Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dartscommentator Nieuwlaat rekent bij WK op 'de oude Michael'

Dartscommentator Nieuwlaat rekent bij WK op 'de oude Michael'

DEN HAAG (ANP) - Vanaf dinsdag is de stem van Jacques Nieuwlaat weer drie weken lang in veel huiskamers te horen. De Hagenaar is namelijk commentator bij het WK darts en in die hoedanigheid al sinds 2001 aan de sport verbonden. Tijdens het komende WK verwacht Nieuwlaat dat de mensen weer "de oude Michael" te zien krijgen, refererend aan Michael van Gerwen, die een teleurstellend jaar hoopt af te sluiten met zijn vierde wereldtitel.

Zo dominant als Van Gerwen de afgelopen jaren was, zo wisselvallig presteerde hij dit seizoen. In de Premier League haalde hij niet eens de play-offs en op de grootste toernooien was er vaak slechts een bijrol voor hem weggelegd.

"Het is denk ik een combinatie van factoren geweest. In januari is hij van materiaal veranderd; hij is met andere pijlen gaan gooien. Hij heeft volgens mij een beetje onderschat wat voor een impact dat heeft op je spel", aldus Nieuwlaat.

Motivatie

"En toen kwam corona eroverheen, waardoor hij een aantal maanden geen toernooien speelde en de motivatie een beetje kwijtraakte. En het was nogal gezellig thuis heb ik begrepen, ook met de kinderen. Hij deed niet mee aan de toernooien waarbij de darters vanuit huis gooiden, terwijl de anderen wel gewoon door zijn gegaan. Michael vond dat niet zo nodig en het was thuis ook lastig te regelen."

De afgelopen weken leek Van Gerwen weer wat beter in vorm te komen. "Langzaam maar zeker zagen we weer een beetje 'de oude Michael'. Hij heeft een goede loting op het WK en ik denk dat hij na twee of drie partijen in het toernooi groeit en zijn niveau gaat halen. Het WK wordt vaak gewonnen door de grote spelers, want je moet lange tijd achter elkaar goed zijn en met de aandacht om kunnen gaan."

Alexandra Palace

In Alexandra Palace is publiek toegestaan, al zal de sfeer in de dartstempel volgens Nieuwlaat niet zo zijn als gebruikelijk. "Gelukkig is er weer publiek, want dat is toch een essentieel onderdeel. Dat hebben de kijkcijfers ook uitgewezen; twee mannen die pijltjes staan te gooien, is niet genoeg", aldus Nieuwlaat. "Ik heb begrepen dat de fans, 1000 in totaal, alleen aan tafels mogen zitten met hun eigen gezin en dat verkleedpartijen verboden zijn. Er wordt alcohol geschonken, maar alleen aan tafel. Het zal anders zijn dan voorgaande jaren, maar ze zullen het vast prachtig aankleden. Het WK blijft het WK."

Nieuwlaat bracht onlangs een boek uit met de titel 'Dikke van Darte'. In het boek bespreekt hij de beste darters en wordt de ontwikkeling van de sport uitvoerig beschreven.

Meer uit Sport

Amerikaanse golfer Scheffler wint titel op Masters

AUGUSTA (ANP) - Golfer Scottie Scheffler heeft zondag bij de Masters in Augusta de titel gewonnen. Het is de tweede Masters-titel voor de Amerikaan in drie jaar tijd. De nummer 1 van de wereldranglijst won het major toernooi in de Amerikaanse staat Georgia eerder in 2022.

3 uur geleden
Motorcrosser Vlaanderen vierde in GP Trentino

PIETRAMURATA (ANP) - Motorcrosser Calvin Vlaanderen is in de MXGP net naast het podium geƫindigd bij de Grote Prijs van Trentino. De 27-jarige motorcrosser werd na twee manches vierde, na de zesde en tweede plaats.

8 uur geleden
Zwemster Van Roon pakt tweede olympisch startbewijs op 50 vrij

EINDHOVEN (ANP) - Valerie van Roon heeft de tweede Nederlandse startplek op de 50 meter vrije slag voor de Olympische Spelen in Parijs veroverd. De 25-jarige zwemster voldeed tijdens de Eindhoven Qualification Meet met 24,62 seconden aan de limiet en was ook sneller dan landgenote Kim Busch eerder. Ze is nu samen met Marrit Steenbergen zeker van een startbewijs op de 50 meter vrije slag in Parijs.

9 uur geleden
Moto3-coureur Veijer valt uit in Austin, Alonso pakt zege

AUSTIN (ANP) - Moto3-coureur Collin Veijer heeft de finish niet gehaald in de Grote Prijs van de Verenigde Staten. De 19-jarige Staphorster voerde op het Circuit of the Americas met nog vier ronden te gaan een groep aan die in de achtervolging was op raceleider David Alonso toen hij in een bocht onderuitging. Hij stapte nog op, maar reed de race niet uit.

9 uur geleden
Mollema blij met eindelijk weer top 10-notering in Gold Race

VILT (ANP) - Bauke Mollema evenaarde met de zevende plaats zijn beste resultaat ooit in de Amstel Gold Race. "Het is mooi om hier weer eens van voren te rijden. Dat is me niet vaak gelukt", zei Mollema, die er in de finale net niet in slaagde aansluiting te vinden bij een kopgroep van vier. Van dat viertal won de Brit Tom Pidcock de sprint.

10 uur geleden
Pidcock redt voorjaar na tegenslag met zege in Gold Race

VILT (ANP) - Tom Pidcock won nu wel de Amstel Gold Race, drie jaar nadat een fotofinish had uitgewezen dat de Britse wielrenner in een sprint met drie net was geklopt door Wout van Aert. Er bleven altijd twijfels over de juistheid van die beslissing.

10 uur geleden
Van der Poel komt net tekort voor nieuwe hoofdrol

VILT (ANP) - Mathieu van der Poel kwam in de finale van de Amstel Gold Race net tekort om een hoofdrol te vervullen. Achter Tom Pidcock eindigde de winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix als 22e in een groep op elf seconden van de Britse winnaar.

11 uur geleden