Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Darter Van Gerwen buigt in Blackpool voor ontketende Wright

Darter Van Gerwen buigt in Blackpool voor ontketende Wright

BLACKPOOL (ANP) - Darter Michael van Gerwen is bij het World Matchplay in Blackpool uitgeschakeld in de halve finales. De als derde geplaatste Nederlander moest zijn meerdere erkennen in een ontketende Peter Wright. De als tweede geplaatste Schot zegevierde met 17-10.

Wright eindigde de enerverende partij met het hoge gemiddelde van 110.37. Hij gooide 12 keer de hoogste score van 180. Van Gerwen sloot het duel af met een gemiddelde van 101.34 en zes keer 180.

"Ik heb het op bepaalde momenten laten afweten en dat kan ik alleen maar mezelf aanrekenen", reageerde Van Gerwen manmoedig bij RTL7. "Dat neemt niet weg, dat hij geweldig stond te darten. Wright gooide heel makkelijk, heel losjes. Ik kon me er wel doorheen vechten, maar ik bleef toch steeds een beetje achter hem aanlopen. Dan baal je van jezelf en van je eigen spel. Maar ik houd mijn hoofd omhoog en ga ervoor zorgen dat ik de volgende keer beter ben."

Wright op dreef

Wright, de wereldkampioen van 2020, was al in de beginfase vrijwel niet te stuiten. Hij dook met een voorsprong van 4-1 de catacomben in van de Winter Gardens, met een gemiddelde van ruim 113 punten. Drievoudig wereldkampioen Van Gerwen stelde daar een gemiddelde van bijna 102 punten tegenover.

In de tweede 'set' kwam de Brabander sterk terug, maar miste hij drie pijlen op dubbel 16 voor een gelijke tussenstand. Daardoor kon Wright de tiende leg alsnog pakken: 6-4.

Na de hervatting kwam Wright pas echt goed op gang. Hij gooide in sneltreinvaart vier legs op rij uit, maar stagneerde toch nog in de vijftiende leg: 10-5. Daarna toonde Van Gerwen zijn kwaliteiten met drie gewonnen legs op rij (10-8). De pauze brak aan bij een tussenstand van 11-9. Daarna bleek de 51-jarige Brit toch de beste en besliste hij het duel met een reeks van vijf gewonnen legs: 17-10.

Finale

Wright gooit zondag in de finale tegen de Belg Dimitri Van den Bergh. De titelhouder versloeg de Pool Krzysztof Ratajski met 17-9.

Het World Matchplay vormt met het WK en de Premier League de 'Triple Crown' in het darts. Het prijzengeld van het toernooi is 700.000 pond waarvan 150.000 (165.000 euro) voor de winnaar. Dat was Van Gerwen in 2015 en 2016.

Meer uit Sport

Skilegende Hirscher plant rentree als Nederlander

WENEN (ANP) - De in 2019 gestopte Oostenrijkse skiër Marcel Hirscher plant een rentree in de wereldbeker als Nederlander. Oostenrijkse en Zwitserse media brengen dat nieuws prominent.

1 uur geleden
Oud-winnaar Quintana vastberaden Giro d'Italia te fietsen

BOGOTA (ANP/AFP) - De Colombiaanse wielrenner Nairo Quintana is vastbesloten van start te gaan in de Ronde van Italië, de koers die hij tien jaar geleden won. De renner van Movistar zegt herstellende te zijn van zijn verwondingen die hij opliep door een val in de Ronde van Catalonië.

1 uur geleden
Bijna 130 miljoen euro voor slachtoffers van turnarts Nassar

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Het Amerikaanse ministerie van Justitie betaalt een schadevergoeding van 139 miljoen dollar, omgerekend bijna 130 miljoen euro, aan slachtoffers van Larry Nassar. De voormalig teamarts van de Amerikaanse turnbond werd begin 2018 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 175 jaar vanwege seksueel misbruik van honderden veelal jonge turnsters.

13 uur geleden
Tennisster Pegula maakt in juni haar opwachting in Rosmalen

ROSMALEN (ANP) - Tennisster Jessica Pegula maakt in juni voor de tweede keer haar opwachting in de Libéma Open in Rosmalen. De Amerikaanse nummer 5 van de wereld speelde eerder in 2015 op de grasbanen van Autotron 's-Hertogenbosch.

14 uur geleden
Zijlaard boekt in Romandië eerste profzege met winst in proloog

PAYERENE (ANP) - Wielrenner Maikel Zijlaard is de eerste leider in de Ronde van Romandië. De 24-jarige Nederlander was in Payerne de snelste in een proloog over 2,28 kilometer. Voor de renner van Tudor Pro Cycling Team was het de eerste profzege op de weg.

15 uur geleden
Franse minister belooft schone Seine voor zwemwedstrijden Spelen

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse minister van Sport, Amélie Oudéa-Castéra, belooft dat er schoon water door de Seine in Parijs stroomt voor de olympische wedstrijden openwaterzwemmen en het zwemmen bij de triatlon.

16 uur geleden
Wielrenner Van Poppel grijpt naast zege na declassering in Turkije

ANTALYA (ANP) - Wielrenner Danny van Poppel heeft naast de zege gegrepen in de derde etappe in de Ronde van Turkije. De 30-jarige Nederlander van Bora-hansgrohe was na 147,4 kilometer tussen Fethiye en Marmaris de beste in de sprint, maar werd teruggezet omdat hij de Italiaan Giovanni Lonardi had gehinderd. De Italiaan Enrico Zanoncello werd tweede, voor de Duitser Max Kanter.

17 uur geleden