Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak licht omhoog na verliesbeurt

Damrak licht omhoog na verliesbeurt

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam ging dinsdag licht omhoog. Ook de meeste andere Europese beursgraadmeters krabbelden op na de verliesbeurt een dag eerder. De aandacht van beleggers bleef gericht op voortgang van de vaccinatieprogramma's tegen het coronavirus in Europa en de politieke ontwikkelingen rond de afzettingsprocedure tegen de Amerikaanse president Donald Trump.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent in de plus op 644,91 punten. De MidKap won 0,3 procent tot 968,02 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs klommen tot 0,3 procent. Londen daalde een fractie.

Supermarktconcern Ahold Delhaize ging op kop in de AEX met een winst van 2,2 procent. Olie- en gasconcern Shell profiteerde van een koopadvies door Mizuho Securities en volgde met een plus van 1,5 procent. Speciaalchemieconcern DSM kampte met een adviesverlaging door Bernstein en sloot de rij met een verlies van 0,9 procent. In de MidKap was bodemonderzoeker Fugro de grootste stijger met een plus van 2,9 procent. Technologiegroep TKH stond onderaan met een min van 0,6 procent.

UBS

Fastned dikte 8 procent aan. De uitbater van snellaadstations voor elektrische auto's zag de omzet afgelopen kwartaal stijgen, ondanks strenge lockdowns in een flink deel van de landen waar het actief is. Het is het eerste kwartaal sinds de coronacrisis waarin Fastned het beter deed dan voor de virusuitbraak.

In Zürich won UBS 1,5 procent. Voorzitter Axel Weber zei nog steeds vertrouwen te hebben dat topman Ralph Hamers goed werk kan doen bij de Zwitserse bank. Dit ondanks de strafrechtelijke vervolging van de voormalig topman van ING voor het falende toezicht op witwaspraktijken bij de Nederlandse bank. Vorige maand werd door bronnen gemeld dat er interne discussies zijn binnen de top van UBS over de vervolging van Hamers.

Deutsche Bank

Deutsche Bank klom 1 procent in Frankfurt. De grootste bank van Duitsland wil volgens mediaberichten in de toekomst geen zaken meer doen met de Amerikaanse president Donald Trump of zijn bedrijf. Deutsche Bank wordt gezien als de belangrijkste geldschieter van Trump. In Londen steeg Kingfisher dik 3 procent dankzij sterke kwartaalcijfers van de Britse doe-het-zelf-keten.

De euro was 1,2152 dollar waard, tegenover 1,2170 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,9 procent tot 52,72 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent meer op 56,09 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

14 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

17 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

18 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

20 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

20 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden