Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak over breed front vooruit

Damrak over breed front vooruit

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs ging dinsdag over een breed front vooruit. Ook de andere Europese beurzen borduurden voort op het herstel een dag eerder. Naast de aanhoudende stroom van bedrijfsresultaten hielden beleggers de blik gericht op de ontwikkelingen rond de uitbraak van het nieuwe coronavirus in China, waar het dodental en het aantal besmettingen verder zijn gestegen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,1 procent hoger op 599,07 punten. De MidKap dikte 1,6 procent aan tot 929,86 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 1,4 procent. In Shanghai en Shenzhen sloten de beursgraadmeters met winsten van 1,3 procent en ruim 3 procent na de zware koersval aan het begin van de week.

Alle 25 hoofdfondsen op het Damrak stonden in het groen. Biotechnoloog Galapagos en staalconcern ArcelorMittal voerden de stijgers aan met winsten van meer dan 3 procent. Olie- en gasconcern Shell won 1 procent na een koersverlies van 2,5 procent op maandag.

Plus

In de MidKap ging kabel- en telecomconcern Altice Europe aan kop met een plus van ruim 5 procent dankzij een adviesverhoging door Exane BNP Paribas. Bodemonderzoeker Fugro volgde met een winst van 3,1 procent.

BP steeg 3,5 procent in Londen. De winst van het Britse olie- en gasconcern daalde in het vierde kwartaal minder sterk dan analisten hadden verwacht. Ook verhoogde het bedrijf het dividend. Volgens vertrekkend topman Bob Dudley gaat het operationeel goed met het bedrijf.

Carlsberg

In Kopenhagen klom bierbrouwer Carlsberg 1,8 procent. De Deense concurrent van Heineken (plus 0,5 procent) verkocht afgelopen jaar iets meer bier. Vooral bij de speciaalbieren was sprake van een stevige groei. Ook werd meer alcohol vrij bier aan de man gebracht. De brouwer waarschuwde wel voor de impact van het nieuwe coronavirus op de resultaten dit jaar.

De euro was 1,1053 dollar waard tegen 1,1060 dollar een dag eerder. De olieprijzen krabbelden wat op na de flinke daling op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,2 procent tot 50,72 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent meer op 54,84 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Dierenclub: veel meer EU-subsidies naar vlees- en zuivelreclame

AMSTERDAM (ANP) - De Europese Unie heeft vorig jaar 46 miljoen euro subsidie verstrekt voor reclamecampagnes voor vlees en zuivel, meldt dierenrechtenorganisatie Dier&Recht na onderzoek.

33 minuten geleden
ASML onderuit in lagere AEX na tegenvallende bestellingen

AMSTERDAM (ANP) - ASML ging woensdag met bijna 5 procent onderuit op de Amsterdamse beurs. De chipmachinemaker zag de omzet en de winst in het eerste kwartaal dalen ten opzichte van de sterke resultaten in het laatste kwartaal van 2023. Ook kreeg het bedrijf veel minder nieuwe orders binnen dan een kwartaal eerder. In de eerste drie maanden van dit jaar bestelden klanten voor 3,6 miljard euro aan nieuwe machines. In het vierde kwartaal van 2023 was dat nog 9,2 miljard euro.

1 uur geleden
App Telegram rekent binnen een jaar op miljard gebruikers

DUBAI (ANP/RTR) - Het aantal gebruikers van berichtendienst Telegram passeert de komende twaalf maanden waarschijnlijk de 1 miljard, verwacht oprichter Pavel Durov. Na de grootschalige aanval van Rusland op Oekra√Įne in 2022 is de app hard gegroeid.

1 uur geleden
Aandacht voor resultaten ASML en Just Eat Takeaway op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag uit naar de resultaten van chipmachinemaker ASML en Thuisbezorgd-moeder Just Eat Takeaway. ASML zag de omzet en de winst in het eerste kwartaal dalen ten opzichte van de sterke resultaten in het laatste kwartaal van 2023. Ook kreeg het bedrijf veel minder nieuwe orders binnen dan een kwartaal eerder. ASML merkt dat de chipindustrie in een dip zit en verwacht dat de sector volgend jaar herstelt. Het bedrijf handhaafde wel de omzetverwachting voor het hele jaar.

2 uur geleden
Minder bestellingen bij moeder Thuisbezorgd.nl

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, heeft in het eerste kwartaal van dit jaar minder bestellingen verwerkt dan een jaar eerder. Het aantal orders zakte met 6 procent tot ruim 214 miljoen.

3 uur geleden
Minder bestellingen voor chipmachinemaker ASML

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML heeft in het eerste kwartaal minder nieuwe bestellingen binnengehaald dan kenners hadden verwacht. Het bedrijf uit Veldhoven merkt dat de chipindustrie in een dip zit en verwacht dat de sector volgend jaar herstelt.

3 uur geleden
Maker videogame Grand Theft Auto schrapt 5 procent van banen

NEW YORK (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Gamebedrijf Take-Two Interactive Software, bekend van het populaire computerspel Grand Theft Auto, is van plan 5 procent van zijn personeel te ontslaan. Ook schrapt het bedrijf een aantal projecten om kosten te besparen. Het in New York gevestigde bedrijf had al laten weten dat het aan een plan werkte om de kosten te verlagen, nadat het in de laatste drie maanden van vorig jaar tegenvallende winstcijfers had gerapporteerd.

4 uur geleden