Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak toont geen herstel, KPN omlaag na adviesverlaging

Damrak toont geen herstel, KPN omlaag na adviesverlaging

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse effectenbeurs liet donderdag geen herstel zien na de koersdalingen van de afgelopen dagen. Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield was, zonder duidelijke reden, de sterkste stijger bij de hoofdfondsen met een koerswinst van 3,3 procent. Telecombedrijf KPN (min 2,5 procent ) stond onderaan na een adviesverlaging van investeringsbank Berenberg.

De stemming op de aandelenmarkten was terughoudend na een stroom van bedrijfsresultaten die gemengd werden ontvangen. Beleggers verwerkten daarnaast nog de vergaderingsnotulen van de Federal Reserve. Daaruit bleek dat de beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank verwachten dat er meer rentestappen nodig zijn om de inflatie te beteugelen. Ook viel de inflatie in de eurozone in januari iets hoger uit dan eerder gemeld.

De AEX, de belangrijkste beursgraadmeter in Amsterdam, sloot 0,1 procent in de min op 755,72 punten. De MidKap eindigde 0,3 procent lager op 1013,93 punten. Frankfurt, Parijs en Londen deden het beter met winsten tot 0,6 procent.

Hogere olieprijs

Chipbedrijf Besi, die woensdag al ruim 10 procent omhoog schoot na de publicatie van een gunstig kwartaalrapport, kreeg er nog eens 0,7 procent bij. Branchegenoot ASMI profiteerde van een koopadvies door Citi en won 1,2 procent. Olie- en gasconcern Shell was gewild dankzij een hogere olieprijs en sloot met een plus van 1,3 procent.

DSM verloor 1,8 procent. De Europese Commissie is akkoord met de fusie van het speciaalchemiebedrijf met zijn Zwitserse branchegenoot Firmenich.

Bodemonderzoeker

In de MidKap zakte Fugro 5,5 procent. De bodemonderzoeker boekte in het laatste kwartaal van 2022 meer omzet, maar zag de winst dalen. Analisten van ING noemen het ook teleurstellend dat het bedrijf opnieuw geen dividend uitkeert.

SBM Offshore werd 3 procent lager gezet. De maritiem dienstverlener meldde resultaten die in lijn waren met de eigen verwachtingen. Ook industrieel concern Aalberts (min 5 procent) opende de boeken. Het bedrijf zag de omzet en winst vorig jaar stijgen, maar beleggers hadden op meer gehoopt.

ForFarmers

AMG zag een forse openingswinst verdampen en eindigde 0,3 procent lager. De metalengroep boekte afgelopen jaar recordresultaten dankzij de goede verkopen van lithium, een belangrijk materiaal voor elektrische auto's.

ForFarmers leverde 4,9 procent in. De omzet van het veevoerbedrijf steeg door prijsverhogingen hard, maar de hoeveelheid verkocht veevoer daalde doordat varkenshouders in Europa moeite hebben winst te maken op hun vlees. Ook Van Lanschot Kempen (min 4,5 procent) werd in de verkoop gezet. De bank meldde een lagere winst, doordat het een eenmalige last moest nemen in verband met een overname.

Vliegtuigmotoren

In Londen schoot Rolls-Royce 23 procent omhoog. De Britse fabrikant van vliegtuigmotoren boekte vorig jaar meer winst dan verwacht en beloofde spoedig weer dividend uit te keren.

De euro was 1,0592 dollar waard, tegenover 1,0603 een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 2 procent duurder op 75,41 dollar per vat. Brentolie steeg 1,8 procent in prijs tot 82,06 dollar per vat.

Meer uit Financieel

TenneT: nieuwe kerncentrales niet probleemloos op stroomnet

ARNHEM (ANP) - De twee nieuwe kerncentrales die het kabinet wil laten bouwen, kunnen in de meeste gevallen niet probleemloos op het overvolle stroomnet worden aangesloten. Hoogspanningsnetbeheerder TenneT deed onderzoek naar verschillende mogelijkheden met kerncentrales in het Zeeuwse Borssele en op de Maasvlakte in Rotterdam, de twee locaties die het kabinet in beeld heeft.

40 minuten geleden
Verzekeraar NN schittert op Damrak, Air France-KLM hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen op het Damrak na de publicatie van gunstige jaarresultaten. Het concern deed vooral goede zaken bij onderdeel NN Bank dankzij de gestegen rente. Ook ging het volgens het bedrijf goed met het Nederlandse schadebedrijf. NN Group zag de jaarwinst wel dalen, maar liet in de tweede helft van het jaar een sterke verbetering zien.

2 uur geleden
Hoogleraar: ambitie van bouw bijna miljoen woningen niet haalbaar

DEN HAAG (ANP) - De komende jaren gaan geen 981.000 woningen gebouwd worden, het aantal dat het demissionaire kabinet tot 2030 voor ogen heeft. Dat zegt ook Peter Boelhouwer, hoogleraar Huisvestingssystemen aan de TU Delft, tijdens de Woontop in Den Haag. "De opgave is enorm", voegt hij daaraan toe. Boelhouwer denkt dat het woningtekort de komende jaren bovendien zal oplopen. Eerder gaven andere vastgoedexperts al aan dat de kabinetsplannen niet haalbaar zijn.

3 uur geleden
Controle op verhuurders Airbnb strenger door nieuwe Europese wet

DEN HAAG (ANP) - Mensen die hun huis verhuren aan vakantiegangers via platforms als Airbnb en Booking krijgen binnenkort te maken met strengere Europese regels. Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met een wet die voorschrijft dat de platforms gegevens over verhuurders moeten delen met onder meer gemeenten. Lokale bestuurders kunnen daardoor strenger optreden als verhuurders zich niet aan de regels houden.

3 uur geleden
Weight Watchers onderuit op Wall Street na vertrek Oprah

NEW YORK (ANP) - Weight Watchers ging donderdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers schrokken van de aankondiging dat Oprah Winfrey dit jaar stopt als bestuurslid van de dieetorganisatie. De presentatrice zit sinds oktober 2015 in het bestuur, maar stelt zich niet beschikbaar voor een nieuwe termijn bij de aandeelhoudersvergadering in mei. Eerder zorgde Oprah ook al voor opschudding, nadat zij toegaf afslankmedicijnen te gebruiken. Het aandeel WW International kelderde bijna 22 procent.

4 uur geleden
Forse kwartaalwinst voor El Al door oorlog in Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israƫlische luchtvaartmaatschappij El Al heeft in het laatste kwartaal van 2023 aanzienlijk meer winst gemaakt dan in dezelfde periode het jaar daarvoor. El Al vervoerde veel militaire reservisten naar Israƫl en profiteerde van het feit dat ze een van de weinige luchtvaartmaatschappijen is die nog van en naar Tel Aviv vliegt.

5 uur geleden
Air France-KLM: geen geld apart gezet voor onwettige coronasteun

PARIJS (ANP) - Air France-KLM heeft vooralsnog geen voorziening getroffen voor de miljarden aan coronastaatssteun die het luchtvaartconcern onterecht heeft ontvangen. Dat meldde topman Ben Smith in een toelichting op de jaarcijfers. Het gaat om steunpakketten van Frankrijk en Nederland die het bedrijf door de pandemie moesten helpen. Daarvoor had de Europese Commissie toestemming gegeven, maar die werd onlangs nietig verklaard door de Europese rechter.

5 uur geleden