Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Boer: iedereen die geen Dressel heet, kan voor zilver gaan

De Boer: iedereen die geen Dressel heet, kan voor zilver gaan

TOKIO (ANP) - Thom de Boer gaat op de slotdag van het zwemtoernooi op de Olympische Spelen de strijd aan met zeven andere spierbundels. De 29-jarige Noord-Hollander plaatste zich als laatste voor de finale van de 50 meter vrije slag, maar rekent zichzelf tot de kanshebbers op een medaille.

"Iedereen die niet Caeleb Dressel heet, kan hier voor de tweede plek gaan", zei De Boer grijnzend. Dressel is de snelste man van dit jaar over 50 meter en de favoriet voor het goud. De Amerikaan won in Tokio al goud op de 100 vrij en zegevierde zaterdag ook op de 100 vlinder. Drie kwartier later was Dressel de snelste in de halve finales van de 50 vrij. "Maar hij moet het nog maar 'even' doen. En omdat het allemaal zo dicht bij elkaar zit, kan iedereen sowieso voor zilver gaan. Dat geldt dus ook voor mij."

De parttime zwemmer, die in het dagelijks leven ook 40 uur per week als fiscaal analist werkt, haalde met 21,78 seconden de finale. In baan 8 wil De Boer in de Nederlandse nacht van zaterdag op zondag om 03.30 uur voor een medaille gaan. "Je moet een finale altijd ingaan om te winnen, zorgen dat je je beste race op dat moment zwemt. En dan zien we wel waar het schip strandt."

Niet onder de indruk

De Boer scherpte zijn Nederlands record op de 50 vrij de afgelopen maanden aan tot 21,58. In de halve finales in Tokio waren alleen Dressel (21,42) en de Fransman Florent Manaudou (21,53) sneller dan die tijd. "Met de tijden die ik dit jaar heb gezwommen, vind ik dat ik ook in de finale thuis hoor. Ik heb mezelf die druk opgelegd."

De bijna 2 meter lange De Boer heeft het lichaam van een sprinter: groot, sterk en geblokt. De krachtpatsers raffelen de 50 meter in 21 seconden af met grote, rake klappen op het water. "Door mensen die niet sprinten wordt dit nummer vaak een loterij genoemd. Maar uiteindelijk gaat het er om wie z'n zenuwen het beste in bedwang kan houden, wie het beste rake klappen op het water kan leggen met een heel hoge frequentie en zoveel mogelijk slaglengte. Als je dat doet, zwem je een heel goede sprint."

Als De Boer zich zondagochtend tussen gerenommeerde sprinters als Dressel, Manaudou, Michael Andrew en Benjamin Proud in de callroom meldt, weet hij wat hij kan verwachten. "Er zitten wel een paar mannetjes tussen die dan een beetje extra lawaai maken. Maar daar ben ik intussen wel aan gewend. Daarom heb ik de afgelopen maanden al die buitenlandse trips gedaan waar zij ook aanwezig zijn, zodat ik niet onder de indruk ben. Niet dat ik dat zo snel ben, maar het helpt wel. Het zijn allemaal heel grote gasten, maar eigenlijk gewoon best lieve jongens hoor."

Meer uit Sport

Zwemmer Kamminga neemt revanche op Corbeau in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Arno Kamminga en Caspar Corbeau hebben bij limietwedstrijden zwemmen in Rotterdam er op de 100 meter schoolslag een mooi gevecht van gemaakt. Kamminga won in een tijd van 59,26 seconden. Dat was onder de limiet (59,49) voor deelname aan de Spelen, een grens die hij in oktober in Boedapest al had geslecht.

5 uur geleden
Schaatssters grijpen in Stavanger naast zege op teamsprint

STAVANGER (ANP) - De Nederlandse schaatssters hebben bij de wereldbeker in Stavanger naast het goud gegrepen op de teamsprint. Marrit Fledderus, Femke Kok en Antoinette Rijpma-de Jong konden met 1.28,17 niet tippen aan de tijd van de Verenigde Staten (1.27,92) en werden tweede. Canada eindigde als derde.

6 uur geleden
Schaatsers vallen uit op teamsprint na val Scheperkamp

STAVANGER (ANP) - De Nederlandse schaatsers zijn bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger uitgevallen op het onderdeel teamsprint. Bij de start ging de schaats van Merijn Scheperkamp kapot, die daardoor ten val kwam. Hein Otterspeer en Tijmen Snel waren de andere schaatsers.

7 uur geleden
Streep door super-G in Beaver Creek door harde wind en sneeuwval

BEAVER CREEK (ANP) - Ook de super-G bij de mannen van zondag in het Amerikaanse Beaver Creek is afgelast. De internationale skifederatie FIS laat weten dat de harde wind en de hevige sneeuwval daartoe hebben geleid. Op vrijdag en zaterdag ging er al een streep door de eerste en tweede afdaling.

7 uur geleden
Schaatsster Groenewoud tweede achter Sablikova op 5000 meter

STAVANGER (ANP) - Schaatsster Marijke Groenewoud is bij de wereldbekerwedstrijd in het Noorse Stavanger als tweede geëindigd op de 5000 meter. De 24-jarige Friezin was met 7.03,27 alleen langzamer dan Martina Sablikova uit Tsjechië. Ragne Wiklund uit Noorwegen werd derde.

7 uur geleden
Veldrijder Iserbyt troeft Nederlanders af in wereldbekercross

FLAMANVILLE (ANP) - De Belgische veldrijder Eli Iserbyt heeft zijn leidende positie in het wereldbekerklassement verstevigd. De renner van Pauwels Sauzen - Bingoal troefde in het Franse Flamanville de Nederlanders Lars van der Haar (tweede) en Pim Ronhaar (derde) af en boekte zo zijn zesde zege van het seizoen. In de wereldbeker was Iserbyt eerder de beste in Troyes.

8 uur geleden
Schaatsster Kok pakt brons op 500 meter in Stavanger

STAVANGER (ANP) - Femke Kok is bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger als derde geëindigd op de 500 meter. De 23-jarige wereldkampioene reed 38,01 en was daarmee langzamer dan de Zuid-Koreaanse Kim Min-sun, die won in 37,73. Olympisch kampioene Erin Jackson zat daar met 37,75 vlak achter en werd tweede.

8 uur geleden