Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak flink lager door rentevrees, alle AEX-fondsen in het rood

Damrak flink lager door rentevrees, alle AEX-fondsen in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak begon donderdag flink lager aan de nieuwe beursmaand. Alle 25 hoofdfondsen stonden daarbij in het rood. De vrees dat de centrale banken in Europa en de Verenigde Staten de rentes in september flink zullen verhogen om de inflatie aan te pakken, bleef zorgen voor terughoudendheid bij beleggers. Hogere rentetarieven remmen namelijk niet alleen de inflatie maar ook de economie, die daardoor mogelijk in een recessie zal belanden.

De hoofdindex op Beursplein 5 raakte rond het middaguur 1,4 procent kwijt op 671,04 punten. De MidKap daalde 1,5 procent tot 912,09 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 1,4 procent, nadat bleek dat de industrie van de eurozone in augustus nog sterker dan verwacht is gekrompen. De kans op een recessie in het eurogebied is daarmee verder toegenomen.

ArcelorMittal was hekkensluiter in de AEX, met een min van dik 5 procent. Het staalconcern had last van de zorgen over een verdere groeivertraging van de Chinese economie, na een krimp van de omvangrijke industriesector in het land. Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield volgde met een verlies van 3,8 procent.

DSM

De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML verloren tot 3,3 procent. Beleggers reageerden op het nieuws dat de Amerikaanse chipbedrijven Nvidia en AMD van Washington geen geavanceerde chips, zoals op het gebied van kunstmatige intelligentie, meer mogen verkopen aan China.

DSM zakte ruim 2 procent. Het speciaalchemiebedrijf heeft de verkoop afgerond van het onderdeel dat beschermende materialen zoals supersterke vezels maakt. Het Amerikaanse Avient kocht het voor bijna 1,5 miljard euro. De verkoop levert DSM een boekwinst op van ongeveer 1 miljard euro. Ook rondde DSM de overname van de Braziliaanse diervoederspecialist Prodap af.

Pernod Ricard

In de MidKap was InPost (plus 10 procent) een positieve uitschieter na goed ontvangen resultaten. De Poolse aanbieder van pakketkluisjes zag de omzet in het tweede kwartaal bijna verdubbelen en handhaafde de verwachtingen voor het hele jaar. Fitnessketen Basic-Fit, vastgoedbedrijf WDP en roestvrijstaalmaker Aperam stonden onderaan met verliezen tot 5 procent.

In Parijs daalde Pernod Ricard 0,3 procent ondanks een recordjaar van het Franse drankenconcern. Reckitt Benckiser zakte 4,5 procent in Londen na het nieuws dat de topman van het Britse levensmiddelenconcern eind deze maand vertrekt.

De euro was iets meer waard dan de dollar en noteerde op 1,0026 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent goedkoper op 88,26 dollar. Brentolie kostte 1,5 procent minder op 94,21 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Ook ASR geraakt door uitspraken gerechtshof rond 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - ASR heeft woensdagochtend zo'n 7 procent aan beurswaarde verloren na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op dinsdag. De precieze inhoud van die uitspraak is onbekend. Maar de verzekeraar schrijft op zijn website dat het de zaak betreft van vereniging Woekerpolis.nl over drie beleggingsverzekeringen van Aegon, waarvan ASR onlangs de Nederlandse activiteiten overnam.

5 minuten geleden
Handel aandeel NN kort stilgelegd na koersklap om 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - De handel in het aandeel NN op de beurs in Amsterdam is woensdagochtend tijdelijk stilgelegd. De koers van de verzekeraar daalde in korte tijd 14 procent als reactie op een nadelige uitspraak van het gerechtshof Den Haag over beleggingsverzekeringen die NN jarenlang aanbood.

1 uur geleden
Aandeel Onward wint op Damrak na melding succes bij dwarslaesie

AMSTERDAM (ANP) - Het Eindhovense medisch-technologisch bedrijf Onward Medical is woensdagochtend op de aandelenbeurs in Brussel omhoog geschoten. Het bedrijf werkt aan technologie die mensen met een dwarslaesie weer moet helpen bewegen en meldde een succes. De algehele stemming op de beurs was voorzichtig positief.

2 uur geleden
Warme septemberdagen zitten najaarsverkoop H&M dwars

STOCKHOLM (ANP) - Modewinkelconcern H&M heeft last van het warme septemberweer in grote delen van Europa. Door de vaak zomerse temperaturen kopen klanten minder kleding uit de najaarscollectie, wat heeft bijgedragen aan een daling van de verkoopcijfers.

2 uur geleden
Aandacht voor NN en Onward Medical op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN en medisch-technologisch bedrijf Onward Medical weten woensdag de aandacht op zich gericht bij het begin van de handel op de aandelenbeurs in Amsterdam. NN kreeg een tegenvaller te verwerken bij het gerechtshof Den Haag, dat oordeelde dat de verzekeraar jarenlang te veel kosten in rekening heeft gebracht bij klanten met een beleggingsverzekering. Onward Medical meldde juist een succes bij de ontwikkeling van zijn technologie om mensen met een dwarslaesie te helpen.

3 uur geleden
Hornbach ziet vraag naar klusspullen aantrekken na nat voorjaar

NIEUWEGEIN (ANP) - Hornbach zag de vraag naar zijn klus- en tuinproducten in het afgelopen kwartaal aantrekken. De Duitse doe-het-zelfketen zag de verkoop eerder nog teruglopen door het koude en natte voorjaar. Maar het weer werd daarna beter, wat volgens Hornbach uiteindelijk voor een inhaalslag heeft gezorgd. Wel houdt het bedrijf voor de rest van het jaar rekening met verslechterde economische vooruitzichten binnen Europa.

3 uur geleden
Bloomberg: oprichter wankel vastgoedconcern Evergrande zit vast

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - Oprichter Hui Ka Yan van het financieel wankele Chinese vastgoedconcern Evergrande is onder politiesurveillance geplaatst, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het is niet direct duidelijk waarom Hui onder deze vorm van huisarrest is geplaatst. De voormalige voorzitter van Evergrande zou de plek waar hij vastzit niet mogen verlaten en niet mogen praten of contact leggen met anderen zonder toestemming.

3 uur geleden