Dataspecialist: aantal schoenenwinkels zakt onder de 1000
AMSTERDAM (ANP) - Nederland telt steeds minder schoenenwinkels. De afgelopen tien jaar verdwenen er zeker 530 schoenenzaken, aldus BoldData dat ook van een corona-effect spreekt. Momenteel telt Nederland volgens de gegevens van de dataspecialist 935 schoenenzaken, 36 procent minder dan in 2011.
De grootste afname is te zien in de noordelijke provincies. In Groningen ging het om een daling van het aantal winkels met 48 procent sinds 2011. Daarmee telt Groningen nu nog maar 55 schoenenwinkels. In Drenthe ging het om een daling van 53 procent tot 45 winkels. Ook in Noord- en Zuid-Holland was de daling fors met een afname van 43 procent, aldus BoldData.
Het geschetste beeld van BoldData komt overeen met cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waaruit ook een aanhoudende daling van het aantal schoenenwinkels valt te zien. Het statistiekbureau hanteert een iets bredere definitie en hanteert een ander meetmoment. Een duidelijk effect van corona valt uit de cijfer van het CBS niet op te maken.
Crisis
Schoenmakers lijken volgens BoldData minder vatbaar voor de crisis dan schoenenwinkels. Ook het aantal schoenmakers neemt al jaren gestaag af, maar de huidige coronacrisis lijkt dit proces niet te versnellen. In onzekere tijden lijken consumenten er vaker voor te kiezen schoenen te laten repareren in plaats van nieuwe te kopen. Dat zou volgens BoldData een verklaring kunnen zijn voor het gegeven dat sinds het begin van de pandemie maar tien schoenmakers hun deuren hebben gesloten.
Het aantal schoenmakers nam in de afgelopen tien jaar met bijna 11 procent af tot zevenhonderd winkels. De meeste daarvan zijn eenmanszaken.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Het bekende Amerikaanse jeansmerk Levi Strauss stond donderdag kort na opening van de beurshandel in New York flink in de min. Levi Strauss kwam met kwartaalcijfers en zei daarbij dat de omzet in het gehele boekjaar waarschijnlijk met slechts 1 procent zal groeien, wat aan de onderkant ligt van de eerder afgegeven verwachtingen. Het aandeel dook daarop zo'n 11 procent in het rood.
5 minuten geledenLONDEN (ANP) - Treinreisaanbieder Eurostar dreigt nog altijd internationale reizen vanaf Amsterdam Centraal tijdelijk te schrappen. De verbouwing van de terminal voor ritten naar Londen is volgens NS weliswaar op tijd af, maar volgens topvrouw Gwendoline Cazenave spelen meer problemen die een betrouwbare dienstverlening in de weg staan.
1 uur geledenAUSTIN (ANP/RTR) - Tesla roept opnieuw duizenden Cybertrucks terug in de Verenigde Staten. Het is de derde keer in ongeveer een half jaar dat de Amerikaanse autofabrikant dit doet. Dit keer gaat het om ruim 27.000 exemplaren, de meeste auto's van het futuristisch ogende model die in de VS zijn verkocht.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Belangenorganisaties voor luchtvaartmaatschappijen en luchthavens hebben met afgrijzen gereageerd op mediaberichten over extra ticketbelastingen in Frankrijk. De Franse regering zou met zo'n luchtvaarttaks 1 miljard euro willen ophalen, als onderdeel van de belastingplannen van premier Michel Barnier om de begroting op orde te krijgen.
3 uur geledenAMSTELVEEN (ANP) - De vakbond voor cabinepersoneel, VNC, maakt zich geen zorgen dat bij KLM mogelijk banen verdwijnen door de maatregelen om kosten terug te dringen en de financiƫn van de luchtvaartmaatschappij te verbeteren. KLM wil daarbij onder meer de organisatie vereenvoudigen en onderzoeken in hoeverre het mogelijk is dubbele functies samen te voegen.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De pakketbezorgers DHL en PostNL passen hun duurzaamheidsclaims aan na actie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ACM deed onderzoek naar de claims van de drie grootste pakketbezorgers van Nederland. DHL en PostNL zeggen nu dat ze gaan stoppen met het gebruik van bepaalde claims die de indruk wekken dat het verzenden van een pakket geen negatieve impact heeft op het milieu. DPD had intussen al claims verwijderd of aangepast.
4 uur geledenAMSTELVEEN (ANP) - Het is nog niet zeker of passagiers op Europese vluchten van KLM binnenkort moeten betalen voor een snack of drankje aan boord. Dat meldt een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij. KLM maakte donderdagochtend bekend het cateringaanbod aan boord te onderzoeken om op termijn jaarlijks minimaal 100 miljoen euro aan extra inkomsten te realiseren.
4 uur geleden