Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak flink lager door rentevrees, alle AEX-fondsen in het rood

Damrak flink lager door rentevrees, alle AEX-fondsen in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak begon donderdag flink lager aan de nieuwe beursmaand. Alle 25 hoofdfondsen stonden daarbij in het rood. De vrees dat de centrale banken in Europa en de Verenigde Staten de rentes in september flink zullen verhogen om de inflatie aan te pakken, bleef zorgen voor terughoudendheid bij beleggers. Hogere rentetarieven remmen namelijk niet alleen de inflatie maar ook de economie, die daardoor mogelijk in een recessie zal belanden.

De hoofdindex op Beursplein 5 raakte rond het middaguur 1,4 procent kwijt op 671,04 punten. De MidKap daalde 1,5 procent tot 912,09 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 1,4 procent, nadat bleek dat de industrie van de eurozone in augustus nog sterker dan verwacht is gekrompen. De kans op een recessie in het eurogebied is daarmee verder toegenomen.

ArcelorMittal was hekkensluiter in de AEX, met een min van dik 5 procent. Het staalconcern had last van de zorgen over een verdere groeivertraging van de Chinese economie, na een krimp van de omvangrijke industriesector in het land. Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield volgde met een verlies van 3,8 procent.

DSM

De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML verloren tot 3,3 procent. Beleggers reageerden op het nieuws dat de Amerikaanse chipbedrijven Nvidia en AMD van Washington geen geavanceerde chips, zoals op het gebied van kunstmatige intelligentie, meer mogen verkopen aan China.

DSM zakte ruim 2 procent. Het speciaalchemiebedrijf heeft de verkoop afgerond van het onderdeel dat beschermende materialen zoals supersterke vezels maakt. Het Amerikaanse Avient kocht het voor bijna 1,5 miljard euro. De verkoop levert DSM een boekwinst op van ongeveer 1 miljard euro. Ook rondde DSM de overname van de Braziliaanse diervoederspecialist Prodap af.

Pernod Ricard

In de MidKap was InPost (plus 10 procent) een positieve uitschieter na goed ontvangen resultaten. De Poolse aanbieder van pakketkluisjes zag de omzet in het tweede kwartaal bijna verdubbelen en handhaafde de verwachtingen voor het hele jaar. Fitnessketen Basic-Fit, vastgoedbedrijf WDP en roestvrijstaalmaker Aperam stonden onderaan met verliezen tot 5 procent.

In Parijs daalde Pernod Ricard 0,3 procent ondanks een recordjaar van het Franse drankenconcern. Reckitt Benckiser zakte 4,5 procent in Londen na het nieuws dat de topman van het Britse levensmiddelenconcern eind deze maand vertrekt.

De euro was iets meer waard dan de dollar en noteerde op 1,0026 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent goedkoper op 88,26 dollar. Brentolie kostte 1,5 procent minder op 94,21 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Verzuim onder conducteurs door ongeval komt 'vaak voor', ziet CBS

DEN HAAG (ANP) - Het aantal conducteurs dat door een ongeval, waaronder geweld, met verzuim gaat, komt "naar verhouding vaak voor". Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut TNO. "Geweld tegen conducteurs kan zeker een oorzaak zijn, maar de groep in de enquête is te klein om te concluderen dat het ook steeds vaker voorkomt", zegt CBS-onderzoeker Luuk Hovius.

25 minuten geleden
Verzuim onder conducteurs door ongeval komt 'vaak voor', ziet CBS

DEN HAAG (ANP) - Het aantal conducteurs dat door een ongeval, waaronder geweld, met verzuim gaat, komt "naar verhouding vaak voor". Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut TNO. "Geweld tegen conducteurs kan zeker een oorzaak zijn, maar de groep in de enquête is te klein om te concluderen dat het ook steeds vaker voorkomt", zegt CBS-onderzoeker Luuk Hovius.

1 uur geleden
Nederlandse AI-supercomputer in wereldtop

AMSTERDAM (ANP) - Een supercomputer in Amsterdam die wordt gebruikt voor kunstmatige intelligentie is een van de krachtigste systemen ter wereld. ISEG, ontwikkeld door het Israëlische bedrijf Nebius, staat op de negentiende plaats van de maandag gepubliceerde wereldranglijst.

2 uur geleden
GameStop knalt omhoog op Wall Street na terugkeer 'Roaring Kitty'

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse computerspellenverkoper GameStop is op de aandelenbeurzen van New York 74,4 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een bericht op socialmediaplatform X van financieel analist Keith Gill, die voor het eerst sinds 2021 van zich liet horen. Gill, beter bekend als 'Roaring Kitty" was in 2021 een belangrijke aanjager van de zogenoemde Reddit-rally.

3 uur geleden
OpenAI presenteert update voor snellere en betere ChatGPT

SAN FRANCISCO (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - OpenAI heeft maandag een verbeterde versie van ChatGPT gepresenteerd. De update van de populaire chatbot voor toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) wordt de komende weken uitgerold waarna ChatGPT en andere producten van OpenAI niet alleen tekst, maar ook spraak en beeld beter en sneller kunnen begrijpen.

3 uur geleden
Tesla kritisch over protesten tegen uitbreiding Duitse fabriek

BERLIJN (ANP/DPA) - Tesla is kritisch over de protesten van milieuactivisten van afgelopen week, bij de Tesla-fabriek bij Berlijn. Zij demonstreerden daar tegen de uitbreiding van de fabriek, maar volgens Tesla beschikten zij over de verkeerde informatie. De fabrikant van elektrische auto's vindt het "betreurenswaardig dat de situatie ter plaatse de afgelopen dagen is gedomineerd door activisten, van wie sommigen bereid zijn geweld te gebruiken".

4 uur geleden
Airlines klagen transportministerie VS aan om nieuwe regels

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Verschillende Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen en een lobbyclub hebben het ministerie van Transport in de Verenigde Staten aangeklaagd. Zij zijn het niet eens met nieuwe regels, die hen verplichten bepaalde kosten voor reizigers vooraf bekend te maken. Volgens het ministerie kan die regelgeving reizigers jaarlijks juist ruim een half miljard dollar per jaar besparen.

6 uur geleden