Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak begint rustig aan drukke week met Fed-besluit

Damrak begint rustig aan drukke week met Fed-besluit

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs lijkt maandag rustig te beginnen aan een drukke nieuwe handelsweek. De aandacht gaat vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve (Fed) en het Amerikaanse banenrapport, die respectievelijk voor woensdag en vrijdag op het programma staan. Daarnaast blijven de bedrijfsresultaten deze week binnenstromen, waarbij beleggers met name letten op de problemen die bedrijven ervaren met de aanlevering van onderdelen door de verstoringen in de toeleveringsketen.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt op basis van de openingsindicatoren hoger te beginnen. Ook elders in Europa zullen de beurzen naar verwachting met winsten openen. In Azië lieten de belangrijkste aandelenmarkten maandag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio was een positieve uitschieter en eindigde met een winst van 2,6 procent. De verkiezingsoverwinning van de Liberaal-Democratische Partij (LDP) van premier Fumio Kishida wakkerde de hoop aan op meer stimuleringsmaatregelen voor de Japanse economie.

Op macro-economisch vlak kwamen gemengde cijfers over de Chinese industrie naar buiten. Uit gegevens van de Chinese overheid bleek zondag dat de omvangrijke industrie van het land afgelopen maand is gekrompen door tekorten aan elektriciteit, hogere grondstofprijzen en lokale coronamaatregelen. Volgens marktonderzoekers Caixin en Markit, die maandag met cijfers kwamen, nam de bedrijvigheid in de Chinese industrie in oktober echter wel toe.

Klimaatafspraken

Beleggers houden ook de ontwikkelingen over de klimaatafspraken in de gaten. De leiders van de G20-landen zijn het erover eens dat alles gedaan moet worden om de temperatuurstijging te beperken tot 1,5 graad Celsius. Organisaties van klimaatactivisten vinden echter dat de G20-landen tijdens de top in Rome onvoldoende concrete toezeggingen hebben gedaan om dat doel te bereiken. Zondag is in Glasgow de klimaatconferentie COP26 begonnen, waar de klimaatdoelen mogelijk verder worden aangescherpt.

De staalsector staat eveneens in de belangstelling. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben tijdens de G20-top hun conflict over importheffingen op staal en aluminium bijgelegd. Onder de voormalige Amerikaanse president Donald Trump voerden de VS importheffingen op staal en aluminium in van respectievelijk 25 en 10 procent.

De euro was 1,1556 dollar waard, tegen 1,1555 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 83,07 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent minder op 83,38 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Nvidia maakt flinke opmars op Wall Street na sterke resultaten

NEW YORK (ANP) - Nvidia was donderdag een van de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen, presenteerde woensdag na het slot van de beurs zijn kwartaalresultaten. Die overtroffen de hooggespannen marktverwachtingen. De omzet viel ruim drie keer hoger uit dan een jaar eerder, de winst zelfs zeven keer hoger.

1 uur geleden
Bronnen: techconcerns praten met Hollywoodstudio's over AI-deals

LOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - Google-moederbedrijf Alphabet en Meta Platforms, het concern achter Instagram en Facebook, hebben gesprekken gevoerd met grote filmstudio's in Hollywood, omdat ze licenties willen, waarmee zij filmmateriaal kunnen gebruiken voor kunstmatige intelligentie (AI). Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

1 uur geleden
Duitse RWE gaat Microsoft in VS van groene stroom voorzien

ESSEN (ANP/DPA) - Het Duitse energieconcern RWE gaat techconcern Microsoft in de Verenigde Staten van groene stroom voorzien. De energie wordt opgewekt door twee nieuwe windmolenparken in de staat Texas. RWE heeft daarover een overeenkomst gesloten met een duur van vijftien jaar, heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

3 uur geleden
Volkswagen betwijfelt nut importheffing elektrische auto's China

WOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen verwacht dat een hogere importheffing van de Europese Unie voor in China geproduceerde elektrische auto's slechts tijdelijk kan helpen. Volgens financieel topman Arno Antlitz van het autoconcern is het juist noodzakelijk dat de kosten van Europese fabrikanten omlaaggaan. Alleen zo kunnen bedrijven concurreren met Chinese concurrenten.

3 uur geleden
Resultaten Nvidia stuwen koers chipbedrijven op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven met een beursnotering in Amsterdam zijn donderdag bovenin de AEX geëindigd. ASML, ASMI en Besi noteerden aan het einde van de handelsdag plussen tot 2,6 procent. De koerswinst was te danken aan de goede resultaten van Nvidia, de belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen.

5 uur geleden
Jumbo gaat reorganiseren, verdwijnen kantoorbanen 'onvermijdelijk'

VEGHEL (ANP) - Supermarktconcern Jumbo heeft donderdag een reorganisatie aangekondigd, waardoor kantoorbanen verdwijnen. Topman Ton van Veen kan nog niet zeggen om hoeveel banen het gaat, maar dat "het aantal arbeidsplaatsen zal afnemen, is helaas onvermijdelijk". Met de reorganisatie streeft Jumbo naar "een ongecompliceerd, ondernemend en slagvaardig Jumbo-kantoor".

5 uur geleden
Vakbond: ontslagmisbruik uitzenders 'nieuwe vorm van uitbuiting'

UTRECHT (ANP) - Het misbruiken van ontslag op staande voet door uitzendbureaus is wederom een nieuwe vorm van uitbuiting van uitzendkrachten, zegt FNV-bestuurster Karin Heynsdijk. Eerder op donderdag meldde de Arbeidsinspectie na onderzoek dat uitzendbureaus ontslag op staande voet misbruiken als constructie voor financieel gewin.

6 uur geleden