Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak zet herstel voorzichtig voort

Damrak zet herstel voorzichtig voort

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs ging vrijdag licht omhoog na het sterke koersherstel een dag eerder. De stemming werd gesteund door de positieve slotstanden op Wall Street, waar de afnemende inflatievrees zorgde voor een stevig herstel na drie verliesdagen op rij. Vooral de technologiebedrijven kregen een extra duwtje in de rug na de sterke koerswinsten onder Amerikaanse branchegenoten. Daarnaast werd uitgekeken naar cijfers over de economische bedrijvigheid in de eurozone, die later op dag naar buiten komen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent in de plus op 704,79 punten. Donderdag won de hoofdindex al 1,5 procent. De MidKap klom 0,2 procent tot 1048,91 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,6 procent. Londen daalde 0,1 procent ondanks een sterker dan verwachte stijging van de Britse winkelverkopen in april.

Sterkste stijgers in de AEX waren winkelvastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield en chiptoeleverancier Besi, met winsten van 1,4 en 0,9 procent. Verzekeraar ASR (min 3,1 procent) noteerde ex dividend. Techinvesteerder Prosus zakte ruim 2 procent na een fors koersverlies van het Chinese techconcern Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft. Bij de kleinere bedrijven won Fastned 5,8 procent. De oplaadspecialist bouwt samen met autofabrikant Tesla, de gemeente Oxford en accumaker Pivot Power een van de grootste snellaadstations van Europa in het Britse Oxford.

Air France-KLM

Air France-KLM klom 0,8 procent. De EU-landen en het Europees Parlement hebben overeenstemming bereikt over de coronapas die reizen binnen Europa weer gemakkelijker moet maken. Lufthansa zakte 5 procent in Frankfurt. De familie van de overleden Duitse miljardair Heinz Herman Thiele heeft een groot belang in de Duitse luchtvaartmaatschappij verkocht. Het gaat om ongeveer 5 procent van alle aandelen van het bedrijf, ongeveer de helft van het belang dat Thiele had.

BMW won 0,7 procent. De Duitse autofabrikant verwacht veel minder geld kwijt te zijn aan een Europese boete voor lidmaatschap van een kartel dan het bedrijf eerder dacht. Door de naar verwachting lagere boete houdt het concern ook rekening met een hogere winst dit kwartaal. Richemont klom bijna 6 procent in Zürich. De Zwitserse verkoper van juwelen en horloges verdubbelde het dividend na een sterke stijging van de winst in het afgelopen boekjaar.

De euro was 1,2228 dollar waard, tegen 1,2222 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 61,89 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 64,90 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Sky News: bedrijf wil mogelijk Britse tak The Body Shop overnemen

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse kledingverkoper Next heeft de bewindvoerders van de noodlijdende Britse tak van The Body Shop benaderd voor een mogelijke deal om een deel van de cosmeticaketen over te nemen. Dat zegt de Britse nieuwszender Sky News op basis van ingewijden. The Body Shop, bekend om zijn duurzame haar- en huidproducten, kondigde op 14 februari aan financiële experts in te schakelen. Die gaan proberen om delen van de Britse tak van het bedrijf te redden.

1 uur geleden
Eiffeltoren zondag weer open, was dagenlang dicht door staking

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Eiffeltoren gaat zondag weer open, omdat de vakbonden en de exploitant van het Parijse monument tot een akkoord zijn gekomen. Vijf dagen lang was de toeristische trekpleister gesloten door een staking.

2 uur geleden
Ford zet levering elektrische pick-uptrucks stop

DEARBORN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Autofabrikant Ford heeft de levering van zijn elektrische pick-uptruck F-150 Lightning stopgezet om een onbekend probleem met de voertuigen. Dat gebeurt enkele weken nadat het bedrijf had aangekondigd de productie van datzelfde model af te schalen in de Verenigde Staten door afnemende verkopen.

3 uur geleden
Rechter keurt miljardenboete cryptobeurs Binance goed

SEATTLE (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - Binance moet een boete betalen van meer dan 4,3 miljard dollar, omgerekend bijna 4 miljard euro, onder meer voor het overtreden van anti-witwasregels. Dat is het gevolg van de beslissing van een Amerikaanse rechter die een overeenkomst tussen Binance en de federale aanklagers heeft goedgekeurd.

4 uur geleden
Japan steekt nog eens ruim 4 miljard in fabriek chipmaker TSMC

KUMAMOTO (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Japanse overheid steekt nog eens 732 miljard yen, omgerekend ruim 4 miljard euro, in de uitbreiding van een chipfabriek van TSMC. De Taiwanese chipfabrikant opende zaterdag zijn eerste Japanse fabriek in het zuiden van het land.

5 uur geleden
VAE steken tientallen miljarden in Egyptische toeristenhotspot

RAS AL-HIKMA (ANP/BELGA/BLOOMBERG/RTR) - De Verenigde Arabische Emiraten steken 35 miljard dollar in Egypte, de grootste buitenlandse investering ooit in het land volgens de Egyptische premier Mostafa Madbouly. Omgerekend gaat het om ruim 32 miljard euro. Het geld wordt gestoken in de ontwikkeling van een nieuwe toeristische trekpleister aan de Middellandse Zee.

6 uur geleden
Techrally komt tot bedaren op New Yorkse aandelenbeurzen

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme over kunstmatige intelligentie op de beurzen in New York is vrijdag iets ingezakt. Bedrijven in de techsector lieten eerder deze week flinke koerswinsten zien, maar nu doen beleggers voorzichtiger aan.

18 uur geleden