Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dassen: Rutte moet beter reflecteren op rol in bestuurscultuur

Dassen: Rutte moet beter reflecteren op rol in bestuurscultuur

DEN HAAG (ANP) - Informateur Herman Tjeenk Willink heeft met Volt-leider Laurens Dassen uitgebreid gesproken over "vertrouwen in bredere zin". Het ging over het vertrouwen in instituties, de Tweede Kamer en de regering, maar ook over het vertrouwen dat Dassen zelf heeft in VVD-leider Mark Rutte. Die zal beter moeten "reflecteren" op zijn rol in de huidige Nederlandse bestuurscultuur, waar het parlement graag vanaf wil, vindt Dassen. Maar de demissionair premier is wat hem betreft nog niet afgeschreven.

"De bestuurscultuur draait niet enkel om één persoon. Hij is inmiddels wel het symbool geworden, maar het is tegelijkertijd ook de vraag wat de rol is van de Kamer. Hoe kan de Kamer zorgen dat zij op een juiste manier kan functioneren", aldus Dassen na zijn gesprek met Tjeenk Willink. In hoeverre Mark Rutte herstel van vertrouwen in de weg zit, moet volgens hem blijken uit het debat dat er nog aan staat te komen. De VVD-leider nu al afwijzen, noemde hij "een beetje voorbarig".

Net als de andere partijleiders sprak Dassen ook over de thema's die voor zijn partij belangrijk zijn. Tjeenk Willink wil dat graag weten, omdat hij tot een regeerakkoord op hoofdlijnen hoopt te komen. Voor Volt zijn het klimaat, migratie, digitalisering en sociale ongelijkheid de belangrijkste thema's. Ook wil hij aandacht voor Europese samenwerking; een kernpunt van zijn partij. Dassen stelt dat er nu nog niet is gesproken over de eventuele bereidheid om met de VVD onder Rutte in één coalitie te stappen.

Meer uit Politiek

Kees van der Staaij opnieuw aan de slag bij de Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Voormalig Tweede Kamerlid en partijvoorzitter van de SGP Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State. Hij wordt staatsraad bij de afdeling advisering van het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

20 minuten geleden
Kabinet wil digitale raadsvergadering bij nood mogelijk maken

DEN HAAG (ANP) - Gemeenteraden mogen in geval van een griepgolf of een heftige storm met bijvoorbeeld code oranje of rood ook digitaal vergaderen. Dat wil het demissionaire kabinet. Fysiek vergaderen heeft de voorkeur, maar in bijzondere omstandigheden mag daarvan worden afgeweken.

26 minuten geleden
Raad van State: structurele verbetering overheidsfinanciën nodig

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet zal de overheidsfinanciën structureel moeten verbeteren om te voorkomen dat het begrotingstekort op langere termijn hoog oploopt. Dat zegt de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het demissionaire kabinet onlangs indiende.

48 minuten geleden
Wilders wil op rechts congres kabinetsformatie niet dwars zitten

BOEDAPEST (ANP) - PVV-leider Geert Wilders heeft in een toespraak op het ultraconservatieve CPAC-congres in Boedapest de kabinetsformatie met VVD, NSC en BBB niet onder druk willen zetten. Aan het begin van zijn speech zei hij dat hij als de leider van de grootste partij in Nederland een grote verantwoordelijkheid heeft en die ook neemt, want hij wil dat de onderhandelingen slagen. Daarna haalde Wilders zoals gebruikelijk vooral uit naar "de linkse elite", moest de woke-cultuur het ontgelden en waarschuwde hij zijn toehoorders voor massa-immigratie uit vooral Afrika.

1 uur geleden
Oud-ministers moeten verplicht advies vragen over nieuwe functie

DEN HAAG (ANP) - Afgezwaaide ministers en staatssecretarissen moeten tot twee jaar na hun vertrek verplicht advies vragen over een nieuwe functie, voordat zij die aanvaarden. Dat moeten zij doen bij het Adviescollege rechtspositie politieke ambtsdragers, zo staat in het wetsvoorstel van demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken). Dat wetsvoorstel is vrijdag in de ministerraad goedgekeurd.

2 uur geleden
Gemengde reacties uit vastgoedsector op huurwet De Jonge

DEN HAAG (ANP) - Partijen uit de vastgoedsector hebben wisselend gereageerd op de Wet betaalbare huur van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting), waar een meerderheid in de Tweede Kamer zich achter schaart. Bij particuliere verhuurders klinkt harde kritiek. Institutionele vastgoedbeleggers en projectontwikkelaars prijzen juist de duidelijkheid die ze nu hebben.

4 uur geleden
Gemeenten moeten derdelanders voorlopig weer opvangen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten moeten zogeheten derdelanders voorlopig weer dezelfde opvang en rechten geven als andere vluchtelingen uit Oekraïne. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij hiertoe genoodzaakt is omdat de Raad van State over de kwestie vragen heeft gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie, zo werd donderdag bekend. Hij heeft de gemeenten hierover al ingelicht.

21 uur geleden