Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dataspecialist: aantal schoenenwinkels zakt onder de 1000

Dataspecialist: aantal schoenenwinkels zakt onder de 1000

AMSTERDAM (ANP) - Nederland telt steeds minder schoenenwinkels. De afgelopen tien jaar verdwenen er zeker 530 schoenenzaken, aldus BoldData dat ook van een corona-effect spreekt. Momenteel telt Nederland volgens de gegevens van de dataspecialist 935 schoenenzaken, 36 procent minder dan in 2011.

De grootste afname is te zien in de noordelijke provincies. In Groningen ging het om een daling van het aantal winkels met 48 procent sinds 2011. Daarmee telt Groningen nu nog maar 55 schoenenwinkels. In Drenthe ging het om een daling van 53 procent tot 45 winkels. Ook in Noord- en Zuid-Holland was de daling fors met een afname van 43 procent, aldus BoldData.

Het geschetste beeld van BoldData komt overeen met cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waaruit ook een aanhoudende daling van het aantal schoenenwinkels valt te zien. Het statistiekbureau hanteert een iets bredere definitie en hanteert een ander meetmoment. Een duidelijk effect van corona valt uit de cijfer van het CBS niet op te maken.

Crisis

Schoenmakers lijken volgens BoldData minder vatbaar voor de crisis dan schoenenwinkels. Ook het aantal schoenmakers neemt al jaren gestaag af, maar de huidige coronacrisis lijkt dit proces niet te versnellen. In onzekere tijden lijken consumenten er vaker voor te kiezen schoenen te laten repareren in plaats van nieuwe te kopen. Dat zou volgens BoldData een verklaring kunnen zijn voor het gegeven dat sinds het begin van de pandemie maar tien schoenmakers hun deuren hebben gesloten.

Het aantal schoenmakers nam in de afgelopen tien jaar met bijna 11 procent af tot zevenhonderd winkels. De meeste daarvan zijn eenmanszaken.

Meer uit Financieel

Handelsbesprekingen China-VS gestaakt, overleg gaat zondag verder

GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.

5 uur geleden
Interim-bestuur van FNV weggestuurd

UTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.

6 uur geleden
Reuters: handelsoverleg VS-China in Genève hervat na lunchpauze

GENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.

11 uur geleden
Reuters: Chinese delegatie vertrekt van handelsoverleg met VS

GENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.

12 uur geleden
Nieuwe Duitse economieminister wil meer gascentrales

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.

15 uur geleden
Inflatie China opnieuw gedaald door zwakke economie

BEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.

17 uur geleden
Europese oliesector gaat wisselend om met 'Golf van Amerika'

DEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.

19 uur geleden