Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak wacht op toespraak Fed-voorzitter Jerome Powell

Damrak wacht op toespraak Fed-voorzitter Jerome Powell

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak zijn vrijdag vooral in afwachting van een toespraak van de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell. De koepel van Amerikaanse centrale banken houdt zijn jaarlijkse bijeenkomst over het economische beleid in Jackson Hole en Powell zal mogelijk een update geven over de strijd tegen de hoge inflatie.

De Federal Reserve schroefde de rente tijdens de afgelopen twee beleidsvergaderingen met stevige stappen van 0,75 procentpunt op. Beleggers zijn benieuwd of de Fed de rente in de komende maanden mogelijk iets minder agressief gaat verhogen nu de inflatie voorzichtige tekenen van afkoeling laat zien.

De AEX-index op Beursplein 5 koerst af op een positief begin van de belangrijke Fed-dag. Ook de andere Europese beurzen lijken met plussen te openen. De belangrijkste Aziatische aandelenmarkten gingen vrijdag verder omhoog na de stevige koerswinsten op Wall Street. De Nikkei in Tokio sloot de week 0,6 procent hoger af.

Op het Damrak kwamen funderingsspecialist Sif en vastgoedbedrijf Eurocommercial Properties nog met resultaten. Sif boekte minder omzet in de eerste jaarhelft. De bedrijfswinst viel wel iets hoger uit. Ook handhaaft het bedrijf zijn verwachtingen voor dit jaar. De maker van funderingen voor windturbines heeft al zo veel opdrachten binnen dat er in heel 2023 geen werk meer bij kan.

De 24 winkelcentra van Eurocommercial Properties laten sinds de eerste jaarhelft van vorig jaar een herstel zien na de coronalockdowns. In de eerste zes maanden van dit jaar lagen de retailverkopen 2,4 procent boven het niveau van voor de pandemie. Vooral in het tweede kwartaal groeiden de retailverkopen sterk. De bezoekaantallen van de winkelcentra lagen in de eerste jaarhelft op 88 procent van het niveau van voor de coronacrisis. De huurinkomsten namen toe en de leegstand bleef laag.

Investeerder HAL liet weten dat de waarde van zijn bezittingen in de eerste zes maanden van dit jaar is toegenomen. Wel leed het bedrijf een verlies door onder meer bijzondere lasten bij tankopslagbedrijf Vopak en een afschrijving bij Pro Gamers Group. HAL probeert momenteel Boskalis over te nemen en heeft inmiddels 55,6 procent van de aandelen van de baggeraar in handen. Het overnamebod van 32 euro per aandeel is volgens veel aandeelhouders te laag en ook het bestuur van Boskalis had dit graag hoger gezien.

De euro bleef onder de grens van 1 dollar en noteerde op 0,9961 dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent meer op 93,32 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 100,14 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Amazon mengt zich in AI-chatbotstrijd met werkhulp Q

SEATTLE (ANP) - Amazon introduceert zijn eigen chatbot die werkt met geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI). Het AI-programma, dat Q heet, is vooral bedoeld voor hulp op het werk en kan volgens Amazon bijvoorbeeld helpen bij programmeren en het schrijven van teksten. Hiermee gaat het tech- en webwinkelbedrijf een concurrentiestrijd aan met Microsoft en Google, die al eigen zoek- en chatfuncties hebben met geavanceerde AI.

27 minuten geleden
Beleggers op het Damrak terughoudend, DSM-Firmenich weer omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De beleggers op het Damrak deden het dinsdag voorzichtiger aan, nadat er maandag een einde kwam aan de aandelenrally van vier weken op Wall Street. De stijgende lijn werd dinsdag echter weer hervat in New York en dat bood steun aan de beurshandel in Europa.

2 uur geleden
G-Star moet Vietnamese fabriek 2,5 miljoen betalen om plotse exit

AMSTERDAM (ANP) - Kledingmerk G-Star moet een Vietnamese fabriek 2,5 miljoen dollar (2,3 miljoen euro) betalen als schadevergoeding voor het plotseling stopzetten van de samenwerking. De textielfabriek moest de deuren sluiten na het plotse vertrek van de Nederlandse denimspecialist. Volgens de rechtbank in Amsterdam staat het miljoenenbedrag gelijk aan de schade die de fabriek daardoor leed.

2 uur geleden
Britse overheid 1,4 miljard kwijt aan fraude bij coronaleningen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse overheid heeft banken 1,4 miljard pond (1,6 miljard euro) uitgekeerd omdat er mogelijk is gefraudeerd met coronaleningen door mkb'ers. Het gaat om leningen waarvoor de overheid volledig garant stond.

2 uur geleden
Groep autodealers VS: geen dwangmaatregelen elektrische auto's

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Een groep Amerikaanse autodealers roept de regering Biden op om terug te komen op regelgeving die voorschrijft dat in 2032 twee op de drie auto's die in de Verenigde Staten worden verkocht elektrisch moeten zijn. De autodealers schrijven in een brief aan president Joe Biden dat de meeste autokopers in de VS nu niet geïnteresseerd zijn in het kopen van elektrische auto's. Ook niet met stimuleringsmaatregelen van de overheid.

3 uur geleden
DHL heeft drukste bezorgdag ooit in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Pakketbedrijf DHL heeft dinsdag ruim 2 miljoen pakketten verwerkt in Nederland en daarmee is het de drukste dag voor het bedrijf ooit. Het record stond op de dinsdag na Black Friday vorig jaar, met 1,6 miljoen pakketten. Ook op de 4300 servicepunten van DHL werd dinsdag een recordaantal van meer dan 300.000 pakketten bezorgd.

3 uur geleden
Advies aan hoogste rechter: bestelknop bol is duidelijk genoeg

DEN HAAG (ANP) - Webwinkel bol was duidelijk genoeg met de tekst op zijn bestelknop. Een klant koos er bij het bestellen voor om achteraf te betalen, klikte op de knop "bestelling plaatsen" en heeft vervolgens niet betaald. In een advies aan de Hoge Raad noemt de advocaat-generaal de tekst op de bestelknop concreet genoeg, dus moet de klant volgens de juridisch adviseur alsnog aan bol betalen.

3 uur geleden