Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak schuift rentezorgen aan de kant, chipbedrijven aan kop

Damrak schuift rentezorgen aan de kant, chipbedrijven aan kop

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak schoven dinsdag de rentezorgen weer aan de kant en gingen op koopjesjacht. Vooral de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML werden opgepikt na de forse koersverliezen een dag eerder. Ook Philips stond in de belangstelling wegens de uitbreiding van een eerdere terugroepactie voor bepaalde ademhalingsapparaten van het zorgtechnologiebedrijf.

Na de waarschuwingen van de centrale bankiers in de Verenigde Staten en Europa voor stevige renteverhogingen om de hoge inflatie te bestrijden, kijken beleggers vooral uit naar het Europese inflatiecijfer, dat woensdag op het programma staat. Ook wordt gewacht op het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag verschijnt.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,8 procent hoger op 704,06 punten. Maandag zakte de hoofdindex voor het eerst in ruim een maand tijd onder de 700 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 948,97 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tot 1,7 procent bij.

Chipbedrijven

ASMI, Besi en ASML stegen tot 4,4 procent. Een dag eerder raakten de chipbedrijven nog tot 4,6 procent kwijt. Ook maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, fintechbedrijf Adyen en ING stonden in de kopgroep van de AEX, met plussen van ruim 2 procent.

Philips klom 0,9 procent. Volgens de Amerikaanse toezichthouder moet het concern nu ongeveer 1700 ademhalingsapparaten wereldwijd teruggeroepen. Eerder waren dat er 43. Philips is al bezig met een grote terugroepactie van apneu-apparaten vanwege isolatieschuim dat kan afbrokkelen met mogelijke gezondheidsproblemen voor gebruikers tot gevolg. In totaal moeten 5,5 miljoen van deze apparaten worden vervangen.

Shell

Olie- en gasconcern Shell sloot de rij met een min van 1,9 procent vanwege een terugval van de olieprijzen na de sterke opmars aan het begin van de week. Een vat Amerikaanse olie werd 1,6 procent goedkoper en kostte 95,46 dollar. Brentolie werd 2,4 procent goedkoper op 102,58 dollar. Maandag stegen de olieprijzen nog met ruim 4 procent.

In de MidKap klom energiespecialist Alfen meer dan 2 procent na het binnenslepen van een grote opdracht in Zweden. Bij de kleinere bedrijven steeg NX Filtration ruim 3 procent. De Enschedese producent van waterzuiveringstechnologie zag de omzet in de eerste zes maanden van dit jaar groeien.

Engie

In Parijs klom Engie dik 1 procent. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom heeft de gasleveringen aan het Franse energiebedrijf verminderd. Engie heeft naar eigen zeggen echter genoeg gas om aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen.

De euro was iets meer waard dan de dollar en noteerde op 1,0032 dollar.

Meer uit Financieel

Post sturen duurder, kwaliteit bezorging gaat achteruit, ziet ACM

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders zijn de afgelopen jaren meer gaan betalen voor het sturen van post, maar de kwaliteit van de bezorging is achteruitgegaan. Dit meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar jaarlijkse Post- en pakketmonitor. De toezichthouder zegt veel klachten te krijgen over post en pakketten die te laat of onzorgvuldig worden bezorgd.

20 minuten geleden
Eurostar gaat investeren in vijftig nieuwe treinen

AMSTERDAM (ANP) - Eurostar gaat investeren in tot vijftig nieuwe treinen. In de toekomst wil Eurostar uiteindelijk 67 treinen laten rijden, dat zijn er zestien meer dan nu. Het is de bedoeling dat de eerste nieuwe treinen vanaf begin 2030 gaan rijden.

1 uur geleden
Honda gaat miljarden investeren in productie elektrische auto's

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Honda gaat de komende jaren miljarden investeren in de productie van elektrische auto's. De Japanse autofabrikant rekent daarmee op een sterk herstel van de vraag naar volledig elektrische voertuigen. De verkopen van elektrische auto's kampen nu juist met tegenwind door een afnemende vraag, sterke concurrentie van goedkope modellen uit China en het afbouwen van subsidies voor de aanschaf van een elektrische auto.

1 uur geleden
EasyJet is in Nederland klaar voor zomerseizoen, zegt directeur

LUTON (ANP) - EasyJet is klaar voor het zomerseizoen met een vliegtuigcapaciteit dat weer op het niveau ligt van voor de coronacrisis. Dat zegt William Vet, directeur namens de luchtvaartmaatschappij in Nederland en Scandinavië. "Qua personeelsbestand en vliegoperatie waren we al op zomersterkte sinds het begin van dit jaar", vertelt hij aan het ANP.

2 uur geleden
Siemens boekt minder winst en verkoopt onderdeel

MÜNCHEN (ANP) - Het Duitse industriële concern Siemens heeft het afgelopen kwartaal de winst zien dalen. Ook het aantal orders nam af. Dat komt onder meer door de aanhoudende zwakke vraag naar automatiseringsproducten voor fabrieken uit China. Siemens kondigde tevens aan het onderdeel Innomotics voor 3,5 miljard euro te verkopen aan de Amerikaanse investeerder KPS Capital Partners.

2 uur geleden
Energiebedrijven vinden akkoord 'goede basis' energietransitie

DEN HAAG (ANP) - Het hoofdlijnenakkoord is "een goede basis" om verder te gaan met de overgang van fossiele naar duurzame energie, vindt Energie-Nederland. PVV, NSC, BBB en VVD hebben onder meer afgesproken dat de energietransitie "een grote impuls" krijgt en gericht moet zijn op minder afhankelijkheid van "onbetrouwbare landen" voor energie. Nederland moet meer eigen duurzame energie produceren.

3 uur geleden
Verzekeraar Aegon stijgt in licht lagere AEX na handelsbericht

AMSTERDAM (ANP) - Aegon behoorde donderdag tot de stijgers in de AEX-index op het Damrak, na een handelsupdate van de verzekeraar. Topman Lard Friese sprak daarin van aanhoudende positieve omstandigheden in de Verenigde Staten en Brazilië. Ook stroomde er meer geld naar de vermogensbeheeractiviteiten. Aegon handhaafde verder de doelstellingen voor dit jaar en 2025. Om de aandeelhouders te belonen gaat de verzekeraar voor 200 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen. Het aandeel werd daarop 1 procent hoger gezet.

4 uur geleden