Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak begint rustig aan drukke week met Fed-besluit

Damrak begint rustig aan drukke week met Fed-besluit

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs lijkt maandag rustig te beginnen aan een drukke nieuwe handelsweek. De aandacht gaat vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve (Fed) en het Amerikaanse banenrapport, die respectievelijk voor woensdag en vrijdag op het programma staan. Daarnaast blijven de bedrijfsresultaten deze week binnenstromen, waarbij beleggers met name letten op de problemen die bedrijven ervaren met de aanlevering van onderdelen door de verstoringen in de toeleveringsketen.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt op basis van de openingsindicatoren hoger te beginnen. Ook elders in Europa zullen de beurzen naar verwachting met winsten openen. In Azië lieten de belangrijkste aandelenmarkten maandag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio was een positieve uitschieter en eindigde met een winst van 2,6 procent. De verkiezingsoverwinning van de Liberaal-Democratische Partij (LDP) van premier Fumio Kishida wakkerde de hoop aan op meer stimuleringsmaatregelen voor de Japanse economie.

Op macro-economisch vlak kwamen gemengde cijfers over de Chinese industrie naar buiten. Uit gegevens van de Chinese overheid bleek zondag dat de omvangrijke industrie van het land afgelopen maand is gekrompen door tekorten aan elektriciteit, hogere grondstofprijzen en lokale coronamaatregelen. Volgens marktonderzoekers Caixin en Markit, die maandag met cijfers kwamen, nam de bedrijvigheid in de Chinese industrie in oktober echter wel toe.

Klimaatafspraken

Beleggers houden ook de ontwikkelingen over de klimaatafspraken in de gaten. De leiders van de G20-landen zijn het erover eens dat alles gedaan moet worden om de temperatuurstijging te beperken tot 1,5 graad Celsius. Organisaties van klimaatactivisten vinden echter dat de G20-landen tijdens de top in Rome onvoldoende concrete toezeggingen hebben gedaan om dat doel te bereiken. Zondag is in Glasgow de klimaatconferentie COP26 begonnen, waar de klimaatdoelen mogelijk verder worden aangescherpt.

De staalsector staat eveneens in de belangstelling. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben tijdens de G20-top hun conflict over importheffingen op staal en aluminium bijgelegd. Onder de voormalige Amerikaanse president Donald Trump voerden de VS importheffingen op staal en aluminium in van respectievelijk 25 en 10 procent.

De euro was 1,1556 dollar waard, tegen 1,1555 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 83,07 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent minder op 83,38 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Amerikaanse steden klagen Hyundai en Kia aan om autodiefstallen

ST. LOUIS (ANP/RTR) - Verschillende Amerikaanse steden stappen naar de rechter wegens een groot aantal diefstallen van auto's van de merken Kia en Hyundai. St. Louis, in Missouri, liet maandag weten de twee merken aan te klagen in navolging van Amerikaanse steden als Cleveland, San Diego, Milwaukee, Columbus en Seattle. Sinds op TikTok filmpjes zijn verschenen worden de wagens massaal gehackt en gestolen.

18 minuten geleden
UWV biedt werkgevers oplossingen voor ‘zeer krappe' arbeidsmarkt

AMSTERDAM (ANP) - Ondanks een lichte daling van het aantal vacatures was de arbeidsmarkt eind vorig jaar "zeer krap". Dat meldt uitkeringsinstantie UWV, die verwacht dat bedrijven ook dit jaar nog moeite zullen hebben met het werven van nieuw personeel. Daarom heeft het UWV een aantal mogelijke oplossingen in kaart gebracht waar werkgevers mee aan de slag kunnen.

28 minuten geleden
Nederlanders geven 11 miljard euro uit aan verduurzamen huis

DEN BOSCH (ANP) - Nederlanders hebben vorig jaar 11,3 miljard euro uitgegeven aan het verduurzamen van hun huis, meer dan het jaar daarvoor. Volgens marktonderzoeksbureau Multiscope willen huishoudens energiekosten besparen, vooral mensen in een huis met een laag energielabel. Bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen of hun woning te isoleren.

58 minuten geleden
Meer patenten aangevraagd vanwege behoefte aan duurzame energie

RIJSWIJK (ANP) - Organisaties over de hele wereld vroegen afgelopen jaar meer patenten aan. Het gaat om het eigendomsrecht op de uitvinding van een nieuw product of proces. De stijging is te danken aan nieuwe technologieën die worden ontwikkeld om de verschuiving naar duurzame energiebronnen zoals waterstof mogelijk te maken, meldt het Europees Octrooibureau (EOB), de organisatie die octrooiaanvragen afhandelt.

6 uur geleden
Bankensector omhoog op overwegend groen Wall Street

NEW YORK (ANP) - De banken stonden maandag bij de winnaars op een overwegend groen gekleurd Wall Street. Beleggers in New York reageerden positief op het bericht dat First Citizens Bank alle banktegoeden en leningen van het omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) overneemt. First Citizens werd daarop beloond met een koerssprong van bijna 54 procent. In het kielzog gingen ook andere Amerikaanse banken omhoog.

8 uur geleden
British Airways vermindert vluchten Heathrow met Pasen om staking

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways gaat het aantal vluchten op de grote Londense luchthaven Heathrow tijdens Pasen verminderen vanwege een staking van grondpersoneel op het vliegveld. Meer dan 1400 beveiligers op Heathrow willen volgens de vakbond Unite vanaf 31 maart het werk voor tien dagen neerleggen om hoger loon te eisen, waardoor ook het drukke paasweekend geraakt zou worden.

10 uur geleden
Toezichthouder VS spant zaak aan tegen grote cryptobeurs Binance

WASHINGTON (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Amerikaanse financiële toezichthouder Commodity Futures Trading Commission (CFTC) spant een rechtszaak aan tegen 's werelds grootste handelsplatform voor cryptomunten Binance en zijn medeoprichter en topman Changpeng Zhao. Volgens de CFTC heeft Binance jarenlang meerdere regels geschonden.

11 uur geleden