Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak koerst af op vlak begin van rustige beursdag

Damrak koerst af op vlak begin van rustige beursdag

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs lijkt vrijdag vrijwel vlak te beginnen aan een relatief rustige handelsdag. Na de stroom van bedrijfsresultaten in de afgelopen weken loopt het kwartaalcijferseizoen ten einde. Ook staakte Wall Street donderdag de rally die volgde op de meevallende inflatiecijfers uit de Verenigde Staten.

De afkoelende inflatie in de VS wakkerde de hoop aan dat de Federal Reserve de rente minder fors hoeft te verhogen. Analisten waarschuwen echter dat voorzichtigheid nog altijd gepast is, omdat er nog veel tegenstrijdige signalen zouden zijn over de economie en inflatie.

Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met kleine koersuitslagen openen. In Londen verwerken beleggers het nieuws dat de Britse economie in het tweede kwartaal voor het eerst sinds de coronapandemie is gekrompen. De aandelenmarkten in Azië lieten vrijdag een gemengd beeld zien. In Tokio, waar beleggers terugkeerden na een vrije dag, was de Nikkei een positieve uitschieter met een winst van 2,6 procent.

Ahold Delhaize

Op het Damrak noteert Ahold Delhaize ex-dividend. Dat betekent dat het aandeel geen recht meer geeft over het dividend van de afgelopen periode. Ook blijft de aandacht uitgaan naar de verzekeraars Aegon en NN Group. Aegon won donderdag bijna 9 procent na goed ontvangen kwartaalcijfers. De resultaten van NN Group vielen daarentegen in minder goede aarde en het aandeel verloor 5,5 procent.

De Europese toeleveranciers van Apple zullen mogelijk bewegen op positief nieuws rond de iPhone. Het Amerikaanse techconcern heeft volgens persbureau Bloomberg zijn leveranciers gevraagd om minstens evenveel nieuwe iPhones te produceren als in 2021. Apple lijkt daarmee te rekenen op een aanhoudende sterke vraag naar zijn smartphone ondanks dat de consumentenuitgaven onder druk staan door de hoge inflatie. Het bericht zorgde voor stevige koerswinsten bij de Aziatische Apple-leveranciers.

Farmaceuten

Buiten het Damrak blijven de farmaceuten GSK en Sanofi in de belangstelling staan. Het Britse GSK kelderde donderdag dik 10 procent en het Franse Sanofi raakte meer dan 3 procent kwijt. Volgens analisten van Deutsche Bank hangt de farmaceuten een miljardenclaim boven het hoofd vanwege Zantac, een maagzuurremmer die mogelijk kanker kan veroorzaken. Het middel werd in 2019 van de Amerikaanse markt gehaald na onderzoek door medicijntoezichthouder FDA.

De euro was 1,0315 dollar waard, tegen 1,0338 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent in prijs tot 93,85 dollar per vat. Brentolie kostte 0,4 procent minder op 99,18 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Zakenkrant meldt miljardenverlies moederbedrijf TikTok

NEW YORK (ANP) - Het moederbedrijf van TikTok, ByteDance, heeft vorig jaar een miljardenverlies geleden. Het Chinese techconcern achter de populaire filmpjesapp groeide snel, maar gaf ook veel uit aan marketing en de ontwikkeling van nieuwe functies. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van een intern rapport van het bedrijf.

10 minuten geleden
KLM mag oud-topman ontslagvergoeding meegeven

AMSTERDAM (ANP) - De oud-topman van luchtvaartmaatschappij KLM, Pieter Elbers, heeft volgens de rechtbank van Amsterdam recht op een ontslagvergoeding na zijn vertrek bij de luchtvaartmaatschappij. Bovendien heeft hij recht op uitgestelde bonussen uit de periode voordat KLM staatssteun ontving wegens de coronacrisis, staat in een vonnis waarover het Financieele Dagblad eerder berichtte. Het totale bedrag komt neer op zo'n 1,3 miljoen euro.

52 minuten geleden
Shell verliest op licht lagere aandelenbeurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met een klein verlies de handel uitgegaan. Olie- en gasconcern Shell was een van de grootste verliezers bij de hoofdfondsen na een tegenvallende vooruitblik op de kwartaalresultaten. Chipbedrijven behoorden tot de winnaars.

2 uur geleden
Schiphol denkt met pakket eindelijk meer beveiligers te trekken

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol denkt dat de combinatie tussen een hoger loon en andere verbeteringen van de arbeidsvoorwaarden eindelijk voor meer beveiligers op de luchthaven gaat zorgen. Ondanks een hogere toeslag tijdens de zomer, bleef het tekort aan beveiligers ongeveer even groot. Door ook in te zetten op "erg opgeknapte pauzeruimtes" en voorspelbaardere roosters, moeten de tekorten bij de security snel worden opgelost, zegt operationeel directeur Hanne Buis.

3 uur geleden
Hof in Parijs verlaagt megaboete Apple fors

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Rechters in Parijs hebben een kartelboete voor Apple fors verlaagd, tot een derde van het originele bedrag. Het techbedrijf achter de iPhone hoeft nu nog maar 371,6 miljoen euro te betalen, in plaats van de eerder opgelegde boete van 1,1 miljard euro.

3 uur geleden
Grote kweker groenteplantjes sluit de deuren om dure energie

BLEISWIJK (ANP) - De Zuid-Hollandse kweker van groenteplantjes Plantise beëindigt zijn activiteiten in Nederland omdat de energiekosten te hoog zijn geworden. Volgens algemeen directeur Marco Vermeulen verlaat eind maart de laatste medewerker het bedrijf, dat ruim tweehonderd vaste werknemers heeft en met zo'n vierhonderd uitzendkrachten werkt.

4 uur geleden
Wall Street licht hoger begonnen aan nieuwe handelsdag

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag licht hoger geopend, waarmee de verliezen van een dag eerder geen vervolg kregen. De sterke rally op Wall Street van begin deze week is voorlopig wel ten einde gekomen. Beleggers kijken nu vooral uit naar het belangrijke Amerikaanse banenrapport dat vrijdag door de overheid wordt gepubliceerd.

4 uur geleden