Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak koerst af op lager begin door rentezorgen

Damrak koerst af op lager begin door rentezorgen

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst vrijdag af op een lager begin. De negatieve stemming op Wall Street, waar de rentevrees weer oplaaide, lijkt daarmee ook in Europa te worden voortgezet. Verschillende kopstukken van de Amerikaanse centrale bank waarschuwden deze week al dat de rente in de Verenigde Staten verder omhoog moet om de inflatie te bestrijden. Beleggers kijken dan ook vooral uit naar het Amerikaanse inflatiecijfer, dat volgende week dinsdag wordt bekendgemaakt.

Behalve naar de renteperikelen gaat de aandacht uit naar de aanhoudende stroom van bedrijfsresultaten. Op het Damrak kwamen roestvrijstaalmaker Aperam en waterzuiveringsbedrijf NX Filtration met cijfers. Aperam zag de winst afgelopen kwartaal flink afnemen, waarbij de vraag naar roestvrij staal werd gedrukt door de grote voorraden en de verslechterde economische omstandigheden. Het bedrijf had al gewaarschuwd voor een lager resultaat. Topman Timoteo Di Maulo denkt wel dat de bodem inmiddels is bereikt.

NX Filtration wist de omzet vorig jaar te verdubbelen en voldeed daarmee net aan de eigen verwachtingen. Voor dit jaar rekent het bedrijf uit Enschede op een verdere omzetgroei.

Shell

Ook de Aziatische aandelenmarkten gingen vrijdag overwegend omlaag. De Nikkei in Tokio was een positieve uitzondering en sloot 0,3 procent hoger. De Hang Seng-index in Hongkong zakte 1,9 procent door flinke koersverliezen bij de Chinese techconcerns.

Olie- en gasconcern Shell zal mogelijk tegenwind ondervinden van een adviesverlaging door Morgan Stanley. Daarnaast werd de Britse bank Barclays negatiever over postbedrijf PostNL. De Nederlandse staat maakte verder bekend het belang in ABN AMRO terug te willen brengen tot net onder de 50 procent. Momenteel heeft de overheid een belang van iets meer dan 56 procent.

Adidas

Op de Amsterdamse beurs blijft ook Galapagos in de belangstelling staan. De biotechnoloog liet weten bemoedigende eerste resultaten te hebben gepresenteerd over veiligheid en werkzaamheid van een kandidaat-medicijn. Het aandeel zakte donderdag nog dik 8 procent na tegenvallend nieuws over het middel filgotinib bij de ziekte van Crohn in Europa.

In Frankfurt waarschuwde Adidas voor een verlies als gevolg van de breuk met Kanye West dat kan oplopen tot honderden miljoenen euro's. Na een reeks antisemitische uitspraken van de rapper verbrak het Duitse sportartikelenmerk de samenwerking met West, die zichzelf tegenwoordig Ye noemt.

De euro was 1,0732 dollar waard, tegen 1,0747 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 77,78 dollar. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 84,29 dollar per vat.

Meer uit Financieel

FNV staakt eerste kwartaal 2023 net zo vaak als normaal in jaar

DEN HAAG (ANP) - FNV heeft in de eerste drie maanden van dit jaar al in 23 sectoren en bedrijven gestaakt. Volgens de vakbond is dat bijna net zo veel als het jaargemiddelde van de laatste tien jaar, dat op 24 ligt. Er is een recordaantal van dertig ultimatums verstuurd. Daaruit concludeert de bond dat "FNV-leden op meer werkvloeren bereid zijn actie te voeren voor een goede cao."

2 uur geleden
Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

NEW YORK (ANP) - Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen. Er zou nog geen bod zijn gedaan, maar het techbedrijf zou AMC-bioscopen willen gebruiken om door Amazon geproduceerde films onder de aandacht te brengen.

7 uur geleden
Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken. Tijdens een hoorzitting in de Senaat kregen ze onder andere de vraag waarom ze niet eerder ingrepen bij de Silicon Valley Bank, die de risico's van stijgende rentes niet goed had afgedekt.

7 uur geleden
FTX-oprichter ook verdacht van omkoping Chinese beambten

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De van fraude verdachte oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, heeft er nog een aanklacht bij gekregen. Openbaar aanklagers in New York betichten hem er nu ook van Chinese overheidsfunctionarissen te hebben omgekocht.

9 uur geleden
Voormalig Audi-baas krijgt mogelijk voorwaardelijke celstraf

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De voormalige topman van Audi, Rupert Stadler, krijgt mogelijk een voorwaardelijke celstraf voor zijn aandeel in grootschalig gesjoemel met dieselauto's van het merk. Dan moet hij wel schuld bekennen, maakte de rechtbank van München bekend.

9 uur geleden
Veel mis met veiligheid afhandelaars op Schiphol, ziet inspectie

DEN HAAG (ANP) - Bij het werk van grondpersoneel op Schiphol is nog veel mis met de veiligheid. Regels die het werk rond gelande vliegtuigen veiliger moeten maken, werden vorig jaar vaak niet nageleefd. Ook meldden betrokkenen lang niet alle risicovolle situaties bij een bureau dat deze voorvallen analyseert, terwijl dit wel verplicht is.

9 uur geleden
ILT: meer waarschuwingen en boetes over nachtvluchten Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft vorig jaar meer boetes en waarschuwingen uitgedeeld aan luchtvaartmaatschappijen omdat zij zonder geldige reden nachtvluchten hebben uitgevoerd op Schiphol. Volgens een rapport van de ILT werden vorig jaar vijfhonderd overtredingen van de regels rond zogenoemde nachtslots geconstateerd. Dat waren er 37 een jaar eerder.

10 uur geleden