Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak kijkt uit naar inflatie en Amerikaans banenrapport

Damrak kijkt uit naar inflatie en Amerikaans banenrapport

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse aandelenbeurs kijken vrijdag vooral uit naar het inflatiecijfer van de eurozone en het Amerikaanse banenrapport. De inflatie is hard opgelopen en beleggers zijn vooral benieuwd of de piek van de geldontwaarding is bereikt. De Europese Centrale Bank verwacht namelijk dat de inflatie een tijdelijk fenomeen is en in de loop van dit jaar zal afnemen.

Het banenrapport uit de Verenigde Staten is van belang omdat de werkgelegenheid een belangrijke rol speelt in het rentebesluit van de Federal Reserve. Uit het banenrapport van loonstrookverwerker ADP bleek eerder deze week al dat het aantal banen in de private sector sterk is gegroeid. In het officiële banencijfer, dat later op de dag verschijnt, worden ook de banen in de publieke sector meegenomen.

De AEX-index koerst af op een licht hoger begin van de laatste handelsdag van de week. Ook de andere Europese beurzen lijken met kleine plussen te openen. In de Aziatische regio gingen de aandelenmarkten vrijdag overwegend vooruit. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 1,6 procent in de plus, mede dankzij een herstel bij de grote Chinese techbedrijven. De Nikkei in Tokio ging een fractie lager het weekeinde in na de forse verliesbeurt een dag eerder.

Shell

Op het Damrak zal olie- en gasconcern Shell mogelijk bewegen op een adviesverlaging door Exane BNP Paribas. InPost kwam met een handelsbericht. De Poolse aanbieder van pakketkluisjes leverde in het vierde kwartaal een record van 180 miljoen pakketten. Dat is een stijging van 71 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Voor optiekconcern GrandVision is het de laatste handelsdag. Na een lang en slepend overnameproces verdwijnt het moederbedrijf van Pearle van de Amsterdamse beurs. GrandVision is overgenomen door het Frans-Italiaanse brillenconcern EssilorLuxottica.

Chipsector

Ook de chipsector staat in de belangstelling. De Europese chipmaker STMicroelectronics zag de omzet in het vierde kwartaal uitkomen op zo'n 3,6 miljard euro. Vooraf had het bedrijf gerekend op een omzet van 3,4 miljard euro. Over het hele jaar nam de omzet met bijna 25 procent toe. Daarnaast rapporteerde het Zuid-Koreaanse chip- en techconcern Samsung een sterke winstgroei over het afgelopen kwartaal.

De euro was 1,1301 dollar waard, tegen 1,1303 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent meer op 80,25 dollar. Brentolie werd ook 1 procent duurder op 82,79 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Topman: wapenfabrikant Rheinmetall kan 17 miljard waard worden

DÜSSELDORF (ANP) - De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall verwacht de komende jaren flink meer waard te worden. De oorlog in Oekraïne zorgt voor een grote vraag naar munitie en pantservoertuigen, waardoor het bedrijf vorig jaar recordresultaten boekte. Volgens topman Armin Papperger zou de beurswaarde van Rheinmetall kunnen stijgen van 10,5 miljard euro naar 17 miljard euro.

6 uur geleden
Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

22 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

23 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

1 dag geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

1 dag geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

1 dag geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

1 dag geleden