Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak stevent af op positief begin van beursweek

Damrak stevent af op positief begin van beursweek

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs lijkt maandag het herstel van voor het weekeinde voort te zetten. De week begint relatief rustig. Op het Damrak is het kwartaalcijferseizoen vrijwel voorbij. Wel houden verschillende grote Nederlandse bedrijven, waaronder Shell, ASMI, Signify, NN Group en ASR, deze week hun jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen.

Later in de week gaat de aandacht vooral uit naar de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Federal Reserve. Mogelijk komt daaruit meer naar voren over hoe de Fed-bestuurders denken over de oplopende inflatie, die afgelopen week voor onrust zorgde op de aandelenmarkten.

De AEX-index op Beursplein 5 koerst op basis van de openingsindicatoren af op een licht hoger begin van de nieuwe handelsweek. Ook de andere Europese beursgraadmeters lijken in het groen te openen na de koerswinsten op vrijdag. In de Aziatische regio lieten de belangrijkste aandelenmarkten maandag een gemengd beeld zien. In Japan en Taiwan gingen de beurzen omlaag door zorgen over de stijging van het aantal coronabesmettingen in beide landen.

Luchtvaartsector

De luchtvaartsector blijft ook in de schijnwerpers staan. Het Verenigd Koninkrijk zal terughoudend zijn met het uitbreiden van de groene lijst van landen waar mensen naartoe mogen reizen, zonder dat ze bij terugkomst in quarantaine hoeven. Premier Boris Johnson zegt de lijst niet te snel uit te willen breiden vanwege het risico op nieuwe coronavarianten.

Daarnaast verwerken beleggers de resultaten van Ryanair. De Ierse budgetmaatschappij leed afgelopen boekjaar een fors verlies door de lockdowns en reisbeperkingen vanwege de coronapandemie. De luchtvaartmaatschappij zag de boekingen vanaf begin april wel flink aantrekken, maar spreekt nog geen verwachtingen uit voor het hele jaar vanwege de aanhoudende onzekerheid rond de coronasituatie.

Bayer

Ook B&S Group kwam met cijfers. De distributeur en groothandelsbedrijf zette een lagere kwartaalomzet in de boeken. De onderneming die zich bezighoudt met de bevoorrading van cruiseschepen, maar ook met de distributie van alle grote drank- en parfummerken, kampte met tegenwind als gevolg van de coronacrisis.

In Frankfurt gaat de aandacht uit naar Bayer. Het Duitse chemieconcern heeft wederom een zaak verloren in de juridische strijd rond bestrijdingsmiddel Roundup. Het Amerikaanse hof van beroep in San Francisco weigerde om een beslissing uit 2019 nietig te verklaren, waarin wordt gesteld dat het middel kankerverwekkend is. Het besluit kan meer consumenten aanmoedigen een claim tegen Bayer in te dienen.

De euro was 1,2130 dollar waard tegenover 1,2132 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 65,17 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent minder op 68,44 dollar per vat.

Meer uit Financieel

EU eens over verbod op vernietiging onverkochte kleding

BRUSSEL (ANP) - Onverkochte kleding en schoenen mogen in de Europese Unie binnenkort niet meer zomaar worden vernietigd. Ook tal van andere producten moeten duurzamer worden ontworpen en minder vaak op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven belanden, hebben de EU-landen en het Europees Parlement afgesproken.

30 minuten geleden
Uitgever videogame Grand Theft Auto lager op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Computergamebedrijf Take-Two Interactive Software, de uitgever van het zeer populaire spel Grand Theft Auto, stond dinsdag bij de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Dochteronderdeel Rockstar Games heeft maandag een eerste trailer vrijgegeven van de langverwachte game Grand Theft Auto VI. Het spel verschijnt in 2025.

56 minuten geleden
Storing Rabobank verholpen

UTRECHT (ANP) - De storing bij de Rabobank waardoor klanten dinsdag onder meer geen onlinebetalingen konden doen, is verholpen. Alle systemen werken weer, laat een woordvoerder weten.

1 uur geleden
Meer geshopt in week voor pakjesavond dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Het winkelend publiek in Nederland rekende in de week voor pakjesavond vaker af dan een jaar eerder, zowel in de winkels als online. Zaterdag was in winkels de drukste dag, zegt Betaalvereniging Nederland. Naar schatting rekenden mensen die dag ruim 20 miljoen keer iets aan de kassa in de winkel af voor een totaalbedrag van 579 miljoen euro, aldus de organisatie.

1 uur geleden
GfK: minder elektronica verkocht tijdens Black Friday

AMSTELVEEN (ANP) - Nederlanders hebben in de week van koopjesfestijn Black Friday minder elektronische apparaten gekocht dan een jaar eerder, meldt marktonderzoeker GfK. De dagen waarin winkeliers stunten met grote kortingen zorgden door hogere gemiddelde prijzen wel voor een kleine omzetstijging.

2 uur geleden
Nederland en andere landen mogen geld steken in 'cloud'

BRUSSEL (ANP) - Nederland en andere EU-landen mogen 1,2 miljard euro steken in de ontwikkeling van clouddiensten. De Europese Commissie laat de normaliter verboden staatssteun toe om de baanbrekende innovatie van de grond te krijgen.

3 uur geleden
Vliegverkeer luchthaven München hervat, nog wel grote beperkingen

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Het vliegverkeer van en naar de luchthaven van München wordt geleidelijk hervat. Dinsdagochtend konden vliegtuigen niet landen of opstijgen als gevolg van voorspelde ijzel. Wel waarschuwt de luchthaven dat reizigers rekening moeten houden met "massale beperkingen".

3 uur geleden