Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Darter Van Gerwen buigt in Blackpool voor ontketende Wright

Darter Van Gerwen buigt in Blackpool voor ontketende Wright

BLACKPOOL (ANP) - Darter Michael van Gerwen is bij het World Matchplay in Blackpool uitgeschakeld in de halve finales. De als derde geplaatste Nederlander moest zijn meerdere erkennen in een ontketende Peter Wright. De als tweede geplaatste Schot zegevierde met 17-10.

Wright eindigde de enerverende partij met het hoge gemiddelde van 110.37. Hij gooide 12 keer de hoogste score van 180. Van Gerwen sloot het duel af met een gemiddelde van 101.34 en zes keer 180.

"Ik heb het op bepaalde momenten laten afweten en dat kan ik alleen maar mezelf aanrekenen", reageerde Van Gerwen manmoedig bij RTL7. "Dat neemt niet weg, dat hij geweldig stond te darten. Wright gooide heel makkelijk, heel losjes. Ik kon me er wel doorheen vechten, maar ik bleef toch steeds een beetje achter hem aanlopen. Dan baal je van jezelf en van je eigen spel. Maar ik houd mijn hoofd omhoog en ga ervoor zorgen dat ik de volgende keer beter ben."

Wright op dreef

Wright, de wereldkampioen van 2020, was al in de beginfase vrijwel niet te stuiten. Hij dook met een voorsprong van 4-1 de catacomben in van de Winter Gardens, met een gemiddelde van ruim 113 punten. Drievoudig wereldkampioen Van Gerwen stelde daar een gemiddelde van bijna 102 punten tegenover.

In de tweede 'set' kwam de Brabander sterk terug, maar miste hij drie pijlen op dubbel 16 voor een gelijke tussenstand. Daardoor kon Wright de tiende leg alsnog pakken: 6-4.

Na de hervatting kwam Wright pas echt goed op gang. Hij gooide in sneltreinvaart vier legs op rij uit, maar stagneerde toch nog in de vijftiende leg: 10-5. Daarna toonde Van Gerwen zijn kwaliteiten met drie gewonnen legs op rij (10-8). De pauze brak aan bij een tussenstand van 11-9. Daarna bleek de 51-jarige Brit toch de beste en besliste hij het duel met een reeks van vijf gewonnen legs: 17-10.

Finale

Wright gooit zondag in de finale tegen de Belg Dimitri Van den Bergh. De titelhouder versloeg de Pool Krzysztof Ratajski met 17-9.

Het World Matchplay vormt met het WK en de Premier League de 'Triple Crown' in het darts. Het prijzengeld van het toernooi is 700.000 pond waarvan 150.000 (165.000 euro) voor de winnaar. Dat was Van Gerwen in 2015 en 2016.

Meer uit Sport

Mountainbikester Pieterse stelt eindzege wereldbeker veilig

SNOWSHOE (ANP) - De Nederlandse mountainbikester Puck Pieterse heeft in het Amerikaanse Snowshoe de winst van de wereldbeker veiliggesteld. De 21-jarige Amersfoortse werd zesde en dat was genoeg voor de eindzege.

4 uur geleden
Nederlandse turnsters vierde na eerste kwalificatiedag bij WK

ANTWERPEN (ANP) - De Nederlandse turnsters staan bij de WK in Antwerpen na drie van de in totaal tien zogenoemde subdivisies voorlopig vierde in het landenklassement. Sanne Wevers, Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Sanna Veerman en Vera van Pol kwamen op de eerste kwalificatiedag tot 161,197 punten. De turnsters moeten nu afwachten waar hun score hun uiteindelijk brengt. Doelstelling is een plek bij de beste twaalf landenteams om zodoende een teamticket voor Parijs 2024 veilig te stellen. Maandag volgen er in Antwerpen nog zeven subdivisies.

5 uur geleden
Turnster Biles bij internationale comeback meteen weer sterk

ANTWERPEN (ANP) - Turnster Simone Biles heeft de Verenigde Staten bij de WK naar een voorlopige eerste plek in het landenklassement geleid. De 26-jarige Biles, die in Antwerpen haar internationale rentree maakte, is na twee van de in totaal tien subdivisies tevens de beste meerkampster (58,865).

7 uur geleden
Turnsters voorlopig tweede achter Italië en moeten nu afwachten

ANTWERPEN (ANP) - De Nederlandse turnsters staan bij de WK in Antwerpen voorlopig tweede in het landenklassement. Sanne Wevers, Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Sanna Veerman en Vera van Pol kwamen in de eerste van in totaal tien zogenoemde subdivisies tot 161,197 punten. Daarmee moesten ze Italië (162,230) voor zich dulden. De turnsters moeten nu afwachten waar hun score hun uiteindelijk brengt. Doelstelling is een plek bij de beste twaalf landenteams om zodoende een teamticket voor Parijs 2024 veilig te stellen.

8 uur geleden
Shorttrackers zonder Knegt naar wereldbeker in Montreal

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse shorttrackers reizen zonder routinier Sjinkie Knegt naar de eerste wereldbekerwedstrijd die van 20 tot en met 22 oktober wordt verreden in het Canadese Montreal. De 34-jarige Fries is niet geselecteerd door de selectiecommissie van schaatsbond KNSB. Bij de shorttracksters hebben de 16-jarige Angel Daleman en de 19-jarige Diede van Oorschot een plek in het team gekregen.

8 uur geleden
Wielrenster Wiebes eerste Europees kampioene gravel

OUD-HEVERLEE (ANP) - Lorena Wiebes is Europees kampioene gravelrijden. De Nederlandse wielrenster kwam als tweede over de finish in het Belgische Oud-Heverlee, maar omdat de winnares Tiffany Cromwell Australische is, krijgt zij geen prijs. Wiebes is de eerste Europees kampioene ooit.

9 uur geleden
Turner Schmidt kan geluk niet op na behalen olympisch ticket

ANTWERPEN (ANP) - Turner Casimir Schmidt (27) is dolblij dat de Nederlandse ploeg erin geslaagd is om een olympisch teamticket af te dwingen. Schmidt, die twee keer de Spelen miste, hoopt dat hij er in Parijs ook daadwerkelijk bij kan zijn.

11 uur geleden