Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak zet daling voort door aanhoudende recessievrees

Damrak zet daling voort door aanhoudende recessievrees

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs koerst donderdag af op een lager begin. Beleggers blijven voorzichtig door de aanhoudende vrees voor een mogelijke recessie. Aan de oorlog in Oekraïne lijkt voorlopig geen einde te komen waardoor de inflatie die wordt veroorzaakt door de sterk gestegen prijzen van energie en voeding naar verwachting hoog blijft. De renteverhogingen door de centrale banken om de hoge inflatie te bestrijden zetten echter ook een rem op de economie en zouden een krimp kunnen veroorzaken.

De AEX-index op Beursplein lijkt op de laatste dag van juni dik 1 procent lager te gaan openen. De hoofdindex stevent af op een maandverlies van ruim 7 procent. In de eerste zes maanden van het jaar heeft de graadmeter al meer dan 16 procent aan waarde verloren.

Ook elders in Europa zullen de beurzen naar verwachting met verliezen openen. De belangrijkste aandelenmarkten in Azië gingen donderdag overwegend omlaag. In Tokio eindigde de Nikkei 1,5 procent in de min na een sterker dan verwachte daling van de Japanse industriële productie in mei.

Just Eat Takeaway

De Chinese beurs won daarentegen terrein. Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de omvangrijke industrie van het land in juni voor het eerst in vier maanden tijd is gegroeid. De toegenomen activiteit in de sector volgde op de versoepeling van de coronamaatregelen en lockdowns in China. De hoofdindex in Shanghai dikte tussentijds meer dan 1 procent aan.

Op het Damrak blijft de aandacht uitgaan naar Just Eat Takeaway. Analisten van de Zwitserse bank Credit Suisse schroefden hun koersdoel voor het aandeel flink terug. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl zag een dag eerder al 16,5 procent van zijn beurswaarde verdampen na een zeer negatief analistenrapport van Berenberg over de maaltijdbezorger.

Adyen

Ook Adyen zal mogelijk bewegen op een analistenrapport van Credit Suisse. De Zwitserse bank handhaafde het advies voor het fintechbedrijf, maar stelde het koersdoel flink neerwaarts bij.

De Europese beurzen sloten woensdag lager. De AEX-index verloor 0,5 procent tot 666,01 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 1,7 procent. Wall Street liet weinig beweging zien. De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent hoger op 31.029,31 punten. De brede S&P 500 en techgraadmeter Nasdaq sloten een fractie lager.

De euro was 1,0452 dollar waard, tegenover 1,0475 dollar een dag eerder. Op de oliemarkt wordt uitgekeken naar de bijeenkomst van oliekartel OPEC en bondgenoten. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent meer op 109,93 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 116,07 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Groente en fruit verrot op Britse akkers door personeelstekort

STONELEIGH (ANP/BLOOMBERG) - Op de Britse akkers staat voor miljoenen ponden aan groente en fruit weg te rotten. Dat komt onder meer doordat telers niet genoeg personeel kunnen werven, waardoor gewassen niet worden geoogst. De brexit bemoeilijkt bovendien het werven van personeel uit de Europese Unie.

39 minuten geleden
Oliebedrijven onder druk op Wall Street na daling olieprijzen

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse olieproducenten stonden maandag onder druk op Wall Street. ExxonMobil, Chevron, Marathon Oil en Occidental Petroleum zakten tot meer dan 4 procent door een flinke daling van de olieprijzen die volgden op tegenvallende economische cijfers uit China. Beleggers vrezen daardoor dat China minder olie zal afnemen. Ook maakte het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco bij de publicatie van zijn resultaten bekend klaar te staan om de productie te verhogen indien het Saudische regime daar om vraagt.

1 uur geleden
ProRail en wegvervoerders verwachten meer drukte door laag water

UTRECHT (ANP) - ProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven verwachten tegelijkertijd een groter beroep op het wegtransport. Maar bij beide alternatieven zijn de mogelijkheden maar beperkt.

1 uur geleden
Saudische prins investeerde half miljard in Rusland rond invasie

MOSKOU (ANP/RTR) - Een Saudi-Arabisch investeringsfonds heeft stilletjes voor meer dan een half miljard dollar in drie Russische energiebedrijven gestoken. Kingdom Holding, dat eigendom is van prins Alwaleed Bin Talal, deed dat rond de Russische invasie van Oekraïne. Dat werd duidelijk uit officiële beursdocumenten die afgelopen weekeinde werden vrijgegeven.

2 uur geleden
KLM-piloten in het buitenland niet meer gratis naar het werk

AMSTERDAM (ANP) - Piloten van KLM die in het buitenland wonen, kunnen niet meer gratis van en naar het werk reizen. In de nieuwe cao wordt, mits piloten akkoord geven, de gratis regeling afgeschaft. Dat betekent concreet dat piloten die in het buitenland wonen een vast bedrag in de maand betalen voor het woon-werkverkeer.

3 uur geleden
Kosovo voert stroomonderbrekingen in door energiecrisis

PRISTINA (ANP/RTR) - Huishoudens en bedrijven in Kosovo moeten vanaf maandag rekening houden met regelmatige stroomonderbrekingen. Het Balkanland produceert niet genoeg elektriciteit om zelf aan de vraag te voldoen en de hoge stroomprijzen in het buitenland maken het moeilijk voor het armlastige land om elektriciteit te importeren. Daarmee is Kosovo een van de eerste landen in Europa waar de energiecrisis tot stroomonderbrekingen leidt.

3 uur geleden
Bierbrouwer Grolsch produceert groen gas uit eigen afvalwater

ENSCHEDE (ANP) - Bierbrouwer Grolsch heeft met succes het eerste groene gas geproduceerd uit zijn eigen afvalwater. Op het terrein van de brouwerij in Enschede is een installatie geplaatst die jaarlijks 1 miljoen kubieke meter groen gas uit biogas gaat produceren. Dit komt overeen met het gasverbruik van ongeveer 700 Twentse huishoudens.

3 uur geleden