Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Data geven aan dat thuisvoordeel weg is bij spelen zonder fans

Data geven aan dat thuisvoordeel weg is bij spelen zonder fans

LONDEN (ANP) - Van thuisvoordeel is geen sprake meer bij het spelen in lege stadions. Bij de eerste zes speelronden sinds de hervatting van de Bundesliga is het winstpercentage van de thuisploeg gehalveerd.

Databureau Gracenote zocht uit dat voor de coronapauze de thuisploegen 43 procent van de duels wonnen en dat percentage is gedaald tot slechts 21 procent. De helft van de wedstrijden werd zelfs gewonnen door de uitspelende club, 29 procent eindigde in een gelijkspel.

Dat in een willekeurige reeks slechts 12 van de 56 wedstrijden werden gewonnen door de club die in eigen stadion speelde, was alleen in december 2009 eens voorgekomen.

Thuisclubs kwamen ook aanzienlijk minder vaak tot scoren. Met de eigen fans achter zich kwamen de clubs in Duitsland tot een gemiddelde van 1,74, voor lege tribunes is dat gemiddelde gedaald tot 1,23.

"Data tonen aan dat spelers er mogelijk onbewust voor kiezen om de bal af te geven in plaats van zelf iets te ondernemen wat de fans op de banken zou krijgen", zei Simon Gleave namens Gracenote.

Bayern München heeft alle zes de wedstrijden sinds de onderbreking gewonnen en kan dinsdag in de uitwedstrijd tegen Werder Bremen kampioen worden. In Engeland wordt de Premier League woensdag weer hervat. Afgelopen weekend werd er ook in Spanje en Italië weer afgetrapt, overal zonder fans.

Meer uit Voetbal

Tahirovic vervangt tegen AEK Athene geschorste Vos bij Ajax

ATHENE (ANP) - Middenvelder Benjamin Tahirovic neemt donderdag in de uitwedstrijd van Ajax tegen AEK Athene in de Europa League de plaats in van de geschorste Silvano Vos. Het basiselftal van de Amsterdammers blijft, in vergelijking met het competitieduel met RKC Waalwijk van zaterdag, ongewijzigd. Dat zei trainer Maurice Steijn op een persconferentie in Athene.

19 minuten geleden
Feyenoord start met middenvelder Zerrouki in Madrid

MADRID (ANP) - Ramiz Zerrouki begint met Feyenoord aan de uitwedstrijd tegen Atlético Madrid. De middenvelder krijgt de voorkeur boven Yankuba Minteh, die op de bank zit als het duel om 18.45 uur van start gaat.

1 uur geleden
FIFA laat Russische voetballers toe op WK's onder 17

ZÜRICH (ANP) - Russische voetballers zijn weer welkom op jeugdtoernooien voor de categorie onder 17. Dat maakte wereldvoetbalbond FIFA woensdag bekend. Rusland was uitgesloten van deelname aan internationale voetbaltoernooien sinds de inval in Oekraïne in februari 2022.

1 uur geleden
WK voetbal in 2030 in Marokko, Spanje en Portugal

ZÜRICH (ANP) - Het wereldkampioenschap voetbal is in 2030 in Marokko, Spanje en Portugal. Dat heeft de FIFA woensdag bekendgemaakt. De eerste drie wedstrijden zijn in Uruguay, Argentinië en Paraguay, dit vanwege het 100-jarig bestaan van het WK. De eerste editie van de mondiale voetbalstrijd was in 1930 in Uruguay.

1 uur geleden
KNVB besteedt met online-talkshow aandacht aan Coming Out Day

ZEIST (ANP) - Voetbalbond KNVB staat op woensdag 11 oktober stil bij Coming Out Day, een dag waarop jaarlijks aandacht wordt besteed aan het moment dat mensen openlijk uitkomen voor hun seksuele voorkeur of genderidentiteit. "Voetbal brengt miljoenen mensen met uiteenlopende achtergronden samen. Talent en passie voor voetbal kennen geen onderscheid, maar helaas komt discriminatie in het voetbal nog steeds voor, waaronder richting lhbtiq+'s", stelt de KNVB.

4 uur geleden
Wereldvoetbalbond FIFA denkt aan terugkeer Russische jeugdteams

ZÜRICH (ANP) - Wereldvoetbalbond FIFA overweegt Russische teams weer toe te laten in het internationale voetbal. Volgens Sky News volgt daarover mogelijk later op woensdag al een besluit. Rusland is sinds de inval in Oekraïne van februari 2022 uitgesloten van deelname aan internationale voetbaltoernooien.

5 uur geleden
Verenigd Koninkrijk en Ierland enige kandidaat EK voetbal 2028

LONDEN (ANP) - Turkije heeft zich teruggetrokken voor de organisatie van het EK voetbal van 2028. Dat meldt de BBC. Daarmee is er geen concurrent meer voor het gezamenlijke bid van het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

6 uur geleden