Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Darter Van Gerwen wil in WK-finale eindelijk schitteren

Darter Van Gerwen wil in WK-finale eindelijk schitteren

LONDEN (ANP) - Als het aan darter Michael van Gerwen ligt, dan bewaart hij zijn beste spel voor de finale van het WK tegen Peter Wright. De titelverdediger uit Brabant kan niet wachten totdat hij woensdagavond in een uitverkocht Alexandra Palace in Londen kan laten zien hoe goed hij werkelijk is. "Want tot nu toe heb ik hier mijn beste niveau nog niet gehaald", vindt hij. "En daar baal ik ontzettend van."

Van Gerwen kwam nauwelijks in de problemen op weg naar de finale, die hem een vierde wereldtitel moet opleveren. "Maar alleen tegen Stephen Bunting gooide ik een goede wedstrijd", stelt hij. "Verder heb ik nog niet laten zien wat ik kan. Ik heb hier te veel scores zonder triples. Als het echt moet, dan gaan de dubbels er gewoon in. Maar ik win met m'n B-spel mijn wedstrijden. Kan je nagaan wat er gebeurt als ik mijn beste spel ga spelen. Dan hebben ze een probleem."

De WK-finale tussen Van Gerwen en Wright is een herhaling van de eindstrijd van zes jaar geleden, die de kale Nederlander zijn eerste wereldtitel opleverde. Beide darters stonden 78 keer tegenover elkaar. Maar liefst 59 keer stapte Van Gerwen als winnaar van het podium. "Hij gooit niet graag finales tegen mij. Peter heeft al vaak pijlen gehad om de wedstrijd uit te gooien, maar die wist hij dan steeds niet te benutten. Meestal is hij de runner-up in finales tegen mij", vertelt 'Mighty Mike' met bravoure.

Pestkop

De 49-jarige Wright wil zich niet laten beïnvloeden door zijn slechte statistieken tegen Van Gerwen. "Ik ben rijper dan zes jaar geleden tijdens mijn eerste WK-finale tegen hem", stelt de Schot. "Toen was ik niet klaar voor de wereldtitel, nu wel."

Wright is niet alleen een begenadigd darter. Met een kleurrijke hanenkam op zijn verder kale hoofd en opvallende kledingkeus doet hij er ook alles aan om zijn tegenstanders uit het spel te halen. Dat merkte ook Gerwyn Price uit Wales maandag in zijn halve finale tegen de clowneske Schot. Wright vond dat Price in de aanloop van het duel een wel hele grote mond had. Daarom tikte hij zijn tegenstander even op de arm nadat hij de eerste set had gewonnen. "Vanaf dat moment heb ik geen pijl meer fatsoenlijk gegooid", erkende Price na nederlaag van 6-3. "Hij is een echte pestkop."

Van Gerwen besloot zijn halve eindstrijd tegen de Engelsman Nathan Aspinall eveneens met een zege van 6-3. Zijn gemiddelde van ruim 96 punten met drie pijlen en slechts drie maximale scores van 180 stelden hem ontevreden. "Dat moet echt veel en veel beter", blikt hij vooruit op een finale die de winnaar 586.000 euro oplevert. De verliezer gaat met 234.000 euro naar huis.

Meer uit Sport

TeamNL met zeventig sporters aanwezig bij openingsceremonie

PARIJS (ANP) - TeamNL is vrijdagavond met zeventig sporters aanwezig bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen. In totaal bestaat de Nederlandse afvaardiging uit 150 mensen. Dat heeft chef de mission Pieter van den Hoogenband bekendgemaakt op een persmoment.

28 minuten geleden
Handboogschutter Wijler na kwalificatie in olympische middenmoot

PARIJS (ANP) - Handboogschutter Steve Wijler heeft zich op de Olympische Spelen van Parijs als 23e geplaatst voor de individuele wedstrijd van volgende week. De 27-jarige Limburger kwam tot een score van 668 punten, waarmee hij samen met de 649 van landgenote Gaby Schloesser uitkwam op 1317 voor de gemengde landenwedstrijd. Dat waren er precies evenveel als Taiwan, waardoor een shoot-off nodig is om te bepalen welk duo in een tussenronde moet uitkomen en welke als nummer 16 in de achtste finales mag beginnen.

1 uur geleden
Handbalsters willen na zege nu Abbingh met vlag zien zwaaien

PARIJS (ANP) - De handbalsters zijn vrijdag aanwezig bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Ze willen er absoluut bij zijn als aanvoerster Lois Abbingh met de Nederlandse vlag zwaait. "Het is een belangrijk moment voor haar en voor de rest van het team. Iedere speelster mag erbij zijn. Ik denk dat ik zelf ook ga", zei bondscoach Per Johansson na de zege op Angola (34-31).

2 uur geleden
CAS wijst beroep Rusland over medaille kunstrijdster Valieva af

PARIJS (ANP/RTR) - Sporttribunaal CAS heeft het Russische beroep verworpen tegen de beslissing om het land de gouden teammedaille op de Olympische Spelen van Beijing in 2022 af te pakken.

2 uur geleden
Handbalster Polman: bijzonder dat ik na al die shit in Parijs sta

PARIJS (ANP) - Estavana Polman kreeg de complimenten van bondscoach Per Johansson na de toch wat moeizame zege van de Nederlandse handbalsters op Angola (34-31) bij de Olympische Spelen in Parijs. Ze was in de Arena Paris Sud een van de uitblinkers met acht doelpunten. "Dat is fijn. Ik speelde ook een lekkere wedstrijd", zei de 31-jarige opbouwspeelster. "Die doelpunten waren nodig, maar het is niet belangrijk dat ik ze maak. Belangrijker is de zege. Maar ze er makkelijk ingooien, geeft wel een lekker gevoel."

4 uur geleden
Haase als reserve toegelaten tot enkelspeltoernooi Spelen

PARIJS (ANP) - Tennisser Robin Haase mag als reserve meedoen aan het enkelspeltoernooi van de Olympische Spelen in Parijs. De 37-jarige Haase is momenteel de nummer 1196 van de wereld in het enkelspel.

4 uur geleden
Boogschutsters ten onder aan spanning bij 'heksenketel' op Spelen

PARIJS (ANP) - Zenuwen zaten de Nederlandse handboogschutsters dwars in hun kwalificatie voor de olympische knock-outfase in Parijs. Quinty Roeffen (18) en Laura van der Winkel (22) kwamen bij hun debuut op de Spelen niet verder dan de 55e en 59e plaats van de 64, maar ook nummer 35 Gaby Schloesser gaf aan veel last te hebben gehad van de spanning. Het resultaat was de laatste plek in de kwalificatie voor de teamwedstrijd.

5 uur geleden