Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak lijkt vrees escalatie conflict Israël af te schudden

Damrak lijkt vrees escalatie conflict Israël af te schudden

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt dinsdag weer op te krabbelen na de aanvankelijke schrikreactie op de verrassingsaanval van Hamas op Israël afgelopen weekeinde. Beleggers trekken zich daarbij op aan de hogere slotstanden op Wall Street, waar investeerders de zorgen over de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten al geleidelijk van zich af wisten te schudden.

Beleggers lijken er vooralsnog vanuit te gaan dat het conflict geen grote gevolgen heeft voor de wereldeconomie. Ook nam maandag de rentevrees in de Verenigde Staten af na opmerkingen van twee bestuurders van de Amerikaanse centrale bank. Die verklaarden dat de recente sterke stijging van de rente op Amerikaanse staatsobligaties zou kunnen zorgen voor meer terughoudendheid op het gebied van kredietverlening. Een verdere renteverhoging door de Federal Reserve zou daardoor mogelijk niet meer nodig zijn.

De olieprijzen vielen dinsdag ook weer wat terug na de sterke opmars een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 85,93 dollar. Brentolie werd ook een half procent goedkoper, op 87,71 dollar per vat. Maandag werd olie nog zo'n 4 procent duurder.

Chipbedrijven

De AEX koerst af op een openingswinst van 0,8 procent. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met kleine plussen beginnen. De Aziatische aandelenmarkten gingen dinsdag overwegend omhoog. In Tokio, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, sloot de Nikkei 2,4 procent hoger door sterke koerswinsten bij de Japanse energiebedrijven. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds ruim 1 procent in de plus en de beurs in Shanghai verloor 0,5 procent. Country Garden kelderde 9,5 procent. Het door schulden geplaagde Chinese vastgoedbedrijf waarschuwde dat het waarschijnlijk niet op tijd aan al zijn betalingsverplichtingen kan voldoen op buitenlandse leningen.

Op het Damrak zullen ASML en ASMI mogelijk bewegen op rapporten van Berenberg. De kenners van de Duitse investeringsbank verlaagden hun koersdoelen voor de twee chipbedrijven. De koopadviezen bleven wel gehandhaafd. Daarnaast schroefden analisten van Kepler Cheuvreux het koersdoel voor betaalbedrijf Adyen flink terug.

Babyvoeding

DSM-Firmenich liet weten in China goedkeuring te hebben gekregen voor de toepassing van twee ingrediënten in de verrijking van babyvoeding. Het speciaalchemiebedrijf spreekt daarbij van een belangrijke mijlpaal.

De euro was 1,0561 dollar waard, tegen 1,0552 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Besi bij stijgers in licht hogere AEX na koopadvies

AMSTERDAM (ANP) - Besi behoorde dinsdag tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak. Het chipbedrijf werd door analisten van investeringsbank Redburn op de kooplijst gezet en klom 3 procent. De algehele stemming op de beursvloeren bleef terughoudend. Beleggers letten vooral op de Federal Reserve, die later op de dag begint aan zijn tweedaagse rentevergadering.

36 minuten geleden
Boetes voor webshops bekende merken om 'nepkortingen'

DEN HAAG (ANP) - Webshops van bekende merken als G-Star, Tommy Hilfiger, Leen Bakker en JYSK hebben boetes gekregen omdat ze kortingsacties hielden die volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) nep waren. Bij de afprijzingen klopte de 'van-prijs' niet, stelt de marktwaakhond. Dat komt neer op misleiding, omdat de korting zo lager uitvalt dan klanten denken of helemaal niet bestond.

45 minuten geleden
Voorman AWVN ziet AI als hulp bij oplossen krapte op arbeidsmarkt

HILVERSUM (ANP) - Kunstmatige intelligentie (AI) kan hulp bieden bij het oplossen van de krapte op de arbeidsmarkt, door medewerkers te ondersteunen en bepaalde taken over te nemen. Dat stelt algemeen directeur Raymond Puts van werkgeversvereniging AWVN op het jaarcongres in Hilversum, waar achthonderd vertegenwoordigers van Nederlandse werkgevers en brancheorganisaties bijeenkomen.

57 minuten geleden
AEX koerst af op hoger begin, focus blijft op Fed en inflatie VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt dinsdag licht hoger te gaan beginnen aan de nieuwe handelsdag. Beleggers kauwen nog na op de uitslagen van de Europese verkiezingen en de verrassende stap van de Franse president Emmanuel Macron om nieuwe parlementsverkiezingen in Frankrijk uit te schrijven. Vooral de beurs in Parijs begon daardoor met een stevig verlies aan de week.

1 uur geleden
Musk zal iPhones verbieden na deal Apple en OpenAI

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Elon Musk verbiedt het gebruik van iPhones door medewerkers van zijn bedrijven als die Apple-smartphones gebruik gaan maken van AI-chatbot ChatGPT van OpenAI. Musk ziet hierin een groot veiligheidsrisico, schreef hij op zijn socialmediaplatform X.

1 uur geleden
Wankel IT-concern Atos kiest voor reddingsplan consultancyfirma

PARIJS (ANP) - Het noodlijdende IT-concern Atos heeft een reddingsvoorstel van een groep onder leiding van consultancyfirma Onepoint geaccepteerd. Bij dat plan wordt 2,9 miljard euro aan schulden omgezet in aandelenkapitaal en krijgt het bedrijf 1,5 miljard euro aan nieuw krediet.

2 uur geleden
Rapport: ruimte voor 60.000 woningen in ongewilde kantoorruimte

AMSTERDAM (ANP) - Met het ombouwen van ongewilde kantoorruimte aan de randen van steden en aan snelwegen kan het woningtekort aanzienlijk worden teruggedrongen. Volgens vastgoedadviseur Colliers kunnen er op deze manier ruim 60.000 woningen bijkomen. In Noord-Holland zou het woningtekort daarmee met 32 procent kunnen dalen.

2 uur geleden