Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak koerst af op vlak begin van rustige beursdag

Damrak koerst af op vlak begin van rustige beursdag

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs lijkt vrijdag vrijwel vlak te beginnen aan een relatief rustige handelsdag. Na de stroom van bedrijfsresultaten in de afgelopen weken loopt het kwartaalcijferseizoen ten einde. Ook staakte Wall Street donderdag de rally die volgde op de meevallende inflatiecijfers uit de Verenigde Staten.

De afkoelende inflatie in de VS wakkerde de hoop aan dat de Federal Reserve de rente minder fors hoeft te verhogen. Analisten waarschuwen echter dat voorzichtigheid nog altijd gepast is, omdat er nog veel tegenstrijdige signalen zouden zijn over de economie en inflatie.

Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met kleine koersuitslagen openen. In Londen verwerken beleggers het nieuws dat de Britse economie in het tweede kwartaal voor het eerst sinds de coronapandemie is gekrompen. De aandelenmarkten in Aziƫ lieten vrijdag een gemengd beeld zien. In Tokio, waar beleggers terugkeerden na een vrije dag, was de Nikkei een positieve uitschieter met een winst van 2,6 procent.

Ahold Delhaize

Op het Damrak noteert Ahold Delhaize ex-dividend. Dat betekent dat het aandeel geen recht meer geeft over het dividend van de afgelopen periode. Ook blijft de aandacht uitgaan naar de verzekeraars Aegon en NN Group. Aegon won donderdag bijna 9 procent na goed ontvangen kwartaalcijfers. De resultaten van NN Group vielen daarentegen in minder goede aarde en het aandeel verloor 5,5 procent.

De Europese toeleveranciers van Apple zullen mogelijk bewegen op positief nieuws rond de iPhone. Het Amerikaanse techconcern heeft volgens persbureau Bloomberg zijn leveranciers gevraagd om minstens evenveel nieuwe iPhones te produceren als in 2021. Apple lijkt daarmee te rekenen op een aanhoudende sterke vraag naar zijn smartphone ondanks dat de consumentenuitgaven onder druk staan door de hoge inflatie. Het bericht zorgde voor stevige koerswinsten bij de Aziatische Apple-leveranciers.

Farmaceuten

Buiten het Damrak blijven de farmaceuten GSK en Sanofi in de belangstelling staan. Het Britse GSK kelderde donderdag dik 10 procent en het Franse Sanofi raakte meer dan 3 procent kwijt. Volgens analisten van Deutsche Bank hangt de farmaceuten een miljardenclaim boven het hoofd vanwege Zantac, een maagzuurremmer die mogelijk kanker kan veroorzaken. Het middel werd in 2019 van de Amerikaanse markt gehaald na onderzoek door medicijntoezichthouder FDA.

De euro was 1,0315 dollar waard, tegen 1,0338 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent in prijs tot 93,85 dollar per vat. Brentolie kostte 0,4 procent minder op 99,18 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Autoverkoop EU veert in april op na dip in maart

BRUSSEL (ANP) - De verkoop van nieuwe auto's in de Europese Unie is in april flink gestegen, na de dip in maart. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA nam de verkoop op jaarbasis met bijna 14 procent toe tot 913.995 nieuwe personenauto's.

9 minuten geleden
Grote techbedrijven beloven 'verantwoord' om te gaan met AI

SEOUL (ANP/AFP) - Veertien van de grootste AI-bedrijven ter wereld hebben gezamenlijk beloofd 'verantwoord' om te zullen gaan met kunstmatige intelligentie. Zij deden dat op een tweedaagse topconferentie in Seoul waar de veiligheid van de ontwikkelingen op het gebied van AI centraal stond.

27 minuten geleden
Zweeds bedrijf verwerft rechten lasercommunicatietechniek van TNO

DEN HAAG (ANP) - AAC Clyde Space gaat de lasersatellietcommunicatie technologie van TNO op de markt brengen. Het Zweedse satellietbedrijf en het onderzoeksinstituut hebben daarover een licentieovereenkomst gesloten. Met deze technologie van TNO is het mogelijk om satellietgegevens naar de aarde te verzenden via laserstralen.

59 minuten geleden
Huizenprijzen opnieuw sterker gestegen, meer woningen verkocht

DEN HAAG (ANP) - De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in april opnieuw sterker gestegen. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Ook wisselden die maand meer koopwoningen van eigenaar ten opzichte van een jaar eerder.

7 uur geleden
CPB bevestigt: relatief minder belasting voor grootverdieners

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders met de hoogste inkomens betalen relatief minder belasting dan de groep daar net onder. Dit komt doordat hun belastingdruk niet zoals bij veel Nederlanders vooral door de sociale premies en belastingen in box 1 wordt bepaald, maar door de vennootschapsbelasting. Dit heeft het Centraal Planbureau (CPB) bekendgemaakt in nieuw, langjarig onderzoek naar de hoogste inkomens.

8 uur geleden
Huizenprijzen opnieuw sterker gestegen, meer woningen verkocht

DEN HAAG (ANP) - De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in april opnieuw sterker gestegen. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Ook wisselden die maand meer koopwoningen van eigenaar ten opzichte van een jaar eerder.

8 uur geleden
Kleine plussen op Wall Street, Palo Alto Networks bij dalers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten dinsdag kleine koerswinsten zien in afwachting van de notulen van de recentste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank en de kwartaalcijfers van AI-chipproducent Nvidia op woensdag. Cybersecuritybedrijf Palo Alto Networks stond bij de dalers op Wall Street na de bekendmaking van resultaten.

9 uur geleden