Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak zet zich schrap voor verkoopgolf in techsector

Damrak zet zich schrap voor verkoopgolf in techsector

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak zetten zich dinsdag schrap voor een verkoopgolf in de technologiesector. Een koersval van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq zorgde op de Aziatische aandelenmarkten al voor flinke koersverliezen onder de technologiebedrijven in de regio en zal naar verwachting ook voor koersdruk zorgen in de Europese techsector.

In New York sloot de Nasdaq maandag 2,6 procent lager door zware verliezen onder grote techconcerns als Tesla en Apple. Op Wall Street staken de zorgen over de inflatie de kop weer op en wakkerde de vrees aan dat de Amerikaanse centrale bank de rente sneller dan verwacht zal moeten verhogen om de economie af te remmen. Een hogere rente is vooral ongunstig voor de aandelen van sterk groeiende techbedrijven.

De Amsterdamse AEX-index lijkt op basis van de openingsindicatoren dik 1 procent lager te beginnen aan de handelsdag. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting flink in het rood openen. In de Aziatische regio lieten de belangrijkste aandelenmarkten dinsdag overwegend zware verliezen zien. De Nikkei in Tokio kelderde ruim 3 procent door forse koersdalingen onder de grote Japanse techbedrijven.

Productprijzen in China

Op macro-economisch vlak bleek uit cijfers van de Chinese overheid dat de producentenprijzen in China in april met bijna 7 procent zijn gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Dat was het snelste tempo sinds oktober 2017. Bij grondstoffen is wereldwijd sprake van een grote vraag en een tekort aan aanbod. Dat wakkert de bezorgdheid over de inflatie over de hele wereld aan. De Chinese consumentenprijzen namen vorige maand met 0,9 procent toe. Dat was iets minder sterk dan gevreesd. Later deze week komen de inflatiecijfers uit de Verenigde Staten en Europa naar buiten.

Op het Damrak kwam Aalberts met een handelsbericht. De industrieel toeleverancier zag de omzet op eigen kracht in de eerste vier maanden van dit jaar met 15 procent groeien. Het orderboek groeide tot eind april met 30 procent. Het bedrijf liet verder weten geen serieuze problemen te ondervinden in de aanvoer van grondstoffen.

ThyssenKrupp

In Frankfurt gaat de aandacht uit naar ThyssenKrupp. Het Duitse industriële concern schroefde zijn verwachtingen voor het gehele boekjaar opnieuw op dankzij beter dan verwachte resultaten in het afgelopen kwartaal. Ook het Duitse energieconcern E.ON kwam met cijfers. In Parijs opende treinfabrikant Alstom de boeken.

De euro was 1,2143 dollar waard, tegenover 1,2169 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent goedkoper op 64,49 dollar. Brentolie daalde ook 0,7 procent in prijs, tot 67,84 dollar per vat.

Meer uit Financieel

HDN: hypotheekmarkt lijkt zich voorzichtig te herstellen

DE MEERN (ANP) - Het aantal hypotheekaanvragen is in het derde kwartaal van dit jaar nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van een kwartaal eerder. Er lijkt daarmee volgens Hypotheken Data Netwerk (HDN) sprake van enig herstel op de hypotheekmarkt.

18 minuten geleden
Koperprijs op laagste niveau sinds eind mei

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van koper is gedaald naar het laagste niveau sinds eind mei en staat nu op ongeveer 8000 dollar per ton. Op de Londense metaalmarkt dook hij er zelfs even iets onder. Door de zorgen over de rente en de afzwakkende economie staat de koperprijs onder druk.

37 minuten geleden
Ook ING verhoogt spaarrente naar 1,5 procent

AMSTERDAM (ANP) - ING verhoogt de spaarrente halverwege deze maand naar 1,5 procent. Daarmee kruipt de rente voor een groot deel van de Nederlandse spaarders weer wat verder omhoog. Eerder ging de rente bij Rabobank al naar 1,7 procent en ABN AMRO kondigde een renteverhoging aan tot 1,5 procent.

1 uur geleden
VEH: huiseigenaren onnodig verplicht tot aanschaf warmtepomp

AMERSFOORT (ANP) - Bijna 2,5 miljoen huiseigenaren worden ten onrechte verplicht een warmtepomp aan te schaffen als de plannen van het demissionaire kabinet doorgaan. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH).

1 uur geleden
AEX zakt verder weg, informatieleverancier RELX wel omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is woensdag met verlies geopend, in navolging van de stevige minnen op Wall Street een dag eerder. De rentevrees blijft de markten in een greep houden. Informatieleverancier RELX wist wel de weg omhoog te vinden dankzij een koopadvies van zakenbank Goldman Sachs.

1 uur geleden
PostNL: postzegel wordt duurder in 2024

DEN HAAG (ANP) - Het versturen van post wordt duurder. De prijs van een postzegel stijgt vanaf 1 januari volgend jaar van 1,01 euro naar 1,09 euro, meldt PostNL. Volgens de post- en pakketbezorger is dat nodig omdat er steeds minder post wordt verstuurd, terwijl de kosten voor PostNL wel omhoog gaan.

2 uur geleden
Bonden akkoord met Schiphol over verlenging urentoeslag in 2024

SCHIPHOL (ANP) - Schoonmakers en beveiligers op Schiphol blijven ook volgend jaar recht houden op een toeslag, heeft de luchthaven afgesproken met vakbonden. Deze bedraagt tot 1 september 1,40 euro per uur. Daarna gaat het tot het einde van 2024 om 70 eurocent per uur. "Met behoud van de toeslag slaan we twee vliegen in één klap: werknemers kunnen hun dagelijkse boodschappen blijven betalen en Schiphol prijst zichzelf niet uit de markt als werkplek", stelt FNV-bestuurder Jaap de Bie.

2 uur geleden