Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak koerst af op positief begin nieuwe beursweek

Damrak koerst af op positief begin nieuwe beursweek

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index lijkt maandag hoger te beginnen aan de nieuwe week. Die begint vrij rustig nu het kwartaalcijferseizoen nagenoeg achter de rug is. Later in de week verschuift de aandacht onder meer naar de economische groeicijfers van de Amerikaanse en de Duitse economie. Ook brengt de Amerikaanse Federal Reserve woensdag de notulen van de laatste beleidsvergadering naar buiten, die mogelijk meer inzicht geven in de toekomstige rentestappen van de centrale bank.

Beleggers houden daarnaast het World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse Davos in de gaten. Die top voor regeringsleiders, politici en topbestuurders uit het bedrijfsleven vindt normaal in januari plaats, maar werd vanwege corona uitgesteld. Ook blijven de inflatiezorgen en de vrees dat de sterke prijsstijgingen de economie zullen afremmen boven de markten hangen.

De belangrijkste aandelenmarkten in Azië lieten maandag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio was een positieve uitschieter en eindigde 1 procent in de plus. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 1 procent lager door koersdruk bij de Chinese techbedrijven.

Air France-KLM

Winkelvastgoedfonds Retail Estates meldde dat de resultaten in het boekjaar 2021-2022 die van het boekjaar voor het uitbreken van de coronacrisis hebben overtroffen. De bezettingsgraad keerde terug op het niveau van voor corona, waarbij de 245 Nederlandse winkelpanden vrijwel volledig zijn verhuurd.

Ook gaat de aandacht uit naar Air France-KLM. Luchtvaartmaatschappij KLM moest zondag tientallen vlucht schrappen vanwege personeelstekorten. Voor maandag annuleert de luchtvaartmaatschappij 28 vluchten, dus 14 zogeheten retourvluchten, binnen Europa vanwege personeelsgebrek.

Euro

In Madrid staat Siemens Gamesa in de belangstelling. Siemens Energy legt ruim 4 miljard euro neer voor de rest van de aandelen van de grootste windmolenproducent ter wereld die het nog niet bezit. Siemens Energy had al bevestigd een bod te overwegen op de Duits-Spaanse maker van windturbines.

De euro was 1,0604 dollar waard, tegen 1,0551 dollar een dag eerder. Verschillende bestuurders van de Europese Centrale Bank hebben recent hun zorgen geuit over de waardedaling van eenheidsmunt ten opzichte van de dollar. De verwachting dat de ECB in juli de rente mogelijk sterk zal verhogen om de koers van de euro te ondersteunen en de inflatie aan te pakken neemt daardoor toe.

Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent meer op 111,21 dollar. Brentolie werd 1 procent duurder op 113,68 dollar per vat.

Meer uit Financieel

OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

6 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

9 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

14 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

14 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

15 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

16 uur geleden
Zeepmaker Henkel heeft optie voor terugkopen activiteiten Rusland

DÜSSELDORF (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse zeepmaker Henkel, bekend van merken als Pritt en Persil, heeft de mogelijkheid om zijn activiteiten in Rusland binnen nu en tien jaar terug te kopen. Voorwaarde is wel dat de omstandigheden in en de relatie met dat land "fundamenteel" veranderen. Dat zei Henkel-topman Carsten Knobel in een interview met de krant Rheinische Post.

16 uur geleden