Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Datalek met gegevens 65.000 ambtenaren bij ministerie Justitie

Datalek met gegevens 65.000 ambtenaren bij ministerie Justitie

DEN HAAG (ANP) - Persoonsgegevens van circa 65.000 overheidsmedewerkers, die hoofdzakelijk werken bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, zijn door een datalek op plekken terechtgekomen waar zij niet horen. Dat meldt verantwoordelijk minister Ferd Grapperhaus, die de zaak "hoog opneemt".

De fout ligt volgens Grapperhaus bij een externe medewerker die bij het ministerie kwaliteitscontroles uitvoerde op toegangsdiensten, zoals de Rijkspas waarmee medewerkers het gebouw in en uit kunnen. Hij kopieerde tegen de regels in software naar een "eigen werkomgeving" en vervolgens naar twee andere overheidsdiensten waarvoor hij werkte. Daarbij werden ook de daaraan gekoppelde data gekopieerd.

Het datalek kwam op 30 juni aan het licht toen de GGD GHOR de gekopieerde data tijdens een routinecontrole aantrof op het eigen netwerk. Daarna werden dezelfde data ook aangetroffen bij het Openbaar Ministerie. Het gaat om persoonsgegevens als naam, organisatie, soort dienstverband, paspoortnummer, mailadres, geboorteplaats- en datum, geslacht en nationaliteit. Er zijn geen privéadressen, telefoonnummers of wachtwoorden gelekt.

Onderzoek

"Op dit moment heb ik geen indicatie dat deze data door onbevoegden zijn ingezien of gebruikt", schrijft Grapperhaus aan de Tweede Kamer. Er loopt nog een onderzoek dat daar duidelijkheid over moet geven. De gelekte data zijn inmiddels verwijderd of onbruikbaar gemaakt. De personen die voorkomen in het datalek worden daarover geïnformeerd. "Ik betreur het incident zeer en neem dit hoog op", aldus de minister.

Van het datalek is meteen melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Beveiligingsbedrijf Fox-IT onderzoekt wat er precies is misgegaan en of de gelekte data door mensen buiten het ministerie van Justitie zijn ingezien. Daarnaast heeft Grapperhaus de accountantsdienst van de rijksoverheid (ADR) gevraagd zwakke plekken in de databeveiliging op het departement op te sporen en met suggesties te komen voor verbetering. Ook loopt er een intern onderzoek.

Grapperhaus benadrukt dat het op zijn ministerie "nadrukkelijk verboden" is vertrouwelijke of privacygevoelige informatie te verwerken op onveilige of zelf meegebrachte apparaten. Hij noemt het "zeer kwalijk" dat dit in dit geval toch lijkt te zijn gebeurd. De minister wacht eerst de uitkomsten van de lopende onderzoeken af. Pas daarna neemt hij een besluit over eventuele vervolgstappen.

Meer uit Binnenland

Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties".

18 minuten geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

1 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

2 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

3 uur geleden
Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

APELDOORN (ANP) - Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie. De pijlen worden naar verwachting vooral gericht op de perikelen met asiel en migratie. Ontevreden leden geven aan dat ze hun leider en premier Mark Rutte kritisch gaan bestoken met vragen over zijn eerdere belofte dat de instroom van asielzoekers zou worden beperkt.

5 uur geleden
Actiedag voor een nationaal heksenmonument

DEN HAAG (ANP) - Op bijna twintig plekken in Nederland voert de Stichting Nationaal Heksenmonument zaterdagmiddag actie. De missie van de net opgerichte stichting is een nationaal monument voor de slachtoffers van de grootschalige verbrandingen als heks van voornamelijk vrouwen, die in Europa plaatsvonden tussen 1450 en 1750. In onder meer Amsterdam, Nijmegen, Delft en Maastricht worden witte bloemen gelegd en namen van slachtoffers voorgelezen.

5 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht

DORDRECHT (ANP) - Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

10 uur geleden