Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak verder omhoog op belangrijke Fed-dag

Damrak verder omhoog op belangrijke Fed-dag

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs ging woensdag verder vooruit na het stevige herstel een dag eerder. Beleggers letten vooral op de Federal Reserve (Fed), die later op de dag de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering bekend zal maken. De markten verwachten dat de Amerikaanse centrale bank meer details zal geven over het begin van de afbouw van de coronasteunmaatregelen.

De lager dan verwachte inflatie in augustus biedt de Fed mogelijk wat speelruimte om nog even te wachten met het terugdraaien van de coronasteun. De Fed koopt nu maandelijks voor omgerekend ruim 100 miljard euro aan schuldpapier op om de economie te stimuleren.

Op de beursvloeren namen de zorgen over het noodlijdende Chinese vastgoedconcern Evergrande wat af. Het bedrijf liet weten toch op tijd de rente op bepaalde leningen te zullen betalen, waarmee wanbetaling voorlopig van de baan lijkt. De vrees dat de vastgoedreus zou omvallen zorgde aan het begin van de week nog voor onrust op de wereldwijde aandelenmarkten. Daarnaast pompte de Chinese centrale bank miljarden extra in het financiële systeem om ervoor te zorgen dat banken meer geld achter de hand hebben om eventuele schokken op te vangen.

ArcelorMittal

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent hoger op 790,16 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 1081,08 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,1 procent.

Grootste stijger bij de hoofdbedrijven op het Damrak was staalconcern ArcelorMittal met een winst van 2,8 procent. Uitzender Randstad en olie- en gasconcern Shell volgden met plussen van 1,7 procent en 1,5 procent. Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van maaltijdbezorger Thuisbezorgd.nl, voerde de schaarse dalers aan met een min van 1,1 procent.

AMG

In de MidKap gingen de staalbedrijven AMG en Aperam aan kop met plussen van 3,5 procent en 2,5 procent. Biotechnoloog Galapagos sloot de rij met een verlies van 0,9 procent. Bij de kleinere bedrijven won veevoerbedrijf ForFarmers ruim 2 procent dankzij een adviesverhoging door KBC Securities.

Universal Music Group (UMG) verloor 1 procent. Het grootste muzieklabel ter wereld werd dinsdag ruim 30 procent meer waard bij zijn beursdebuut op het Damrak. Het label achter sterren als Taylor Swift, Billie Eilish en Lady Gaga werd afgesplitst van het Franse moederbedrijf Vivendi.

De euro was 1,1729 dollar waard, tegen 1,1724 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,7 procent tot 71,66 dollar. Brentolie kostte 1,5 procent meer op 75,49 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Energieleverancier Vattenfall verdubbelt tarief stadswarmte

DIEMEN (ANP) - Het tarief voor stadswarmte bij Vattenfall is volgend jaar bijna twee keer zo hoog als nu, meldt de energieleverancier. Door het prijsplafond voor de energierekening waarmee het kabinet de financiële klap voor huishoudens wil verzachten, zal voor de meeste klanten met een aansluiting op het warmtenet de rekening echter lager uitvallen.

6 minuten geleden
Denktank: rekening energiecrisis Europa loopt op tot 700 miljard

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De rekening van de Europese energiecrisis is deze maand opgelopen tot meer dan 700 miljard euro. Dat meldt de in Brussel gevestigde denktank Bruegel. Het hoge bedrag is het gevolg van de maatregelen om de energievoorziening voor deze winter veilig te stellen en de klap van de stijgende energieprijzen voor huishoudens en bedrijven te verzachten.

1 uur geleden
Prijzen in België iets minder hard gestegen

BRUSSEL (ANP) - Het tempo waarin de prijzen in België stijgen is in november afgenomen, maar de inflatie blijft erg hoog. Onder andere voeding en energie werden aanzienlijk duurder, meldt het nationale statistiekbureau Statbel.

2 uur geleden
Britse overheid neemt belang van 700 miljoen pond in kerncentrale

LONDEN (ANP) - Om de energieonafhankelijkheid in Groot-Brittannië veilig te stellen, neemt de Britse overheid een belang van honderden miljoenen ponden in kerncentrale Sizewell C. De plannen voor de bouw van die centrale zijn dinsdag goedgekeurd.

2 uur geleden
Ahold Delhaize kondigt nieuwe klimaatdoelstelling aan

ZAANDAM (ANP) - Net als veel andere bedrijven, heeft ook Ahold Delhaize doelstellingen geformuleerd om duurzamer te worden in de komende jaren. De supermarktketen maakte dinsdag bekend dat de CO2-uitstoot van heel de keten in 2030 met minstens 37 procent moet zijn teruggebracht. Tegen 2050 zou deze op nul moeten uitkomen.

2 uur geleden
Chipbedrijf ASMI grote winnaar in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de Amsterdamse beurs liet dinsdag een kleine winst zien onder aanvoering van ASMI. De chipmachinefabrikant verwacht dat de resultaten minder gedrukt zullen worden door nieuwe Amerikaanse beperkingen voor de export naar China dan eerder gedacht. ASMI schroefde daardoor zijn omzetverwachting voor het huidige kwartaal op. Het aandeel werd ruim 5 procent meer waard.

2 uur geleden
Duitsland sluit langjarige deal voor vloeibaar aardgas uit Qatar

DOHA (ANP/BLOOMBERG) - Qatar gaat vloeibaar gemaakt aardgas (lng) leveren aan Duitsland. Het gas uit de Golfstaat is bedoeld ter vervanging van een deel van de gestopte gasstromen uit Rusland in de nasleep van de Russische invasie in Oekraïne en de sancties tegen Moskou.

3 uur geleden