Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak maakt zich op voor herstel na viruszorgen

Damrak maakt zich op voor herstel na viruszorgen

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs lijkt woensdag weer wat te herstellen na de verliesbeurt een dag eerder. De aanhoudende onzekerheid rond de nieuwe coronavariant Omikron blijft daarbij echter boven de markten hangen. Ook verwerken beleggers de uitlatingen van de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell over een mogelijk snellere afbouw van de coronasteun om de hard oplopende inflatie te beteugelen.

De inflatie blijkt hardnekkiger dan verwacht en volgens Powell hoeft het woord "voorbijgaand" niet meer te worden gebruikt bij de inflatie. De Federal Reserve is vorige maand begonnen met de afbouw van de coronasteun en die is volgens de huidige planning halverwege volgend jaar afgerond. Medio december is er nog een beleidsvergadering van de centrale bank waarin een versnelde afbouw kan worden besproken.

De AEX-index op Beursplein 5 koerst op basis van de openingsindicatoren af op een positief begin van de laatste maand van het jaar. Ook de andere Europese beursgraadmeters lijken met winsten te openen. De belangrijkste aandelenmarkten in Azië gingen woensdag overwegend vooruit. De Nikkei in Tokio sloot 0,4 procent in de plus. De beurs in Shanghai won 0,3 procent.

Intertrust

Uit cijfers van marktonderzoekers Caixin en Markit bleek dat de Chinese industrie in november licht is gekrompen, terwijl de Japanse industrie vorige maand sterker groeide dan verwacht. Later op de dag worden ook de cijfers over de bedrijvigheid in de industrie van de eurozone en de Verenigde Staten bekendgemaakt. Ook wordt uitgekeken naar het banencijfer van de Amerikaanse loonstrookverwerker ADP.

Op het Damrak gaat de aandacht uit naar Intertrust. Investeerder CVC Capital Partners voert geen gesprekken meer met financieel dienstverlener over een mogelijke overname. De exclusieve gesprekken die half november waren begonnen zijn afgebroken. CVC had 18 euro per aandeel over voor Intertrust. Het bedrijf liet eerder al weten door meerdere partijen te zijn benaderd met biedingen tot 22 euro per aandeel.

ForFarmers

Veevoerbedrijf ForFarmers liet weten voor maximaal 50 miljoen euro aan eigen aandelen in te gaan kopen. Het inkoopprogramma begint op 2 december en loopt tot 31 december 2023. Speciaalchemiebedrijf Corbion haalde met succes 100 miljoen euro op met de plaatsing van obligaties bij vier institutionele investeerders.

De euro was 1,1329 dollar waard, tegen 1,1277 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,1 procent meer op 68,21 dollar en Brentolie klom 3,3 procent in prijs tot 71,52 dollar.

Meer uit Financieel

Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

2 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

5 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

7 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

1 dag geleden
Arriva wil meer dan twintig trajecten van NS overnemen

HEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.

1 dag geleden
President Biden dinsdag naar stakend personeel autofabrikanten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat dinsdag naar Michigan om zijn steun te betuigen voor de staking bij de grote autofabrikanten in Detroit. Die vakbondsactie houdt de Amerikaanse auto-industrie al meer dan een week in de greep. Biden wil een dag voor voormalig president Donald Trump bij de stakers langsgaan.

1 dag geleden