Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak over breed front omlaag

Damrak over breed front omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam ging donderdag over een breed front omlaag. Ook de andere Europese beursgraadmeters stonden in het rood. De stemming werd gedrukt door de flinke koersverliezen op Wall Street, waar de grote Amerikaanse technologiebedrijven na een kortstondig herstel opnieuw in de uitverkoop gingen. De vrees voor de negatieve impact van strengere coronamaatregelen in Europa op het economische herstel zorgde eveneens voor terughoudendheid.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,2 procent lager op 538,94 punten. Bijna alle hoofdfondsen verloren terrein. De MidKap daalde 1,1 procent tot 783,60 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt zakten tot 1,1 procent.

Grootste daler in de AEX was biotechnoloog Galapagos met een verlies van 3,7 procent. Ook techinvesteerder Prosus en de chipbedrijven ASMI en ASML stonden in de staartgroep met verliezen tot 2,8 procent. Adyen zakte 2,6 procent. Technologisch topman Arnout Schuijff van de betalingsverwerker legt zijn bestuursfunctie per 1 januari neer. Schuijff was een van de oprichters van het Amsterdamse fintechbedrijf. Supermarktconcern Ahold Delhaize was de enige stijger met een plusje van 0,2 procent.

Shell

ING verloor 0,9 procent. Volgens de Belgische krant De Tijd waren ook bij de Belgische tak van ING de antiwitwascontroles niet helemaal op orde. Uit een onderzoek van de Nationale Bank van Belgiƫ zou onder meer blijken dat ING Belgiƫ onvoldoende waakzaam was met het aanbieden van diensten als 'correspondentbank'. Met die dienst regelt de bank in opdracht van buitenlandse banken onder meer transacties in dollars of verzorgt het internationale overschrijvingen.

Shell daalde 1,9 procent. Het olie- en gasconcern zegt de opties voor zijn belang van 45 procent in het gasproject Malampaya in de Filipijnen te bekijken, waaronder een desinvestering. Daarmee reageerde het bedrijf op berichten in de Filipijnse media over een mogelijke verkoop.

Air France-KLM

Bij de middelgrote bedrijven sloot luchtvaartcombinatie Air France-KLM de rij met een min van 5 procent. Fitnessketen Basic-Fit volgde met een verlies van 3,8 procent. Vastgoedinvesteerder NSI was de sterkste stijger met een plus van 1,6 procent.

De euro was 1,1651 dollar waard, tegenover 1,1672 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 39,66 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent minder op 41,52 dollar per vat.

Meer uit Financieel

WSJ: topmannen OpenAI, Microsoft en Nvidia in AI-adviesraad VS

WASHINGTON (ANP) - Sam Altman, de topman van OpenAI, en de bazen van Nvidia, Microsoft en Alphabet behoren tot de topbestuurders die zullen toetreden tot een nieuwe AI-adviesraad van de Amerikaanse regering. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal. De adviesgroep zal zich richten op het veilige gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) binnen belangrijke onderdelen van de Amerikaanse infrastructuur, de zorg en de economie.

31 minuten geleden
Aantal zakelijke leaseauto's stijgt door krappe arbeidsmarkt

BUNNIK (ANP) - Het aantal leasevoertuigen op de Nederlandse wegen is in de eerste drie maanden van dit jaar toegenomen. Volgens de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) kwamen er vooral meer zakelijke leaseauto's bij, wat de vereniging toeschrijft aan de krapte op de arbeidsmarkt.

33 minuten geleden
Transporttarieven TenneT volgend jaar waarschijnlijk iets omlaag

ARNHEM (ANP) - Netbeheerder TenneT verwacht dat de transportkosten voor het hoogspanningsnet volgend jaar iets lager zullen uitvallen. Volgens de netbeheerder ziet het ernaar uit dat zowel huishoudens als bedrijven hiervan profiteren, al zal het voor huishoudens wel om slechts enkele euro's per jaar gaan.

56 minuten geleden
Digitaal betalen tijdens Koningsdag steeds populairder

AMSTERDAM (ANP) - Digitaal betalen wordt steeds populairder op Koningsdag. Vorig jaar werden op deze dag 30 procent meer Tikkie-transacties verricht dan in 2022. ABN AMRO zag vorig jaar onder meer veel particulieren die zich via Tikkie lieten betalen voor het gebruik van hun toilet. Ook bij de Rabobank worden meer betaalverzoeken verstuurd tijdens Koningsdag.

2 uur geleden
Vergelijkingssite: zonnepanelen pas na tien jaar terugverdiend

UTRECHT (ANP) - De terugverdientijd van zonnepanelen is voor een gemiddeld huishouden opgelopen naar meer dan tien jaar. Dat zegt energievergelijker Keuze.nl op basis van eigen onderzoek. Dat zou flink langer zijn dan wat installateurs klanten doen geloven.

3 uur geleden
Moederbedrijf Douglas stijgt fors bij beursgang op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - CVC Capital Partners is vrijdag hard gestegen bij de beursgang in Amsterdam. De eigenaar van cosmetica- en parfumerieketen Douglas en het bekende Zwitserse horlogemerk Breitling noteerde kort na aanvang van de handel op 17,55 euro. Dat is een kwart meer dan de introductieprijs van 14 euro per aandeel.

4 uur geleden
KLM-personeel mag voortaan ook sneakers dragen

AMSTELVEEN (ANP) - KLM-medewerkers mogen binnenkort ook sneakers onder hun uniform dragen tijdens het werk. De meeste vrouwelijke medewerkers dragen nu nog hakken, maar vanaf 6 mei mogen ze ook kiezen voor een sportieve schoen. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van Luchtvaartnieuws. Volgens de vliegtuigmaatschappij zorgt dit voor meer comfort tijdens het werk en draagt het bij aan het welzijn van de medewerkers.

4 uur geleden