Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dataspecialist: aantal schoenenwinkels zakt onder de 1000

Dataspecialist: aantal schoenenwinkels zakt onder de 1000

AMSTERDAM (ANP) - Nederland telt steeds minder schoenenwinkels. De afgelopen tien jaar verdwenen er zeker 530 schoenenzaken, aldus BoldData dat ook van een corona-effect spreekt. Momenteel telt Nederland volgens de gegevens van de dataspecialist 935 schoenenzaken, 36 procent minder dan in 2011.

De grootste afname is te zien in de noordelijke provincies. In Groningen ging het om een daling van het aantal winkels met 48 procent sinds 2011. Daarmee telt Groningen nu nog maar 55 schoenenwinkels. In Drenthe ging het om een daling van 53 procent tot 45 winkels. Ook in Noord- en Zuid-Holland was de daling fors met een afname van 43 procent, aldus BoldData.

Het geschetste beeld van BoldData komt overeen met cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waaruit ook een aanhoudende daling van het aantal schoenenwinkels valt te zien. Het statistiekbureau hanteert een iets bredere definitie en hanteert een ander meetmoment. Een duidelijk effect van corona valt uit de cijfer van het CBS niet op te maken.

Crisis

Schoenmakers lijken volgens BoldData minder vatbaar voor de crisis dan schoenenwinkels. Ook het aantal schoenmakers neemt al jaren gestaag af, maar de huidige coronacrisis lijkt dit proces niet te versnellen. In onzekere tijden lijken consumenten er vaker voor te kiezen schoenen te laten repareren in plaats van nieuwe te kopen. Dat zou volgens BoldData een verklaring kunnen zijn voor het gegeven dat sinds het begin van de pandemie maar tien schoenmakers hun deuren hebben gesloten.

Het aantal schoenmakers nam in de afgelopen tien jaar met bijna 11 procent af tot zevenhonderd winkels. De meeste daarvan zijn eenmanszaken.

Meer uit Financieel

Vijfhonderd e-mailadressen van ABP-gepensioneerden gelekt

AMSTERDAM (ANP) - Door een "menselijke fout" bij het verzenden van een e-mail, zijn vijfhonderd e-mailadressen van gepensioneerden bij pensioenfonds ABP gelekt. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf.

10 uur geleden
Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

14 uur geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geƫindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

1 dag geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariƫrs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

1 dag geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

1 dag geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

1 dag geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

1 dag geleden