Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak stevent af op hoger begin van drukke cijferweek

Damrak stevent af op hoger begin van drukke cijferweek

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs lijkt maandag rustig te beginnen aan de nieuwe handelsweek. Er staan weinig bedrijfsresultaten op het programma en Wall Street blijft dicht vanwege President's Day. Later in de week openen de AEX-bedrijven DSM, Ahold Delhaize, AkzoNobel, ASR, NN Group en Galapagos de boeken. Ook de door de coronacrisis zwaar getroffen luchtvaartcombinatie Air France-KLM geeft inzicht in de stand van zaken. De openingsindicatoren wijzen op een positief begin van de beurshandel op het Damrak.

In de strijd tegen het coronavirus hebben inmiddels 15 miljoen Britten een eerste prik tegen het virus gekregen. Dat is bijna een kwart van de totale bevolking van 66 miljoen. De Britten beginnen maandag aan een nieuwe fase van hun vaccinatiecampagne, waarbij mensen tussen de 65 en 69 jaar en bepaalde "kwetsbare" groepen worden ingeënt. Door de succesvolle campagne toont premier Boris Johnson zich optimistisch dat hij over een week wellicht wat versoepelingen van de strenge coronamaatregelen bekend kan maken.

Op het Damrak zullen ING en roestvrijstaalmaker Aperam mogelijk bewegen op advieswijzigingen. Analisten van Morgan Stanley werden positiever over ING en AlphaValue schroefde zijn aanbeveling voor Aperam op naar kopen.

Volkswagen

In Frankfurt gaat de aandacht uit naar Volkswagen. Topman Herbert Diess van het Duitse autoconcern zei in een interview met de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung "niet bang" te zijn voor de komst van een elektrische auto van het Amerikaanse techconcern Apple. Diess denkt overigens dat een elektrische en zelfrijdende auto van Apple er niet heel snel zal zijn, omdat de auto-industrie heel anders is dan de technologiesector.

Ook Vivendi staat in het nieuws. Het Franse mediaconglomeraat is van plan om voor het einde van het jaar muziekconcern Universal Music Group (UMC) naar de beurs in Amsterdam te brengen. De bedoeling is om een belang van 60 procent in de markt zetten. Vivendi mikt op een waardering van het bedrijf van minstens 30 miljard dollar. Vivendi verkocht eind 2019 al een groot belang in UMC aan een consortium onder leiding van het Chinese internetbedrijf Tencent.

Koersen

De Europese beurzen sloten vrijdag hoger. De AEX-index steeg 1,9 procent tot 676,83 punten en de MidKap klom 0,9 procent tot 1011,74 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 0,9 procent. Wall Street ging licht hoger het weekeinde in. De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent in de plus op 31.458,40 punten. De brede S&P 500 en techbeurs Nasdaq dikten 0,5 procent aan.

De euro was 1,2133 dollar waard, tegenover 1,2127 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 2,2 procent tot 60,77 dollar. Brentolie kostte 1,8 procent meer op 63,53 dollar.

Meer uit Financieel

IMF: Surinaamse economie stabieler dankzij pijnlijke hervormingen

PARAMARIBO (ANP) - De economische aanpak van de Surinaamse regering begint vruchten af te werpen, vindt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het bestuur van het fonds staat achter de evaluatie van de IMF-missie die in augustus in Paramaribo naging of de regering van president Chan Santokhi zich houdt aan de afspraken met het fonds.

1 uur geleden
Onderzoek: ING en ABN haalden miljarden aan fossiele obligaties op

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO hebben sinds de totstandkoming van het klimaatakkoord van Parijs olie-, gas- en kolenbedrijven geholpen met het uitschrijven van 100 miljard euro aan obligaties. Dat gebeurde ondanks toezeggingen van Europese banken om minder te investeren in fossiele brandstoffen. Dat melden onderzoeksplatforms Investico en Follow the Money op basis van onderzoek, dat werd uitgevoerd in samenwerking met tien andere internationale media.

1 uur geleden
ABN AMRO: winkelstraat wordt leger, toch ook kansen pandeigenaren

AMSTERDAM (ANP) - De huidige economische omstandigheden leiden tot grote uitdagingen voor ondernemers in de winkelstraat. Zo werd vorige week elektronicaketen BCC failliet verklaard en eerder al kledingwinkelketens Scotch & Soda en Score. Volgens ABN Amro neemt het aantal faillissementen de komende tijd naar verwachting toe. Maar de bank denkt dat er ook kansen liggen voor vastgoedeigenaren.

6 uur geleden
ABN AMRO: winkelstraat wordt leger, toch ook kansen pandeigenaren

AMSTERDAM (ANP) - De huidige economische omstandigheden leiden tot grote uitdagingen voor ondernemers in de winkelstraat. Zo werd vorige week elektronicaketen BCC failliet verklaard en eerder al kledingwinkelketens Scotch & Soda en Score. Volgens ABN Amro neemt het aantal faillissementen de komende tijd naar verwachting toe. Maar de bank denkt dat er ook kansen liggen voor vastgoedeigenaren.

7 uur geleden
Wall Street terughoudend, beleggers wachten op nieuwe rentehints

NEW YORK (ANP) - De beurzen in New York waren maandag de gehele dag voornamelijk terughoudend, om uiteindelijk hoger te sluiten. Beleggers lijken uit te kijken naar nieuwe macro-economische rapporten die later deze week verschijnen. Daaruit wordt mogelijk duidelijk in hoeverre het beleid van de Amerikaanse centrale bank effect sorteert. Vorige week liet de Federal Reserve de rente nog ongewijzigd, al bleek uit prognoses dat de rentes mogelijk langer dan verwacht hoog zullen blijven.

9 uur geleden
Air France-KLM bestelt vijftig schonere vliegtuigen bij Airbus

TREMBLAY-EN-FRANCE (ANP) - Luchtvaartconcern Air France-KLM heeft een overeenkomst getekend voor de levering van vijftig nieuwe vliegtuigen van Airbus. Het gaat om het type A350, dat volgens KLM geldt als "het zuinigste en stilste model van zijn generatie". KLM benadrukt dat de aanschaf nog wel onder voorbehoud is van advies van de ondernemingsraad.

10 uur geleden
TenneT sluit miljardendeal voor modernisering hoogspanningsnet

ARNHEM (ANP) - Netbeheerder TenneT heeft een raamovereenkomst getekend met een totaalwaarde van 1,9 miljard euro voor de levering van compensatiespoelen en vermogenstransformatoren aan Nederland en Duitsland. De deal is gesloten met vier leveranciers, die elk ongeveer een kwart gaan leveren. De spoelen en transformatoren zijn volgens TenneT nodig voor de optimalisatie en het onderhoud van het hoogspanningsnet.

12 uur geleden