Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak schuift rentezorgen aan de kant, chipbedrijven aan kop

Damrak schuift rentezorgen aan de kant, chipbedrijven aan kop

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak schoven dinsdag de rentezorgen weer aan de kant en gingen op koopjesjacht. Vooral de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML werden opgepikt na de forse koersverliezen een dag eerder. Ook Philips stond in de belangstelling wegens de uitbreiding van een eerdere terugroepactie voor bepaalde ademhalingsapparaten van het zorgtechnologiebedrijf.

Na de waarschuwingen van de centrale bankiers in de Verenigde Staten en Europa voor stevige renteverhogingen om de hoge inflatie te bestrijden, kijken beleggers vooral uit naar het Europese inflatiecijfer, dat woensdag op het programma staat. Ook wordt gewacht op het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag verschijnt.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,8 procent hoger op 704,06 punten. Maandag zakte de hoofdindex voor het eerst in ruim een maand tijd onder de 700 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 948,97 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tot 1,7 procent bij.

Chipbedrijven

ASMI, Besi en ASML stegen tot 4,4 procent. Een dag eerder raakten de chipbedrijven nog tot 4,6 procent kwijt. Ook maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, fintechbedrijf Adyen en ING stonden in de kopgroep van de AEX, met plussen van ruim 2 procent.

Philips klom 0,9 procent. Volgens de Amerikaanse toezichthouder moet het concern nu ongeveer 1700 ademhalingsapparaten wereldwijd teruggeroepen. Eerder waren dat er 43. Philips is al bezig met een grote terugroepactie van apneu-apparaten vanwege isolatieschuim dat kan afbrokkelen met mogelijke gezondheidsproblemen voor gebruikers tot gevolg. In totaal moeten 5,5 miljoen van deze apparaten worden vervangen.

Shell

Olie- en gasconcern Shell sloot de rij met een min van 1,9 procent vanwege een terugval van de olieprijzen na de sterke opmars aan het begin van de week. Een vat Amerikaanse olie werd 1,6 procent goedkoper en kostte 95,46 dollar. Brentolie werd 2,4 procent goedkoper op 102,58 dollar. Maandag stegen de olieprijzen nog met ruim 4 procent.

In de MidKap klom energiespecialist Alfen meer dan 2 procent na het binnenslepen van een grote opdracht in Zweden. Bij de kleinere bedrijven steeg NX Filtration ruim 3 procent. De Enschedese producent van waterzuiveringstechnologie zag de omzet in de eerste zes maanden van dit jaar groeien.

Engie

In Parijs klom Engie dik 1 procent. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom heeft de gasleveringen aan het Franse energiebedrijf verminderd. Engie heeft naar eigen zeggen echter genoeg gas om aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen.

De euro was iets meer waard dan de dollar en noteerde op 1,0032 dollar.

Meer uit Financieel

Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

8 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

11 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

12 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

13 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

14 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

15 uur geleden
Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

15 uur geleden