Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak maakt zich op voor drukke cijferdag

Damrak maakt zich op voor drukke cijferdag

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich donderdag op voor een drukke cijferdag. Op het Damrak openden onder meer de grote AEX-bedrijven ArcelorMittal en Shell de boeken. Ook advies- en ingenieursbureau Arcadis en bodemonderzoeker Fugro kwamen met cijfers. Buiten het Damrak gaven grote Europese bedrijven als bierbrouwer AB InBev, vliegtuigbouwer Airbus, voedingsconcern Danone, autofabrikant Volkswagen en farmaceut AstraZeneca inzicht in de stand van zaken.

De markten verwerken daarnaast nog het besluit van de Federal Reserve (Fed). De Fed hield de rente ongewijzigd, maar ziet de grootste economie ter wereld wel dusdanig snel herstellen dat de doelen van het stimuleringsbeleid dichterbij komen. Centralebankpresident Jerome Powell verklaarde dat tijdens de beleidsvergadering is gesproken over het afbouwen van de obligatie-aankopen, maar verzekerde dat het nog een poos zal duren voordat de Fed de rente zal verhogen.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt op basis van de openingsindicatoren licht hoger te beginnen aan de zeer drukke dag. Ook de andere Europese beursgraadmeters zullen naar verwachting met kleine koersuitslagen openen. De belangrijkste aandelenmarkten in Azië gingen donderdag overwegend vooruit. De Nikkei in Tokio sloot 0,7 procent in de plus. De Hang Seng-index in Hongkong boekte een tussentijdse winst van 3 procent dankzij een sterk herstel van de Chinese technologiebedrijven.

Shell

Olie- en gasconcern Shell boekte afgelopen kwartaal weer winst dankzij de hoge olieprijzen. In dezelfde periode een jaar eerder leed Shell nog een fors verlies doordat de olieprijzen hard werden geraakt door de coronapandemie. Om de aandeelhouders te belonen keert Shell meer dividend uit en gaat het concern voor 2 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen.

Staalproducent ArcelorMittal boekte een flinke winst in het tweede kwartaal dankzij het economische herstel van de coronacrisis. Topman Aditya Mittal verwacht dat de vraag in de tweede jaarhelft verder zal toenemen. Om de aandeelhouders te belonen gaat het concern voor 2,2 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen.

Furgo

Bodemonderzoeker Fugro wist in de eerste jaarhelft weer winst te boeken na een fors verlies in dezelfde periode een jaar eerder. Advies- en ingenieursbureau Arcadis zag de omzet en het resultaat stijgen in het afgelopen kwartaal en handhaafde de verwachtingen voor de komende jaren. Financieel dienstverlener Intertrust boekte meer omzet in het tweede kwartaal. De winstmarges stonden wel onder druk door een boete op de Kaaimaneilanden voor het niet nakomen van administratieve verplichtingen.

De euro was 1,1857 dollar waard, tegen 1,1810 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,5 procent tot 72,76 dollar. Brentolie kostte ook 0,5 procent meer, op 75,09 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

22 minuten geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

45 minuten geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 uur geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

2 uur geleden
Hugo Boss onderuit op Duitse beurs na omzetalarm

AMSTERDAM (ANP) - Hugo Boss behoorde dinsdag tot de grote verliezers op de Europese beurzen. Het Duitse modeconcern verlaagde voor de tweede keer zijn omzetverwachting voor het hele jaar na tegenvallende verkopen. Vooral in China en het Verenigd Koninkrijk kampt het bedrijf met een zwakkere vraag van consumenten. Het aandeel zakte 10 procent in Frankfurt.

2 uur geleden
Aandacht voor Amerikaanse banken en winkelverkopen op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar de resultaten van de Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America. Eerder kwamen grote banken als JPMorgan Chase, Goldman Sachs en Citigroup al met kwartaalcijfers, die gemengd werden ontvangen. Ook letten beleggers op de Amerikaanse winkelverkopen, die meer inzicht geven in de kooplust van de consumenten in de grootste economie ter wereld.

3 uur geleden
Nibud bezorgd over onbekendheid met nieuw pensioenstelsel

UTRECHT (ANP) - Een groot deel van de Nederlanders is nog onbekend met de veranderingen die op komst zijn voor hun pensioen en dat baart zorgen, vindt het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Uiterlijk 1 januari 2027 moeten alle pensioenfondsen zijn overgestapt op een nieuw stelsel. Toch wist ruim een op de vijf mensen die de organisatie ondervroeg helemaal niet dat het pensioenstelsel gaat veranderen.

3 uur geleden