Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak maakt zich op voor drukke cijferdag

Damrak maakt zich op voor drukke cijferdag

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich donderdag op voor een drukke cijferdag. Op het Damrak openden onder meer de grote AEX-bedrijven ArcelorMittal en Shell de boeken. Ook advies- en ingenieursbureau Arcadis en bodemonderzoeker Fugro kwamen met cijfers. Buiten het Damrak gaven grote Europese bedrijven als bierbrouwer AB InBev, vliegtuigbouwer Airbus, voedingsconcern Danone, autofabrikant Volkswagen en farmaceut AstraZeneca inzicht in de stand van zaken.

De markten verwerken daarnaast nog het besluit van de Federal Reserve (Fed). De Fed hield de rente ongewijzigd, maar ziet de grootste economie ter wereld wel dusdanig snel herstellen dat de doelen van het stimuleringsbeleid dichterbij komen. Centralebankpresident Jerome Powell verklaarde dat tijdens de beleidsvergadering is gesproken over het afbouwen van de obligatie-aankopen, maar verzekerde dat het nog een poos zal duren voordat de Fed de rente zal verhogen.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt op basis van de openingsindicatoren licht hoger te beginnen aan de zeer drukke dag. Ook de andere Europese beursgraadmeters zullen naar verwachting met kleine koersuitslagen openen. De belangrijkste aandelenmarkten in Azië gingen donderdag overwegend vooruit. De Nikkei in Tokio sloot 0,7 procent in de plus. De Hang Seng-index in Hongkong boekte een tussentijdse winst van 3 procent dankzij een sterk herstel van de Chinese technologiebedrijven.

Shell

Olie- en gasconcern Shell boekte afgelopen kwartaal weer winst dankzij de hoge olieprijzen. In dezelfde periode een jaar eerder leed Shell nog een fors verlies doordat de olieprijzen hard werden geraakt door de coronapandemie. Om de aandeelhouders te belonen keert Shell meer dividend uit en gaat het concern voor 2 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen.

Staalproducent ArcelorMittal boekte een flinke winst in het tweede kwartaal dankzij het economische herstel van de coronacrisis. Topman Aditya Mittal verwacht dat de vraag in de tweede jaarhelft verder zal toenemen. Om de aandeelhouders te belonen gaat het concern voor 2,2 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen.

Furgo

Bodemonderzoeker Fugro wist in de eerste jaarhelft weer winst te boeken na een fors verlies in dezelfde periode een jaar eerder. Advies- en ingenieursbureau Arcadis zag de omzet en het resultaat stijgen in het afgelopen kwartaal en handhaafde de verwachtingen voor de komende jaren. Financieel dienstverlener Intertrust boekte meer omzet in het tweede kwartaal. De winstmarges stonden wel onder druk door een boete op de Kaaimaneilanden voor het niet nakomen van administratieve verplichtingen.

De euro was 1,1857 dollar waard, tegen 1,1810 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,5 procent tot 72,76 dollar. Brentolie kostte ook 0,5 procent meer, op 75,09 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Waakhond VS klaagt cryptobeurs Binance en oprichter aan

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft cryptobeurs Binance en oprichter Changpeng Zhao aangeklaagd. Die zouden verkeerd zijn omgesprongen met de inleg van klanten, investeerders en toezichthouders hebben misleid en de regels rondom effecten hebben overtreden. SEC-voorzitter Gary Gensler stelt dat consumenten hun "zuurverdiende bezittingen" niet "via of bij deze onwettelijke platformen" zouden moeten onderbrengen.

55 minuten geleden
Apple komt met mixed-realitybril, nieuwe software en computers

CUPERTINO (ANP) - Apple heeft zoals verwacht een mixed-realitybril aangekondigd. De Apple Vision Pro kan computerbeelden over de realiteit heen leggen (augmented reality of AR) door middel van camera's die de wereld om je heen tonen, maar kan ook voor virtual reality (VR) gebruikt worden. De aankondiging kwam aan het eind van de jaarlijkse presentatie tijdens ontwikkelaarsconferentie WorldWide Developer Conference (WWDC). Daarvoor gebruikte Apple-topman Tim Cook de legendarische spreuk 'One More Thing', die zijn voorganger Steve Jobs bijvoorbeeld gebruikte bij de introductie van de iPhone.

1 uur geleden
EU verlengt importbeperkingen voor Oekraïens graan

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie wil de importbeperkingen voor graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne verlengen. Oost-Europese boeren kunnen de hervatting van de import van de goedkope waar van Oekraïense concurrenten nog niet aan, meent de Europese Commissie.

1 uur geleden
Schiphol test tilrobot om personeel in bagagehal te helpen

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol test een nieuwe robot die in de bagagehal koffers kan tillen en daarmee het werk voor het personeel kan verlichten. Ook wordt een robot getest die koffers opzij kan schuiven naar de bagageband. De luchthaven kondigt aan nog een aantal andere tilhulpen en volledig geautomatiseerde systemen te willen testen.

3 uur geleden
Streamingdienst Viaplay keldert na winstalarm, UMG daalt mee

AMSTERDAM (ANP) - De Zweedse videostreamingdienst Viaplay is maandag keihard gekelderd op de beurs in Stockholm. De dienst, in Nederland vooral bekend als de plek waar de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League te zien zijn, verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar en trok de prognoses voor de langere termijn in. Ook stapte de topman op.

4 uur geleden
Lagarde: inflatie nog steeds te hoog, meer renteverhogingen nodig

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Consumenten en bedrijven hoeven voorlopig nog niet te verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) stopt met het verhogen van de rente. Volgens president Christine Lagarde zijn er nog geen tekenen dat de hoge inflatie, zoals het duurder worden van voedsel, zijn piek heeft bereikt. Dat is wel nodig voordat de ECB gaat stoppen met zijn maatregelen om de inflatie in te dammen.

4 uur geleden
Werknemers sociaalwerkbedrijven plannen massale staking

UTRECHT (ANP) - Werknemers van sociaalwerkbedrijven gaan woensdag staken, melden vakbonden FNV en CNV. Duizenden werknemers met een arbeidsbeperking gaan demonstreren in Utrecht, aldus de bonden, die laten weten dat zo'n 160 bussen hen vanuit heel Nederland naar de Domstad zullen vervoeren. Ze willen dat hun cao wordt opengebroken en de lonen worden verhoogd.

5 uur geleden