Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak koerst af op rustig begin van cijferseizoen

Damrak koerst af op rustig begin van cijferseizoen

AMSTERDAM (ANP) - De beurshandel op het Damrak lijkt maandag nog rustig te beginnen aan de nieuwe week. Later in de week wordt het cijferseizoen in de Verenigde Staten afgetrapt met onder meer de resultaten grote Amerikaanse banken als JPMorgan, Goldman Sachs, Bank of America en Wells Fargo. Op het Damrak opent navigatiedienstverlener TomTom deze week de boeken en komt maaltijdbezorger Just Eat Takeaway met omzetcijfers.

Beleggers zullen in de halfjaarrapporten vooral letten op hoe het economisch herstel van de coronacrisis doorwerkt in de prestaties van bedrijven. Ook staan deze week de inflatiecijfers van de Verenigde Staten en de eurozone op het programma.

De Amsterdamse AEX-index lijkt op basis van de openingsindicatoren vrijwel vlak te beginnen. Ook de andere Europese beursgraadmeters zullen naar verwachting met kleine koersuitslagen openen. De belangrijkste aandelenmarkten in Azië wonnen maandag terrein na de nieuwe recordstanden op Wall Street van afgelopen vrijdag. De Nikkei in Tokio toonde een stevig herstel na de recente verliesbeurten en eindigde 2,3 procent hoger.

Wereldwijd minimumbelastingtarief

De markten verwerken daarnaast het nieuws dat alle leden van de G20 het plan om een wereldwijd minimumbelastingtarief in te voeren steunen. Het plan moet uitmonden in een grootschalige hervorming van het internationale systeem voor bedrijfsbelastingen om te voorkomen dat bedrijven winsten doorsluizen. Dat betekent bijvoorbeeld dat de grootste ondernemingen belasting moeten afdragen in het land waar ze zaken doen.

Op het Damrak staat Galapagos in de belangstelling. De biotechnoloog presenteerde tijdens het jaarlijkse congres van de European Crohn's and Colitis Organisation (ECCO) nieuwe onderzoeksresultaten die de werkzaamheid en verdraagzaamheid van het middel filgotinib bij darmontstekingen ondersteunen.

Randstad

Het aandeel Randstad zal mogelijk bewegen op een advieswijziging. Analisten van RBC schroefden hun aanbeveling voor het uitzendconcern terug. Het koersdoel werd wel verhoogd.

Op het gebied van beursgangen meldde Sky News afgelopen weekeinde dat de voormalige topman van het Britse olie- en gasconcern BP, Tony Hayward, van plan is met een investeringsfonds naar de beurs in Amsterdam te komen. Hayward wil met zijn bedrijf Energy Transition Partners een bedrag van 175 miljoen euro ophalen om te investeren in bedrijven die actief zijn met batterijen en elektrisch rijden.

De euro was 1,1867 dollar waard, tegen 1,1862 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 74,31 dollar. Brentolie kostte ook 0,3 procent minder, op 75,29 dollar per vat.

Meer uit Financieel

BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

11 uur geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

11 uur geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

12 uur geleden
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

BORN (ANP) - VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.

14 uur geleden
Peiling: meeste Duitsers sceptisch over digitale euro

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers staat sceptisch tegen de eventuele komst van een digitale euro, waaraan wordt gewerkt door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat blijkt uit een peiling die de Duitse branchevereniging voor banken heeft laten uitvoeren. Uit de enquête kwam naar voren dat driekwart van de ondervraagden het er in meer of mindere mate mee eens is dat die digitale euro overbodig is omdat bestaande betalingsmogelijkheden toereikend zijn.

15 uur geleden
Frankrijk krijgt nieuwe waarschuwing over kredietwaardigheid

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Frankrijk heeft een nieuwe waarschuwing gekregen van een kredietbeoordelaar over zijn financiële status. Het kleinere Europese kredietbeoordelingsbureau Scope heeft de zogeheten outlook voor de Franse kredietwaardigheid verlaagd van stabiel naar negatief. Dat betekent dat Scope zijn oordeel over de Franse rating kan gaan verlagen, vooral vanwege zorgen over de hoge overheidsschuld.

16 uur geleden
Twitter stapt uit vrijwillige EU-overeenkomst rond desinformatie

BRUSSEL (ANP/DPA) - Twitter houdt zich niet langer aan een vrijwillige Europese gedragscode voor internetplatforms. Eurocommissaris Thierry Breton (Industrie) meldt op Twitter dat het sociale medium van Elon Musk uit de EU-overeenkomst is gestapt.

18 uur geleden