Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak eindigt in het rood na Amerikaanse inflatiecijfer

Damrak eindigt in het rood na Amerikaanse inflatiecijfer

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurzen in Amsterdam zijn donderdag lager geëindigd. Beleggers reageerden met name op het nieuwe inflatiecijfer uit de Verenigde Staten. Daaruit kwam naar voren dat de prijzen in de grootste economie ter wereld sterker zijn gestegen dan economen hadden verwacht.

Zo stegen de consumentenprijzen in de grootste economie ter wereld met 3,4 procent op jaarbasis, waar economen in doorsnee hadden gerekend op een inflatie van 3,2 procent. Ook de zogeheten kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen voor energie en voeding niet worden meegenomen, lag met 3,9 procent een tiende procentpunt hoger dan de verwachting.

Op de wereldwijde beurzen wordt gehoopt dat de inflatie inmiddels voldoende is afgekoeld, zodat de Amerikaanse centrale bank kan beginnen met het verlagen van de rente. Verlagingen zijn in de regel gunstig voor de waardering van aandelen, met name die van chip- en techbedrijven. Maar met de nieuwe inflatiecijfers vragen kenners zich af in hoeverre de Federal Reserve daar op korte termijn mee zal beginnen.

Heineken in de plus

Na de bekendmaking zagen de beurzen in Europa de stijging van eerder op de dag verdwijnen. De AEX-index stond na de slotbel 0,1 procent lager op 774,54 punten. De MidKap zakte 0,4 procent tot 898,09 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,9 procent.

Bij de bedrijven in de AEX was bierbrouwer Heineken de sterkste stijger met een plus van 2,2 procent. De chip- en techbedrijven, waarvan de aandelen na de openingsbel in waarde stegen, lieten aan het einde van de handelsdag een gemengd beeld zien. Zo eindigde chipmachinefabrikant ASML 0,4 procent lager, maar stegen chipbedrijven Besi en ASMI juist, met respectievelijk 0,7 procent en 1,4 procent.

Just Eat Takeaway

In de MidKap deed Just Eat Takeaway goede zaken. De maaltijdbezorger maakte een dag eerder bekend een nieuwe dienst te testen, waarbij mensen via een app in hun auto eten kunnen bestellen. Bijvoorbeeld als zij bij een tank- of laadstation staan. Het aandeel werd 1,9 procent hoger gezet.

De euro was 1,0946 dollar waard, tegen 1,0955 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,2 procent meer op 73,65 dollar. Brentolie werd 2,8 procent duurder en kostte 78,97 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

1 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

19 uur geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

19 uur geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

21 uur geleden
Piekdrukte op Schiphol nu ook regio Midden zomervakantie heeft

SCHIPHOL (ANP) - Op Schiphol is sprake van 'piekdrukte" omdat de zomervakantie nu ook voor het midden van het land is begonnen. Volgens een woordvoerder is het zaterdag een van de drukste dagen van de zomerperiode.

1 dag geleden
Aantal sekswerkers in Duitsland blijft onder pre-coronaniveau

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het aantal geregistreerde sekswerkers in Duitsland neemt toe, maar blijft onder het niveau van voor de coronapandemie. Dat volgt uit cijfers die het Duitse statistiekbureau heeft vrijgegeven.

1 dag geleden
Wall Street sluit met winst, grote banken lager na cijfers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winsten het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging onder meer uit naar cijfers over de Amerikaanse producentenprijzen en de kwartaalresultaten van grote Amerikaanse banken.

1 dag geleden