Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak zet daling voort door aanhoudende recessievrees

Damrak zet daling voort door aanhoudende recessievrees

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs koerst donderdag af op een lager begin. Beleggers blijven voorzichtig door de aanhoudende vrees voor een mogelijke recessie. Aan de oorlog in Oekraïne lijkt voorlopig geen einde te komen waardoor de inflatie die wordt veroorzaakt door de sterk gestegen prijzen van energie en voeding naar verwachting hoog blijft. De renteverhogingen door de centrale banken om de hoge inflatie te bestrijden zetten echter ook een rem op de economie en zouden een krimp kunnen veroorzaken.

De AEX-index op Beursplein lijkt op de laatste dag van juni dik 1 procent lager te gaan openen. De hoofdindex stevent af op een maandverlies van ruim 7 procent. In de eerste zes maanden van het jaar heeft de graadmeter al meer dan 16 procent aan waarde verloren.

Ook elders in Europa zullen de beurzen naar verwachting met verliezen openen. De belangrijkste aandelenmarkten in Azië gingen donderdag overwegend omlaag. In Tokio eindigde de Nikkei 1,5 procent in de min na een sterker dan verwachte daling van de Japanse industriële productie in mei.

Just Eat Takeaway

De Chinese beurs won daarentegen terrein. Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de omvangrijke industrie van het land in juni voor het eerst in vier maanden tijd is gegroeid. De toegenomen activiteit in de sector volgde op de versoepeling van de coronamaatregelen en lockdowns in China. De hoofdindex in Shanghai dikte tussentijds meer dan 1 procent aan.

Op het Damrak blijft de aandacht uitgaan naar Just Eat Takeaway. Analisten van de Zwitserse bank Credit Suisse schroefden hun koersdoel voor het aandeel flink terug. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl zag een dag eerder al 16,5 procent van zijn beurswaarde verdampen na een zeer negatief analistenrapport van Berenberg over de maaltijdbezorger.

Adyen

Ook Adyen zal mogelijk bewegen op een analistenrapport van Credit Suisse. De Zwitserse bank handhaafde het advies voor het fintechbedrijf, maar stelde het koersdoel flink neerwaarts bij.

De Europese beurzen sloten woensdag lager. De AEX-index verloor 0,5 procent tot 666,01 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 1,7 procent. Wall Street liet weinig beweging zien. De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent hoger op 31.029,31 punten. De brede S&P 500 en techgraadmeter Nasdaq sloten een fractie lager.

De euro was 1,0452 dollar waard, tegenover 1,0475 dollar een dag eerder. Op de oliemarkt wordt uitgekeken naar de bijeenkomst van oliekartel OPEC en bondgenoten. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent meer op 109,93 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 116,07 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

6 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

9 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

11 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

23 uur geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

1 dag geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

1 dag geleden