Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak wint terrein

Damrak wint terrein

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs won vrijdag terrein. Ook de andere Europese beurzen stonden in het groen. Beleggers verwerkten de aanhoudende recordreeks op Wall Street en een reeks van macro-economische cijfers uit China. Op het Damrak kwam Beter Bed met een handelsupdate.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent hoger op 614,65 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 940,97 punten. Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 0,9 procent vooruit.

De Chinese economie groeide in 2019 met 6,1 procent. Dat was de traagste groei in bijna drie decennia, maar wel in lijn met de verwachtingen. Ook namen de winkelverkopen en de industriële productie in China in de laatste maand van het jaar sterker dan verwacht toe.

Beter Bed

Staalconcern ArcelorMittal voerde de stijgers aan in de AEX met een winst van 2,4 procent. Techinvesteerder Prosus won 0,9 procent na een positief analistenrapport van Goldman Sachs. Tankopslagbedrijf Vopak en vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield waren de enige dalers met minnen tot 0,3 procent. ASML klom 0,1 procent. De Amerikaanse ambassadeur in Nederland bevestigde in Het Financieele Dagblad dat Amerika niet wil dat de geavanceerde chipmachines van ASML aan China worden geleverd.

Op de lokale markt won Beter Bed 1,9 procent, na een openingswinst van zo'n 10 procent. De beddenverkoper heeft duidelijk de wind mee nu het afscheid heeft genomen van zijn Duitse activiteiten. Het bedrijf zag de omzet in het vierde kwartaal met 5,1 procent stijgen, exclusief het verkochte onderdeel Matratzen Concord. Analisten van KBC Securities verlaagden echter het advies voor het aandeel.

Richemont

In Parijs kelderde Casino 12 procent. Het supermarktconcern is negatiever geworden over de resultaten op de Franse thuismarkt door de aanhoudende protesten over de pensioenhervormingen. Richemont won 4,9 procent in Zürich. Het Zwitserse luxeconcern boekte afgelopen kwartaal meer omzet ondanks de protesten in Hongkong.

De euro was 1,1134 dollar waard tegen 1,1131 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 58,69 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent meer op 64,84 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Aantal mensen in de bijstand daalt niet langer

DEN HAAG (ANP) - De daling van het aantal mensen met een bijstandsuitkering is na ruim twee jaar voorbij. Eind september waren er voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2021 meer mensen met een uitkering dan een jaar eerder, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

5 uur geleden
Mogelijke verzekeraarsfusie zorgt voor beroering op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Een mogelijke grote verzekeraarsfusie heeft woensdag voor beroering gezorgd op Wall Street. De grote Amerikaanse zorgverzekeraars Cigna en Humana zijn volgens verschillende Amerikaanse media namelijk in gesprek over een samensmelting. Beleggers denken dat dit slecht is voor de waardering van hun aandelen en zetten beide concerns behoorlijk lager. Cigna leverde ruim 8 procent aan beurswaarde in en Humana meer dan 5 procent.

7 uur geleden
Europese Commissie wil na coronacrisis meer rechten reiziger

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil reizigers beter beschermen tegen een nieuwe pandemie die de reiswereld lamlegt of andere calamiteiten. Zij wil bijvoorbeeld voorkomen dat vakanties en andere reizen, net als tijdens de coronacrisis, worden geannuleerd zonder dat de reiziger zijn geld kan terugkrijgen.

10 uur geleden
ASR trekt honderden miljoenen uit voor vergoeden woekerpolissen

UTRECHT (ANP) - ASR trekt honderden miljoenen euro's uit voor een nieuwe vergoeding van klanten met een woekerpolis of mensen die ooit zo'n beleggingsverzekering hebben gehad. Daarover heeft de verzekeraar een overeenkomst gesloten met claimorganisaties ConsumentenClaim, Woekerpolis.nl, Woekerpolisproces, Wakkerpolis en de Consumentenbond. Zij hebben ASR beloofd om al hun claimprocedures tegen de onderneming stop te zetten.

11 uur geleden
Beleggers schrikken van nieuwe FDA-waarschuwing bij Philips

AMSTERDAM (ANP) - Philips was woensdag een grote verliezer op de beurs in Amsterdam, maar het aanvankelijk forse koersverlies van het zorgtechnologiebedrijf liep in de loop van de handelsdag wel wat terug. De koersval volgde op een nieuwe waarschuwing van de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten. Beleggers schrokken daar erg van, waardoor het aandeel aan het begin van de handelsdag tot ruim 7 procent onderuit ging. Aan het eind van de sessie was het verlies teruggelopen tot een min van 3,7 procent.

11 uur geleden
Basel-comité werkt aan klimaatregels voor banken

BASEL (ANP/AFP) - Banken krijgen waarschijnlijk nieuwe regels opgelegd over de manier waarop ze informatie over klimaatrisico's delen. Het Basel Committee on Banking Supervision, een wereldwijd overlegorgaan voor bankentoezicht, heeft woensdag de eerste aanzet gegeven voor dit soort regels.

11 uur geleden
Automaker GM stijgt op Wall Street na verhoging dividend

NEW YORK (ANP) - General Motors behoorde woensdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De autofabrikant kondigde aan meer dividend te zullen uitkeren en voor 10 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen om aandeelhouders te belonen. Ook gaf GM weer een winstverwachting af voor het hele jaar. In oktober werd die verwachting nog ingetrokken als gevolg van de wekenlange staking bij het bedrijf. Door de kosten van de staking rekent GM nu wel op een wat lagere jaarwinst dan eerder werd voorzien. Het aandeel steeg desondanks zo'n 10 procent.

13 uur geleden