, prostitutie en arbeidsmigratie.
Van Weyenberg (48) kwam in 2012 in de Kamer en is al jaren vicefractievoorzitter. Hij hield zich in de Kamer onder meer bezig met pensioenen, inkomensbeleid en belastingen. Voor die tijd werkte hij jarenlang op het ministerie van Economische Zaken. De sociaal-liberaal zit in het formatieteam, dat zich bezighoudt met de vorming van een nieuw kabinet. Het is volgens een woordvoerder van D66 vooralsnog niet bekend of hij daar in blijft. De komende weken is er een pauze ingelast in de formatie.
De benoemingen zijn tijdelijk, totdat een nieuw kabinet aantreedt.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat nog eens kijken naar het veel bekritiseerde besluit om aardbevingsschades in Groningen tot 40.000 euro gewoon te vergoeden, zonder te onderzoeken of ze wel veroorzaakt zijn door de gaswinning. Mogelijk wordt de grens opgetrokken naar 60.000 euro. Ook wordt gedacht aan speciale teams om mensen te helpen die buiten de boot dreigen te vallen omdat zij meer schade hebben.
12 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte baalt ervan dat Nederland nog steeds dividendbelasting heft. Het vorige kabinet trok de geplande afschaffing van de veelbesproken taks in 2018 in. "Ik beschouw het nog steeds als een van mijn grootste fouten dat het niet gelukt is", zegt de minister-president in debat over het Groningse gasdossier.
40 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet verwacht dat de gaswinning in Groningen dit jaar kan worden gestopt. Eind deze maand valt een definitief besluit. "Maar zoals het er nu naar uitziet gaat het goed", zei premier Mark Rutte in het debat over het eindverslag van de parlementaire enquêtecommissie over gaswinning in Groningen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister-president Mark Rutte voelt "boosheid en schaamte" omdat het toenmalige kabinet in 2012 op basis van verkeerde informatie besloot de gaswinning niet drastisch te verminderen, ondanks een dringend advies van toezichthouder SodM om dat wel te doen. Hij erkent dat deze beslissing "tot op de dag van vandaag" gevolgen heeft voor veel Groningers.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de Tweede Kamer, waaronder coalitiepartijen D66 en ChristenUnie, wil niet dat gezinnen met minderjarige kinderen en alleenstaande minderjarige asielzoekers (amv'ers) bij hun asielaanvraag in detentie worden gezet. Dat is een van de voorstellen waar de Europese ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken donderdag en vrijdag over spreken als onderdeel van een Europees asielpact. Het kabinet staat, tot afgrijzen van veel Kamerfracties, achter dat voorstel.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De schade van Groningers in het aardbevingsgebied moet hoe dan ook worden hersteld, en huizen waarvan het nodig is moeten worden versterkt. "Whatever it takes", zegt premier Mark Rutte daarover in debat met de Tweede Kamer. "Daar mogen financiën niet de beperking zijn."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De omgang met Groningers in het aardbevingsgebied en gedupeerden van het toeslagenschandaal zijn "onmogelijk" met elkaar te vergelijken als het gaat om politieke conclusies, vindt premier Mark Rutte. Na een rapport over het toeslagenschandaal bood het vorige kabinet zijn ontslag aan, nu willen Rutte en zijn kabinetsploeg door. Het gaat bij Rutte om een "weging van veel factoren".
1 uur geleden