Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Boer ziet Oranje niet in tijdnood komen met vijf verdedigers

De Boer ziet Oranje niet in tijdnood komen met vijf verdedigers

LOULÉ (ANP) - Stefan de Vrij hoefde na de matige oefeninterland van het Nederlands elftal tegen Schotland (2-2) niet lang na te denken over de vraag waarom zijn club Internazionale een systeem met vijf verdedigers zo perfect beheerst dat het landskampioen van Italië is geworden. "Daar hebben we twee jaar lang bijna iedere dag op geoefend", zei hij. "Dan krijgt je zoveel automatismen dat je bij iedere situatie wel weet hoe je het beste kan handelen en reageren."

Oranje speelde tegen de Schotland voor het eerst in lange tijd weer eens met een versterkte defensie. En dat was goed te zien ook. Nederland creëerde weinig kansen en liep tegen twee counters aan. "We hebben dit systeem pas één keer echt heel goed getraind met elkaar", erkende bondscoach Frank de Boer. "Je kan dan niet verwachten dat je de sterren van de hemel speelt. Maar dat het beter kan en moet, dat lijkt me wel duidelijk."

Louis van Gaal bekeek de oefeninterland tegen Schotland vanaf de hoofdtribune van Estádio Algarve. De Amsterdammer was nog bondscoach toen hij na een kansloze nederlaag tegen Frankrijk in maart 2014 samen met Arjen Robben en enkele belangrijke spelers concludeerde dat Nederland weinig op het WK van Brazilië had te zoeken als het met vier verdedigers bleef spelen.

Toen Oranje twee maanden later bijeen kwam voor de mondiale eindronde greep hij vooral veel geheime trainingen aan om zijn internationals te laten wennen aan een systeem met vijf verdedigers. Joël Veltman verklapte begin mei per ongeluk dat Van Gaal aan een nieuwe tactiek dacht. Ruim een maand later verraste Nederland regerend wereldkampioen Spanje op het WK (5-1) en legde het met een versterkte defensie de basis voor een derde eindklassering.

De Boer heeft nog maar tien dagen voor de eerste wedstrijd op het EK tegen Oekraïne. Wie Oranje tegen de Schotten zag ploeteren met vijf verdedigers vroeg zich af of dat wel lang genoeg is om het systeem met vijf verdedigers goed onder de knie te krijgen. "Maar het is geen abracadabra voor ons", zei De Boer. "Als je kijkt naar de kwaliteiten van de spelers, is dit denk ik een uitstekend systeem. Dat hebben we vorig jaar ook in de uitwedstrijd tegen Italië laten zien. Ik maak me geen zorgen dat we in tijdnood komen."

"Met vijf verdedigers nemen we gewoon wat minder risico dan dat we vanaf het eerste fluitsignaal met drie aanvallers gaan jagen", zei De Boer. "Dat kost ook heel veel kracht. We zijn tegen Schotland geëindigd met vier verdedigers en drie aanvallers. Dat beheersen we goed maar ik wil een systeem met vijf verdedigers niet zomaar aan de kant schuiven. Hoe we zondag tegen Georgië gaan oefenen? Dat gaan we zien. Maar ik denk dat we beide systemen kunnen beheersen. Zeker als we wat dingen anders doen dan in deze wedstrijd."

Meer uit Voetbal

Aanvoerder Martina moet elftalleider NAC in bedwang houden

BREDA (ANP) - NAC-aanvoerder Cuco Martina heeft na afloop van het duel met TOP Oss moeten ingrijpen bij een opstootje waarbij elftalleider John Karelse van de Bredase club betrokken was. Op beelden van ESPN is te zien dat Martina een interview afbreekt, omdat er buiten beeld iets gebeurt. Martina roept een paar keer 'John' en verlaat dan de interviewplek, vermoedelijk om Karelse in bedwang te houden.

3 uur geleden
Girona zet met gelijkspel bij Alavés tweede plek op het spel

VITORIA-GASTEIZ (ANP) - Oranje-international Daley Blind heeft met Girona met een 2-2-gelijkspel bij Deportivo Alavés de tweede plek in de Spaanse competitie op het spel gezet. De thuisploeg maakte diep in blessuretijd de gelijkmaker.

13 uur geleden
Internazionale in Serie A veel te sterk voor Frosinone

FROSINONE (ANP) - Internazionale heeft de uitwedstrijd tegen Frosinone met ruime cijfers gewonnen. De kampioen van Italië was met 5-0 te sterk voor de laagvlieger uit de Serie A. Frosinone staat zeventiende en strijdt nog tegen degradatie.

15 uur geleden
Topscorer Guirassy schiet VfB Stuttgart langs FC Augsburg

AUGSBURG (ANP) - VfB Stuttgart heeft in de Duitse voetbalcompetitie een 1-0-overwinning behaald bij FC Augsburg. Topscorer Serhou Guirassy maakte kort na rust de enige treffer van de wedstrijd. Het was alweer zijn 26e doelpunt van het seizoen.

15 uur geleden
Lukkien en Robben genieten van promotie FC Groningen

GRONINGEN (ANP) - FC Groningen-trainer Dick Lukkien genoot na de gewonnen wedstrijd tegen Roda JC (2-0) volop van het feestvierende publiek op het veld en op de tribunes. Het doel om na de degradatie direct terug te keren naar de Eredivisie werd na een moeizaam begin van het seizoen toch nog gerealiseerd.

15 uur geleden
FC Emmen en NAC Breda plaatsen zich voor play-offs om promotie

EMMEN (ANP) - FC Emmen en NAC Breda hebben zich tijdens de laatste speelronde van de eerste divisie geplaatst voor de play-offs om promotie naar de Eredivisie. De Drentse ploeg won met 2-1 van De Graafschap en de Brabanders hadden genoeg aan een 1-1-gelijkspel bij TOP Oss.

15 uur geleden
Willem II pakt ook titel in Keuken Kampioen Divisie

TILBURG (ANP) - Willem II is kampioen geworden van de Keuken Kampioen Divisie. De Tilburgers van coach Peter Maes stelden een week geleden al promotie naar de Eredivisie veilig met een gelijkspel bij FC Dordrecht. Willem II won de laatste wedstrijd in eigen huis met 3-2 van Telstar.

16 uur geleden