Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak maakt zich op voor voorzichtig herstel

Damrak maakt zich op voor voorzichtig herstel

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index stevent dinsdag af op een voorzichtig herstel, na de stevige verliesbeurt een dag eerder. Beleggers kijken onder meer uit naar de cijfers over de bedrijvigheid in de Europese en Amerikaanse dienstensector, die later op de dag naar buiten komen. Daarnaast verwerken de markten de lagere slotstanden op Wall Street, waar vooral de grote Amerikaanse techbedrijven flinke koersverliezen leden.

De hoofdindex op Beursplein 5 lijkt op basis van de openingsindicatoren 0,2 procent hoger te beginnen aan de nieuwe handelsdag. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met kleine winsten openen. De aandelenmarkten in Azië gingen dinsdag overwegend omlaag. De Nikkei in Tokio sloot 2,2 procent in de min door inflatiezorgen en een aanhoudende krimp van de Japanse dienstensector. In Australië hield de centrale bank de rente conform verwachting ongewijzigd.

In Shanghai was de beurs nog gesloten vanwege een lange vakantieperiode in China. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 0,1 procent in de min. De handel in het aandeel Evergrande lag nog altijd stil. Maandag werd de handel al onderbroken in afwachting van belangrijk nieuws rond het financieel geplaagde concern. Volgens Chinese staatsmedia zou het Chinese vastgoedconcern Hopson Development een meerderheidsbelang willen nemen in de vastgoeddivisie van Evergrande.

Olieprijzen

Op het Damrak liet kunstmestproducent OCI weten een deel van het belang in dochterbedrijf Fertiglobe in oktober naar de beurs van Abu Dhabi te brengen. Fertiglobe is een samenwerking van OCI en oliebedrijf ADNOC en houdt zich bezig met de productie van kunstmest en ammoniak.

Galapagos kwam met resultaten van zijn onderzoek naar het middel filgotinib bij patiënten met actieve colitis ulcerosa, een chronische ontstekingsaandoening van het maag-darmkanaal. Volgens directeur medische zaken Walid Abi-Saab heeft de studie een schat aan gegevens opgeleverd over de werkzaamheid en het veiligheidsprofiel van filgotinib.

De olieprijzen gingen licht vooruit na de flinke opmars op maandag, die volgde op het besluit van oliekartel OPEC en zijn bondgenoten om vast te houden aan de plannen voor een geleidelijke verhoging van de olieproductie. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder op 77,73 dollar en Brentolie kostte 0,2 procent meer op 81,44 dollar per vat. De euro was 1,1595 dollar waard tegen 1,1616 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Rechter verklaart Big Bazar failliet na meerdere reddingspogingen

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft Big Bazar failliet verklaard, meldt de rechtbank dinsdag. De koopjesketen kampte met financiële problemen en kreeg steeds meer klachten binnen over onbetaalde rekeningen. Maandag deed Big Bazar nog een laatste reddingspoging in de rechtbank in Leeuwarden, maar die mislukte.

1 uur geleden
Big Bazar betaalt vlak voor verwacht bankroet toch geen lonen uit

DIEMEN (ANP) - Personeel van Big Bazar heeft maandag toch geen loon uitbetaald gekregen over de maand september. Zo'n overboeking vlak voor het verwachte faillissement van de winkelketen zou kunnen worden gezien als verboden bevoordeling van een groep schuldeisers, geeft de advocaat van het bedrijf aan. Eerder stelde Big Bazar dat de lonen van de circa 1300 medewerkers maandag nog betaald zouden worden.

1 uur geleden
Voor het eerst emissierechten verhandeld op Indonesische beurs

JAKARTA (ANP/BLOOMBERG) - Op de beurs van Jakarta zijn dinsdag voor het eerst CO2-emissierechten verhandeld. Met de emissiehandel hoopt het land energieproducenten te stimuleren om te vergroenen. De elektriciteitsvoorziening in het land leunt nog vooral zwaar op vervuilende kolencentrales. Zij krijgen nu voor het eerst een financiële prikkel om hun uitstoot te verlagen.

2 uur geleden
Belgische eigenaar EW koopt ook Happinez en Psychologie Magazine

AMSTERDAM (ANP) - De van oorsprong Belgische uitgever van tijdschriften Roularta koopt branchegenoot WPG Media. Daarmee haalt de eigenaar van opinieblad EW Magazine bladen als Happinez en Psychologie Magazine binnen.

2 uur geleden
ASMI verliest op lagere aandelenbeurs in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met verliezen aan een nieuwe handelssessie begonnen. Bij beleggers leeft nog altijd de vrees voor een langere periode van hogere rentes, die de waarde van aandelen drukken. Op het Damrak ging de aandacht ook uit naar de nieuwe verwachtingen die chipbedrijf ASMI in de aanloop naar zijn beleggersdag uitsprak.

2 uur geleden
Aardappelbedrijf HZPC denkt na hack gestolen geld terug te krijgen

JOURE (ANP) - Een Friese aardappelveredelaar die slachtoffer werd van een cyberaanval, verwacht het door hackers gestolen geldbedrag terug te krijgen. Een week geleden werd bekend dat criminelen een fiks bedrag van de rekening van Royal HZPC uit Joure konden overboeken naar hun eigen rekening. Maar nu is het gelukt rekeningen waar dat geld op staat te blokkeren, meldt het miljoenenbedrijf.

3 uur geleden
ASMI trekt aandacht op Damrak met hogere omzetverwachting

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijf ASMI kan dinsdagochtend op de aandelenbeurs in Amsterdam op belangstelling rekenen. De toeleverancier voor chipfabrikanten verhoogde de eigen omzetverwachtingen voor 2025 en hield vast aan de eerder geraamde winstmarges voor de komende paar jaar.

3 uur geleden